≫ 

Najstrašnije izjave lekara pred Krizni štab: Napolje da idu samo vakcinisani, na sve strane su mrtvi

* Lađević: Napolje puštati samo vakcinisane *Janković: Mere je trebalo doneti JUČE *Adžić Vukučević: Sve zatvoriti na minimum dve nedelje *Šekler: Ako ne pukne zdravstveni sistem, pući će zdravstveni radnici

Bolesnik krizni štab

Foto: Shutterstock, Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Direktori i lekari iz crvenih zona kovid bolnica pored toga što mole i kume građane da se pridržavaju mera, šalju i apele Kriznom štabu da se sve zatvori i zaustave kontakti, kako bi se pomahnitali korona virus zaustavio. U prethodnih nekoliko dana imali smo nekoliko njihovih dramatičnih izjava, koji ukazuju koliko je situacija alarmantna i koliko im je teško.

Poslednja u nizu je izjava direktorke kovid bolnice Batajnica Tatjane Adžić Vukičević:

- Na sve strane su mrtvi i bolesni i sve treba zatvoriti na minimum dve nedelje. Zatvaranje na 12 sati je samo kupovina vremena.

Ona je izjavila da je situacija kada je reč o epidemiji korona virusa alarmantna, kritična i zabrinjavajuća. Istakla je i da bolesni stižu u takvom stanju da nema vremena ni da se prevezu do Kruševca, s obzirom na to da u zdravstvenoj ustanovi koja ona vodi nema više mesta.  

- Ja sam užasnuta ovom histerijom oko zimovanja na planinama. Kakva je savest tih ljudi, da ne govorim o gužvama na gondolama, brvnarama i kafićima gde se pije vino, rakija.... Ne razumem - kazala je direktorka najveće kovid bolnice u Srbiji.

Kao ilustraciju je navela primer da je juče išla po bolnici i pitala nasumično starije ljude kako su se zarazili, a svi su joj rekli da ne znaju jer su se pridržavali svih mera. Ali, kako kaže, kada ih je pitala, s kim su bili u kontaktu, svi su joj rekli da onima koji su bili na zimovanju.

- Mesta više nema, u Batajnici je ostalo još samo pet -  kazala je dr Tatjana Andžić Vukičević i  upozorila da bolesnici stižu sa takvim teškim stanjima da ne mogu da se ni prevezu u Kruševac.

Napolje puštati samo vakcinisane

 

Pre samo par dana Direktor Centra za anesteziologiju Kliničkog centra Srbije i jedan od koordinatora kovid bolnica, Nebojša Lađević, izjavio je  da je ovo trenutak da se preseče i da bi napolje trebalo puštati samo one koji će da se vakcinišu.

- Ovo je apsolutno trenutak da presečemo taj tok. Najbolje bi bilo da napravimo pauzu u zaražavanju, a u tom periodu da maksimalno pojačamo vakcinaciju - rekao je Lađević za tv Prva.

Kaže da bi u kovid bolnice trebalo odvesti one što prave žurke da rade kao fizički radnici i prevoze bolesnike.

Prema njegovim rečima, broj novozaraženih će i danas biti veliki, istakavši da je potreban prekid kontakata.

Janković. Mere je trebalo doneti juče 

 

Sve mere o kojima se priča prema rečima prof. dr Radmila Jankovića, zamenika direktora UKC Niš i direktora Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju UKC Niš trebalo je doneti juče.

Situacija je zaista dramatična, kaže on, za kojeg je atmosfera koja je zahvatila društvo je potpuno neprihvatljiva, a zbog koje nam preti crni scenario.

- Imaćemo bolnice punije nego u decembru, potpuno ćemo da zaustavimo lečenje drugih pacijenata. Već nam se ozbiljno smanjio obuhvat vakcinacije, a tek će se smanjiti jer zaraženi ne mogu da prime vakcinu - ističe prof. Janković.

Jedini ispravan način da izađemo iz ovoga je da smanjimo ili potpuno prekinemo mogućnost da se virus širi u populaciji.

-  Ne mora da bude policijski čas, ali na ulici ne sme biti grupa veća od 3-4 ljudi, nikakvog okupljanja u zatvorenom, osim ono što mora, kao što je da se ide u prodavnice. I nemamo alternativnu osim da nastavimo s imunizacijom. Sve treba zatvoriti na 2-3 nedelje.

Šekler: Pitam lekara "kako si?", kaže: "Brišem poruke preminulih"

 

I virusolog dr Milanko Šekler preneo je vapaj lekara da se zaustavi epidemija koja je ponovo u zamahu.

- Povećavanje broja novozaraženih, odnosno udeo novozaraženih u broju pregledanih je juče bio 30 posto, danas je 27 posto, stalno je preko 25 posto. U kontaktu sam sa velikim brojem lekara koji rade, sa profesorima... Znači to je stravično, ako ne pukne zdravstveni sistem, evo neće pući, pući će zdravstveni radnici.

Jer to oni više ne mogu da izdrže. Znači kad ja pozovem lekara da pitam "Kako si", kaže "Evo, brišem poruke umrlih pacijenata.

Oni budu nekoliko nedelja, mi se vežemo, razmenjujemo poruke kad nisam u smeni i onda samo čujem da je umro. I onda svakih 10 dana brišem te poruke. I plačem. Jer to ne može više da se izdrži, jer ja nisam navikao da gubim pacijente u ovom broju" - otkriva virusolog.

Sednica Kriznog štaba ta borbu protiv korona virusa počinje u 11 sati a očekuje se da članovi ovog tela donesu strože mere. To je pre par dana rekla i premijerka Ana Brnabić, a i sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Stručnjake zabrinjava novi britanski soj korona virusa koji je u Srbiji potvrđen u januaru, a koji se mnogo brže širi od običnog korona virusa, i koji sve više pogađa decu.

Video: Godina borbe za živote u crvenoj zoni VMC Karaburma

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    12. mart 2021 | 11:11

    Ko si bre ti da kažeš da samo vakcinisan idu napolje. Što to nisi rekao pred praznik za kopaonik i Zlatibor. Prodajna dušo.

  • W

    12. mart 2021 | 11:14

    Moja prijateljicia je primila vakcinu i revakcinu, do prodavnice se ktetala jednom sedmicno, i posle petnes dana je umrla, navodno od Korone, ali kako?

  • Mrmot

    12. mart 2021 | 11:47

    Sramotna izjava a onda i vasa objava!! Ko ste vi da uskracujete ljudima slobodu kretanja ako nisu vakcinisani!!?? Sta vi sebi dozvoljavate! Pustili ste skijanje, klubove kontrolisete u zavisnosti od toga ko je vlasnik, koncerte a onda cete ostalima koji se pridrzavaju svih propisanih mera ali nisu vakcinisani zabraniti izlazak! Strasnoooooo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA