≫ 

Šta devojke žrtve Telegram grupa treba da urade? Prijava, dokazi, moguća nadoknada od 200.000 dinara

Devojke čije su nage fotografije i snimci podeljeni bez njihove dozvole i znanja, mogu da traže obeštećenje u vidu novčane naknade za nematerijalnu štetu

  • 34
Telegram grupe, zrtve, zrtva, internet zlostavljanje Ilustracija: Nikola Jovanović

Intimnost ogromnog broja devojaka iz cele Srbije ugrožena je i narušena u grupama osnovanim na aplikaciji Telegram, gde je na hiljade muškaraca međusobno delilo njihove eksplicitne fotografije i snimke bez njihove dozvole i saznanja. Jedna od grupa koja je brojala oko 36.000 članova, ugašena je, a povodom ovog slučaja reagovali su i ministar policije i Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Devojke kojima su na ovaj način povređena prava svoj slučaj treba da prijave policiji, a pravni stručnjaci objašnjavaju za Telegraf.rs kakva je procedura i šta svaka žrtva može i treba da uradi.

- Ovde su u pitanju lična prava, radi se o povredi časti i ugleda. Recimo, devojka i dečko su imali neku vezu i snimali se, i to pripada privatnoj sferi. Oni raskinu, on se naljuti, bude besan, a onda podeli taj snimak sa trećim licem kojem snimak nije namenjen. Tada se radi o povredi prava na dostojanstvo, odnosno časti i ugleda. Svako lice kojem je povređeno to pravo može da traži obeštećenje u vidu novčane naknade za nematerijalnu štetu - navodi naš sagovornik.

Kako kaže, to znači da devojke zbog povrede ličnih prava mogu da tuže te muškarce kroz sudski postupak koji može da traje godinama.

- Mogu da ih tuže i zbog objavljivanja brojeva telefona i adrese, ukoliko je to propraćeno vulgarnostima, čime ponovo dolazi do povrede časti i ugleda. Zavisi od slučaja do slučaja, ali se obično kao nadoknada nematerijalne štete traži od 200.000 dinara pa nadalje, a kakva će presuda biti, zavisi isključivo od odluke sudije - objašnjava.

Dostavite sve dokaze

Kako dalje navodi, neovlašćeno iskorišćavanje fotografija i snimka je krivično delo definisano u Krivičnom zakoniku, gde se radi o iskorišćavanju tuđeg ličnog zapisa, čime se zadire u privatnost i intimu tog lica koje se nalazi na fotografiji/snimku.

- Krivično gonjenje se ne pokreće po službenoj dužnosti u tom slučaju, kao kada je reč o ubistvu. U ovom slučaju, sve te devojke moraju sama da pokrenu postupak, odnosno da podnesu prijavu policiji, ali sa određenim dokazima. To bi trebalo da budu njegov broj telefona, dokazi da je on u toj grupi delio njen sadržaj, skrinšotove iz tih grupa, da se vidi da je objavio snimak ili nešto pogrdno pisao kako bi policija imala osnovanu sumnju. Ukoliko ne dostavi dokaze, to može lako da pređe u zloupotrebu, odnosno kršenje prava tih muškaraca - navodi pravnik.

Ističe da, kada policija preuzme slučaj, svaka devojka ima prava da zna dokle se sa njim stiglo, jer je ona oštećena u celoj toj priči.

- Konkretno nje se tiče taj slučaj, i ona može da se raspituje za broj predmeta i zove službu za informacije kako bi saznala dokle se stiglo sa tim. Kada policija sakupi dokaze, šalje javnom tužiocu i na osnovu njih se podiže optužnica. Kreće krivični postupak, okrivljeni se zove na saslušanje i donosi se presuda. Kazne su propisane od 6 meseci do 3 godine zatvora, prema Krivičnom zakoniku - ističe on.

Organizatorima do 5 godina zatvora

Podsetimo, posle grupe "Ex-yu balkanska soba" počele su da "niču" nove grupe na aplikaciji Telegram gde muškarci nastavljaju sa ovom gnusnom praksom - da objavljuju nage fotografije i snimke uglavnom bivših partnerki ili devojaka sa kojima su se ranije dopisivali. Objavljuju i adrese i brojeve telefona tih devojaka.

Devojka koja je jednu od ovih grupa "raskrinkala" na Tviteru, dobijala je i pretnje jer je javno objavila neke od prepiski zahvaljujući kojima je postalo mnogo jasnije kako funkcionišu ove grupe.

A to izgleda ovako: svako od muškaraca navede odakle je, a zatim traži od ostalih članova grupe da mu pošalju fotografije, broj telefona, ime i prezime, pa čak i adresu devojke iz tog mesta. Da stvar bude još stravičnija, veliki broj muškaraca traži nage fotografije i video snimke maloletnih devojaka.

Kako su ranije za Telegraf.rs ispričali advokati, organizatori ovih grupa mogu da dobiju do 5 godina zatvora, a oni koji su delili sadržaj do 3.

Video: Poznate ličnosti koje su preživele zlostavljanje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zdravko

    10. mart 2021 | 19:53

    Ne pominjite zenama tolike pare. Pocece angro da se skidaju gole.

  • Ne, ne treba im novac

    10. mart 2021 | 19:29

    Promenite zakone i uvedite zatvorsku kaznu za neovlašćeno objavljivanje fotografija i video snimaka. Sasvim razumem ogroman revolt zbog toga što devojke masovno postavljaju na društvene mreže svoje fotogarfije na kojima su polugole, ali sasvim je drugačije kada bivši partner ili suprug objavi fotografije bivše devojke ili supruge, ima čak i takvih koji postavljaju krišom kamere. Njih treba lepo u zatvor, šta bogatom čoveku znači da plati odštetu od 200.000 dinara, ništa, za njega ta kazna kao i da ne postoji.

  • REPUBLIKA PRUSKA

    10. mart 2021 | 18:48

    One su novac za slike jednom dobile,treba znači opet da im se plati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA