≫ 

Saznajemo: Da li je u Srbiji potvrđen još neki soj korona virusa, osim britanskog

Pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković u petak je rekao da verovatno ima i drugih sojeva u Srbiji

  • 12
Inzinjeri, mikroskop, masina Foto: Shutterstock

Drugi novi sojevi korona virusa nisu dokazani u Srbiji, kaže za Telegraf.rs profesor dr Medicinskog fakulteta u Srbiji, virusolog Tanja Jovanović, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. 

U našoj zemlji je do sada dokazan samo britanski soj korona virusa, a pretpostavku da ima i drugih u petak je nakon sednice Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa izneo pokrajinski sekretar za zdravlje Zoran Gojković.

Na pitanje da li je britanski soj krivac za rast broja obolelih od kovida 19 u Srbiji, i da li su se u našoj zemlji pojavili i drugi sojevi korona virusa, on je rekao da verovatno cirkulišu i druge mutacije.

- Krivac za ovo što nam se sad dešava je korona virus, sve moguće njegove mutacije, ali smo najveći krivci mi koji se ne pridržavamo mera. Verovatno cirkulišu i drugi sojevi, ali to u ovom trenutku nije toliko važno. Rade se ispitivanja, nije na meni o tome da govorim. Naši virusolozi to prate - rekao je Gojković.

Sa druge strane, profesorka Jovanović kazala je danas za Telegraf.rs da drugi sojevi nisu još dokazani kod nas.

- Da li ih ima ili nema, mi ne znamo, ali mi ih još nismo dokazali - kazala je prof. dr Jovanović za naš portal.

Podsećamo, prvi slučaj britanskog soja korona virusa registrovan je u Srbiji 24. januara. Putnica iz Londona, koja je bila negativna na PCR testu, donela je taj soj, njen suprug je imao teške simptome.

Ova virus inače, pokazao se kao kontaminozniji, a poslednja istraživanja kažu i da je smrtonosniji.  Pretpostavlja se da se on otkriva u 30 odsto slučajeva novh obolelih od kovid 19 u Srbiji.

Povećava se udeo britanskog soja među obolelima. Sve češće se registruje, i ono što je primećeno jeste da se brzo prenosi - kazala je nedavno prof. dr Jovanović za naš portal.

Stručnjaci kažu i da on više pogađa i širi se među decom.

U zemljama u regionu prisutni su i drugi sojevu.

Kao što smo nedavno i pisali u Hrvatskoj su pored britanskog, registrovani i njujorški i južnoafrički, a ovaj poslednji, južnoafrički registrovan je i u Sloveniji.

Video: Da li se u Srbiji pojavio još neki soj korone, osim britanskog. Dr Gojković: Verovatno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bob.f

    15. mart 2021 | 11:11

    Koliko ljudi dnevno umire id drugih bolesti? Koliko ce oboleti zbog psih problema a uz njih i sve ostale bolesti...Ili samo pricamo o koroni...Dosta vise..

  • Zoka

    15. mart 2021 | 11:19

    Ima jos virusa koji se zovu:Glad,bezposlenost itd

  • Snezana

    15. mart 2021 | 11:54

    Pitam se koga su lecili u bolnicama dok se nije pojavila korona. Sad se samo ona leci i od nje se umire.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA