• 97

Batut: Bilo je smrtnih ishoda posle vakcinacije, ali nijedan nije nastao usled primanja vakcine

, Telegraf

* Iz Instituta za javno zdravlje poručuju da su iskustva slična u drugim zemljama Evrope i sveta * Registrovan je i jedan broj smrtnih ishoda zbog drugih oboljenja ili postojećih hroničnih bolesti, ali nijedan nije nastao usled primanja vakcine

  • 97
VOL STRITD ZURNAL SRBIJA VAKCINACIJA vakcina korona

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" potvrdili su za Telegraf.rs da je u Srbiji bilo smrtnih slučajeva posle vakcinacije, navodeći da se nijedan od njih nije desio zbog vakcine.

- S obzirom na to da je jedna od priroritetnih grupa za vakcinaciju najstarija populacija (stariji od 75 godina, posebno u domovima za stare) registrovan je i jedan broj smrtnih ishoda zbog drugih oboljenja ili postojećih hroničnih bolesti, ali nijedan nije nastao usled primanja vakcine. Slična su iskustva stečena i u drugim zemljama Evrope i sveta - naveli su u odgovorima na pitanja portala Telegraf.rs ne precizirajući o kom broju preminulih je reč.

U vezi sa navodima članova Kriznog štaba da je bilo zaražavanja posle prve doze vakcine, naveli su da još nema detaljnih podataka o tome koliko je osoba inficirano nakon primanja jedne doze vakcine niti o kojim vakcinama se radi.

Dali su komentar i na slučaj Vranjanca koji je primio prvu dozu Fajzerove vakcine, pa drugu dozu kineskog proizvođača "Sinofarm", navodeći da takva situacija nije preporučena, ali da su stručnjaci zauzeli stav da ne može dovesti do neželjenih efekata.

- Dešavalo se u pojedinačnim slučajevima da su osobe vakcinisane jednom vrstom vakcine kao prvom dozom, a u drugoj dozi primile drugu vrstu vakcine. S obzirom na to da ovakva situacija nije preporučena, kao i da ne postoje publikovani radovi na ovu temu, zatražili smo mišljenje naših kompetentnih autoriteta u oblasti imunologije i vakcinologije koji su konsenzusom zauzeli stav da ova situacija ne može da dovede do neželjenih efekata kod samih građana, kao i da će osobe stvarati zaštitu kao i da su vakcinisane istom vrstom vakcine, te da nije potrebno davati dodatne doze vakcine bilo koje vrste - stoji u odgovoru "Batuta".

U vezi sa sličnostima i razlikama četiri dostupne vakcine u Srbiji, o brzini stvaranja antitela i njihovoj količini, naveli su da se sličnosti i razlike mogu predstaviti tek kad bude sprovedena seroepidemiološka studija.

U vezi sa neželjenim efektima vakcine, u pisanom odgovoru "Batuta" stoji da Institut učestvuje u sistemu nadzora, ali da trenutno nemaju dostupne podatke.

- Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” učestvuje u sistemu nadzora, ali za dostavljanje podataka bi nam trebalo više vremena da uradimo analizu - stoji u odgovoru.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    Kažu, videće se za 6-12 meseci.

  • Ma idi begaj

    Nije sija, nego vrat!

  • Čiča

    Da li bi ste kupili i pojeli paštetu za koju bi morali da potpišete saglasnost da proizvođač ne odgovara za posledice. Pametan zna odgovor. Hvala.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima