U Barama muškarce više muči samoća, nego surova zima: Žene neće na selo, nema više ni Albanki

U selima mesne zajednice Bare ima oko 200 domaćinstava, mahom staračkih

  • 4
Pešter

Printskrin: RTS

U Barama na Pešterskoj visoravni sve je više neoženjenih muškaraca. Mladi napuštaju mnoga sela i, ako se tako nastavi, mnoga od njih će opusteti.

Duško Aničić je jedan je od mnogih neoženjenih muškaraca u Krajinovićima na Pešteri, jer je malo devojaka koje žele da žive na selu. Samački život ga je primorao da, uz sve poljoprivredne poslove koje obavlja sam, nauči da kuva, pegla i čisti kuću, piše RTS.

- U jednoj našoj kući je bilo 16 članova kad smo živeli. Znači u dve kuće u našem selu imalo je više naroda nego sada u celom selu, jer svakog se dana kuće zatvaraju. Izumire narod, i seli narod zbog uslova, zbog puteva, zbog tržišta - kaže Duško.

Više od dve godine nema ni nevesta iz Albanije, a svaki brak bio je tračak nade za mnoge porodice u Štavlju, Buđevu i drugim krajevima Peštere.

- Pa ima sigurno 70 momaka neoženjenih. Najstariji ima 45, najmlađi 30 godina. Pre 20 godina imalo je 50 devojaka. U Bare, u celoj opštini imalo je 200, a sad ih nema ni pet u sva ta sela - rekao je Branko Đurić iz sela Krajinovići.

Mesna zajednica Bare obuhvata oko 15 sela. Samo u Krajinovićima živi više od 20 neženja. Čak je i škola prošle godine zatvorena. Ovde plač deteta nije se čuo decenijama.

- Bogatstvo imaju, imaju kuću, imaju sve za život, a što neće na selo, to niko ne zna - pita se Radoman Žunić iz sela Krajinovići.

Asfalt je stigao do mesne zajednice Bare, ali ne i do svih sela.

- Ako nam ne urade put, kakvi su meni uslovi da ostanem? Nikakvi! Da mi se sutra deca muče kao što sam se ja mučio sedam, osam kilometara peške po snijegovima - izričit je Vinko Veličković iz Sela Zahumsko.

- Što ne može da se napravi na Barama jedna fabrika, i u Sjenici jedna fabrika? Ovde neće niko, pa bi se ova naša omladina vratila - smatra Stanimirka Raičević.

U selima mesne zajednice Bare ima oko 200 domaćinstava, mahom staračkih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    4. mart 2021 | 05:54

    U Barama nema pedikir i manikir. Nema frizerskog salona. Nema gde da izrade da pokaze markiranu garde robu. Hvali selo zivi u gradu. Tu su jake zime tange i vunena garderoba nije isto. Svi hoce da im bude u trendu 21 veka.

  • 🐝🐝🐝

    4. mart 2021 | 10:11

    Normalno da zene nece na selo nisu lude..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA