I lisice se vakcinišu i revakcinišu: Njihova vakcina se može naći svuda u prirodi, ali nema iglu

U pitanju je miris koji predstavlja kombinaciju pokvarene ribe i leša u stanju raspadanja

  • 0
Lisica Foto: Pixabay

Dok se u gradovima i selima sprovodi masovna imunizacija protiv korone, a vakcina postala tema broj 1 u medijima i razgovorima među ljudima, pomalo smo zaboravili na neke druge vakcine, koje smo godinama unazad primali, a u šumama i gorama redovno ih dobijaju i divlje životinje.

Simbol vakcine je igla i špric, ali - tako nešto je nezamislivo u populaciji divljih životinja. Zamislite veterinara koji hvata lisicu, potom je vakciniše i pušta u divljinu, a onda ponovo hvata da proveri da li ima antitela. Zapravo, lisice i druge divlje životinje vakcinišu se, ali i revakcinišu, iz aviona. Naravno, ne protiv korone, već protiv besnila. Zahvaljujući vakcinama, ova opasna bolest stavljena je pod strogu kontrolu.

Vakcine u divljini predstavljaju slatke mamce na koje se životinje "pecaju". To su mali biskviti prijemčivog ukusa i mirisa u kome su smeštene kapsule sa sadržajem vakcine.

Međutim, ono što je za lisice, druge divlje životinje, pa čak i pse primamljivo (psi se ne vakcinišu na ovaj način, ali neće im se ništa trajno opasno dogoditi ako pojedu jednu ili više doza vakcina), jeste izuzetno neprijatno za ljude.

U pitanju je miris koji predstavlja kombinaciju pokvarene ribe i leša u stanju raspadanja. Ako dodirnemo mamak, biskvit, bićemo u neprilici - ne zato što je on otrovan, već zato što će naša koža lako upiti miris i teško ćemo ga se osloboditi.

Vakcine protiv besnila Printskrin: Youtube/USDAAPHIS

Međutim, postoji i mogućnost da se hrana koja čini mamak raspadne, pa da vakcina ostane neiskorišćena u prirodi.

- U tom slučaju je potrebno dobro oprati i dezinfikovati ruke i kožu i posavetovati se sa lekarom. Zavod za antirabičnu zaštitu – Pasterov zavod iz Novog Sada izradio je i distribuirao uputstvo o načinu postupanja lekara u ovim uslovima. Vakcina nije virulentna i ne dovodi do bolesti prema raspoloživim podacima, ali je potrebna predostrožnost - naglašava se na sajtu Uprave za veterinu.

O tome kako postupiti sa sadržajem možete se informisati na kraju ovog teksta.

Vakcina je pre svega namenjena lisicama, ali moguće je da će njome da se imunizuju i vukovi, šakali, medvedi, divlje svinje... Međutim, vakcinacijom lisica najbrže će doći do iskorenjivanja besnila.

Vakcinacija razvija imunitet na besnilo kod životinja u periodu od dve do tri nedelje.

- Oralnom vakcinacijom, uključujući i revakcinaciju za 6 meseci, planira se da se celokupna populacija lisica i drugih divljih životinja imunizuje i tako zaštiti od besnila. Time će se prekinuti lanac prenošenja virusa sa divljih na domaće životinje i isključiti rizik od obolevanja ljudi - objašnjenje je na sajtu Uprave za veterinu.

Zato se vrši i monitoring - proverava se koliko je životinja primilo vakcinu, tako što se meri prisustvo antibiotika koji se kao marker ubacuje u svaku vakcinu, a kontrolišu se i antitela. To se radi odabirom četiri životinje na 100 kilometara kvadratnih površine i, nažalost, za takve analize potrebno je uloviti životinju.

Lisica Lisica presrela dečka iz Užica / Printskrin: YT/Užice oglasna tabla

Mamak sa vakcinom može da padne i u okućnicu ili na imanje, a savet za domaćine je sledeći:

- Najbolje je ne dirati mamak i ostaviti ga na tom mestu, osim ukoliko nije u dvorištu ili drugom mestu gde se ne očekuje prisustvo lisica. Posebno decu treba upozoriti da ne diraju mamke. Ukoliko ga pomerate, stavite gumene rukavice, ubacite u kesu i prenesite do šume ili mesta gde može da se pojavi lisica. Nakon dodirivanja mamka, dobro operite svoje ruke vodom i sapunom - navodi se u Upravi veterine.

Važno je koristiti rukavice, ne samo zbog bezopasnog, ali sastojka neprijatnog mirisa koji se teško spira, već i za slučaj da dođete u kontakt sa crvenim sadržajem vakcine.

- Ukoliko je mamak polomljen i vidi se crvenkasta tečnost koja curi iz kapsule (vakcina), rukavicama ga uzmite i stavite u kesu. Najbolje je da ga spalite na vatri kako bi se inaktivisao virus a ostatke bacite na đubrište jer više nije efikasan. Nakon dodirivanja mamka, dobro operite svoje ruke vodom i sapunom - navodi se na sajtu.

Važni je znati da je besnilo 100 posto smrtonosna bolest, te je stoga važno da vakcinišemo i kućne ljubimce - pse i mačke, što se radi isključivo klasičnim vakcinama, sa iglom i špricem, od strane veterinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA