≫ 

Srbija se zamislila nad sudbinom teško bolesnog heroja sa Košara, a sada je Dragan dobio svoju šansu

Dragan Nikolić je bio 1999. na Košarama, kada je ranjen nakon što je granata eksplodirala u njegovoj blizini

  • 41
Dragan Nikolić veteran sa Košara bolestan

Foto: S. Tasić

Dragan Nikolić (43), ratni veteran sa Košara iz sela Crnojevica kod Svrljiga, koji je teško bolestan, posle pisanja Telegraf.rs i zalaganja njegovih saboraca, dobio je više od tri meseca rehabilitacije u Gamzigradskoj Banji.

Dragan je teško bolestan, nepokretan i otežano govori. Pre više od dva meseca imao je dva moždana udara.

Priča o borcu sa Košara, dirnula je javnost u Srbiji, ali i neke nadležne, te je početkom marta smešten na lečenje u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju u Gamzigradu kod Zaječara.

Opština Svrljig je Draganu Nikoliću obezbedila besplatno testiranje na koronavirus, a Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je pomoglo da on dobije besplatno lečenje.

Dragan je posle rata lečen i od posttraumatskog stresnog sindroma. On ima desetogodišnju ćerkicu Draganu. Pored njih dvoje, tu žive i njegov brat Ivica i njihov otac, koji brinu o svemu.

Siniša Jevtić, takođe jedan od boraca sa Košara, podseća da slučaj Dragana Nikolića nije jedini u Srbiji, kao i da većina boraca teško živi.

- Dragan je, nažalost, samo jedan u nizu naših heroja koje imaju ovakvu sudbinu.

Posle dopisa, molbi, pozivanja nadležnih u boračkim udruženjima, KC Niš, opštine Svrljig, nadležnih u Ministarstvu za boračka pitanja, apela saborcima, građanima na društvenim mrežama, medijima, Dragan je dobio lečenje u banji.

- Kako su i sami lekari u Nišu rekli gde je Dragan lečen, zdravstvene promene kod njega su trajne. Oni su preporučili banjsko lečenje i slične vidove rehabilitacije, što je Dragan na kraju, srećom i dobio - kaže Jevtić.

Dragan Nikolić je bio 1999. na Košarama, kada je ranjen nakon što je granata eksplodirala u njegovoj blizini.

Tada su mu se paralisale ruke i noge i bio je na lečenju u Peći. Posle rata on je oboleo od posttraumatskog stresnog sindroma, a nedavno je imao i dva moždana udara.

Video: Četvoro dece u jednom krevetu, roditelji i beba u drugom, a onda se pojavila Biljana

(S.Tasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blok

    9. mart 2021 | 09:23

    Velika sramota sto se ovako drzava ophodi prema sopstvenim herojima. Toliko političara se nafatiralo, milioni im nisu bili dovoljni pa su krali milijarde. Inače izbegavam da psujem, ali sad bih glasno psovao kao kočijaš!!!! Država daje prema zakonu o sportu, daje sportistima solidan novac za prva tri mesta i nacionalnu penziju od 40te godine života. Od bogatstava sportista često nema niko u narodu nikakve materijalne koristi - izuzev onih sportista koji doniraju u humanitarne svrhe, ili sl. Ali eto, narod je ushićen i ponosan kada srpski sportisti osvajaju medalje. Pa za tu radost, ne kažem da sportisti ne zaslužuju da dobiju nesto od drzave za uzvrat!! To je čak pohvalno za drzavu. Ali s kojim pravom, s kojim pravom, ovakvi heroji nisu nagrađivani novčano? Treba braniti drzavu bez želje da zaradiš na tome.. Ali čekaj.. Mnogi nisu branili.. Provodili se, smejali se po gradovima dok su ova deca stradala i krvarila.. Pa ako to nije za nagradu, sta jeste? Pa svima je drzava bar po stan veliki trebala da kupi u Beogradu, pa nek ga izdaju, prodaju, nek rade sta hoće sa tim. Lečenje je trebalo da bude bespredmetno, a ne da Telegraf i ostali heroji pokreću sistem. Penziju su trebali da im obezbede svima isto od 40te godine. Isto se drzava ovako ophodila prema herojima iz balkanskih ratova i Velikog rata. 30tih godina mladi momci se jos sprdali sa tim bogaljima mučenim, pa ih gurali po korzou pa raznim mestima po Srbije.. A to su bili sve div junaci Solunci.. Ma bre, mi smo zasluzili i gubitak mora, i Kosmeta.. Moze to nama Bog da vrati to sve, ali prethodno je potrebno iskreno pkajanje. Ne kajanje, nego pokajanje i molitva da nam Bog oprosti razne bahatosti.

  • Danilo bgd

    9. mart 2021 | 08:07

    E cujes ti ovo -dobio besplatno testiranje na korona virus,a ministarstvo za rad i boracka pitanja mu dalo besplatno lecenje??? Ovoj heroj je mnogo zasluzio a Srbija mu tako vraca nazalost...

  • Mitar

    9. mart 2021 | 07:25

    Kako smo ih se lako odrekli. Hocemo Kosovo, a ne da smo se samo Kosova odrekli, vec i onih koji su se za tu zemlju borili. E zato smo tu gde jesmo. Izvinite cika Dragane, i hvala vam! Doslo je vreme da se oduzis Srbijo!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA