≫ 

Dr Vukomanović: Da li britanski soj zaista više pogađa decu, i da li se javlja teža klinička slika

Na sreću, sva deca sa teškom kliničkom slikom se potpuno izleče, osim ako nemaju neke druge komorbiditete

  • 11
Institut za majku i dete, Vladislav Vukomanović, koronavirus Foto: Tanjug/Filip Krainčanić, Tanjug/Tanja Valič, Pixabay

Iz mnogih zemalja dolazi upozorenje da je britanski soj, zarazniji po decu, a da su roditelji i bake i deke lakša meta. Tim povodom prof. dr Vladislav Vukomanović, pedijatar-kardiolog i vršilac dužnosti zamenika direktora Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" rekao je da je najverovatnije da je povećan broj dece sa novim sojem virusa koji je prisutan i u Srbiji, ali da na sreću nema dece sa težom kliničkom slikom. 

- Nešto se sigurno dešava i ne možemo, a da ne uputimo na nove sojeve virusa koji povećavaju broj dece koji obolevaju, imaju povišenu temperaturu, žale se na glavobolju, curenje nosa, zapušen nos, bolove u zglobovima i mišićima. To su simptomi koji se preklapaju sa gripom i sa koronom, a najverovatnije je da je povećan broj dece sa novim sojem, i oni su prenosioci za bake i deke. To je loša vest, a dobra vest je da u Institutu nema zbrinjavanja teško obolele dece, odnosno njihov broj nije u porastu, to je ono što je dobro kada je reč o novom mutiranom virusu - kazao je prof. dr Vukomanović.

Kao i kod odraslih, i kod dece se može javiti teža klinička slika, ali kod onih koji imaju komobiditete.

- Pogovoto sa neurološkim oboljenjima, hematološkim, urođenim srčanim manama.... Najteža forma bolesti je multisistemski inflamotorni sindrom - upala svih organa kod dece, veoma teška klinička slika. U Institutu je do sada oko 40 dece sa teškom kliničkom slikom, bili su zbrinuti u intenzivnoj nezi, a na sreću nije bilo dece na respiratoru, ali je bilo onih koji su imali tešku upalu srčanih mišića. Sa druge strane, izlečenje je bilo potpuno i mogu reći da u kratkom roku praćenja nije bilo većih sekvela opasne forme bolesti izazvane sa kovid 19 - kazao je prof. dr Vukomanović.

Iz KBC "Dr Dragša Mišović" na Institut za majku i dete je prebačena devojčica od dve godine.

- Devojčica je imala simptome preteće respiratorne insufincijencije. Zahtevala je kiseoničnu terapiju i dodatnu antibiotsku. Nekoliko dece se u toku meseca prevede iz "Mišovića" u našu ustanovu, broj te dece nije veliki, jesu teže forme bolesti, manifestuju se teškom upalom pluća ali izlečenje je uglavnom potpuno osim ako se ne radi o deci sa komorbiditetma - naveo je Vukomanović.

Profesor je rekao da i deca mogu da se naviknu da nose masku, da kod njega dolaze deca od 2 godine koja je strpljivo nose, a na pitanje da li bi sada u ovoj situaciji trebalo zatvoriti vrtiće i škole kazao je da je stav struke da se oni poslednji zatvaraju a prvi otvaraju:

- Ukoliko se jave simptomi bolesti i postoji sumnja da se radi o kovid infekciji treba napraviti kućnu izolaciju i ne treba mešati sa ostalima. Treba ispoštovati karantin od 10 dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    10. mart 2021 | 09:00

    A gospodin Ministar nas svaki dan ubedjuje da su skole pod kontrolom! Zatvoriti skole pod hitno, stariji ce se porazboljevati!

  • Nada

    10. mart 2021 | 08:53

    A da li imate u zdrastvu evidenciju koliko dece do 18 godina u Srbiji ima komorbiditete? Niste ni svesni broja, jer mi nemamo tu statistiku koju bi morali da počnete da vodite.Samo koliko sms spasavanja se radi, a tek koliko njih sa srcanim manama ima, sa dijabetesom, deca leptiri, itd.Mislite o njima.Tu decu roditelji vec godinu dana drze zatvorene po kucama jer ne mogu rizikovatì.Ali broj bi vas iznenadio.Bolje se spremite za decije vakcine protiv korone za tu rizicnu grupu kako bi ih spasili vecnog zatvora i ne vidjanja nisakim.

  • Đoda

    10. mart 2021 | 09:26

    Dr Vukomanoviću, pitajte Ruse šta su našli kod obdukcije par pacijenata koji su umrli od "korone"?! Zašto Srbija ne radi koju obdukciju, neda SZO?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA