Srbija i Britanija vodeće zemlje Evrope po vakcinaciji, Hrvatska na začelju

U Hrvatskoj je do sada vakcinisano oko pet odsto stanovništva

  • 7
Vakcina koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Dok se Srbija uz Veliku Britaniju, pozicionirala kao evropski predvodnik u vakcinisanju protiv kovida-19, Hrvatska je ponovno na začelju Europe, a vakcine i dalje stižu "na kašičicu", piše hrvatski Indeks.

Dok u Hrvatskoj očekuju da će dočekati leto a da neće biti vakcinisani čak ni svi rizični, Srbija, “kako je već dobro poznato širom EU, stoji neuporedivo bolje”, navodi zagrebački portal.

Dodaje se da u Srbiju urednije stižu čak i vakcine kojih je naručila manje od Hrvatske, poput AstraZeneke i Fajzera.

Kako se navodi u tekstu, Srbija je u ovoj situaciji dobro iskoristila svoj geopolitički položaj nezavisnosti od EU s jedne strane i dobrih diplomatskih odnosa s Rusijom i Kinom s druge.

Srbija, koja je u oktobru potpisala predugovor s Fajzerom o isporuci 350.000 doza do kraja marta, dok je Hrvatska naručila milion doza.

Srbija je do sada dobila oko 90.000 doza vakcina Fajzer i to tačno na datume i u količinama u kojima je to najavio predsednik Aleksandar Vučić, dok je Hrvatska, koja je naručila skoro tri puta više, dobila oko 156.000, ističe Indeks.

U tekstu je citiran i izveštaj dobijen od ambasade Srbije koje pokazuje organizaciju i tempo kojim Srbija nabavlja vakcine i vakciniše građane.

- Građani mogu izabrati cepivo koje žele da prime, a dostupna su im: Fajzer, kineski Sinofarm, ruski Sputnjik V i AstraZeneka. Srbija na milion stanovnika ima 181.000 vakcinisanih (do 5. marta vakcinisano je preko 20 odsto građana - piše, između ostalog, u mejlu srpske ambasade koji su pre nekoliko dana dobili hrvatski mediji.

U Hrvatskoj je do sada vakcinisano oko pet odsto stanovništva, ističe Indeks.

Konstatuje se i da "samostalni igrači prolaze bolje".

- Tu se može povuhi paralela s majstorom koji odlazi da obavi neki posao u neku novu kuću, iako nije dovršio posao u prvoj koji je već započeo, a koji mu je delom već plaćen - onaj prvi mu je siguran, a novi mu uvek dobro dođe - piše Indeks.

Veliki problem u celoj priči su i loši ugovori koje je s proizvođačima sklopila EU, piše Indeks.

Dodaje se i da je EU kasnije naručila vakcine, ali da bi ipak mogla da profitira od povehane ponude krajem godine, kad američka kompanija Moderna poveća svoju proizvodnju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ćomi

    8. mart 2021 | 06:42

    Pa Srbija ima Vucica!!!Ziv bio predsednice!!!Vas trud i rad se vidi u svakom smislu te reci!Zivela Srbija!!

  • Igor

    8. mart 2021 | 11:59

    Vidi se sve više obolelih posle spricanja i malo zaprašivanja.

  • Hrwceu

    8. mart 2021 | 08:48

    🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA