• 3

U novosadskom porodilištu Betanija, u 2020. ostavljeno 8 beba: Najmlađa majka imala 17 godina

, Telegraf

Prosečna starost porodilja koje su tokom protekle teške godine ostavile novorođenčad je 30,7 godina

  • 3
Bebe surogat Ukrajina Kijev

Printskrin: Youtube/BioTexCom clinic

U 2020. godini porodilište Betanija u Novom Sadu napustilo je osam porodilja bez svojih beba koje su ostale bez roditeljskog staranja, piše portal NS uživo. 

Napuštene bebe izazivaju ogromno interesovanje. Pre nego što postavite pitanje "Kako neko može da ostavi svoje dete?", treba znati da se psihološka stanja majki i očeva ne proučavaju dovoljno i da je pristup tim grupama ograničen, pa čak i nedostupan. Ne samo u Srbiji, već i u većini zemalja sveta.

Napuštanje novorođenih beba se razlikuje od napuštanja starije dece, jer se roditelji ne identifikuju sa njima, a društvo im sudi sa simpatijama.

Na osnovu dobijenih podataka od porodilja koje su ostavile bebe po porođaju, iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo za NS Uživo su rekli da se radi o višerotkama koje već imaju više dece o kojima se staraju, materijalno su neobezbeđene, sa niskim stepenom obrazovanja ili čak neobrazovane.

Prosečna starost porodilja koje su tokom protekle teške godine ostavile novorođenčad je 30,7 godina. Najstarija je imala 45, a najmlađa samo 17 godina, saznaje NS Uživo.

Stručne službe Klinike su o tome obavestile nadležne, odnosno Centre za socijalni rad, koji dalje preuzimaju nadležnost za bebe koje su ostale bez roditeljskog staranja.

Deca koja se odgajaju u institucijama od prvog dana rođenja mogu biti uskraćena za ona iskustva koja su potrebna za njihov rani razvoj. Iskustva koja je mozak “očekivao” će možda izostati. Deca koja se odgajaju u institucijama često pate od različitih emocionalnih i neuropsiholoških posledica, uključujući nedostatak pažnje, poremećaje vezivanja i u nekim slučajevima sindrom koji oponaša autizam.

U proteklih 10 godina, najviše beba u Betaniji ostavljenih po porođaju je bilo 2011. godine, kada je ostavljeno 11 beba. Godišnje u Srbiji bude ostavljeno 200 beba.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saska

    Jadne bebe bozee spasi ih da budu na sigurnom mestu..

  • Marko Vilic

    Daleko časnije od abortusa!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima