Baka Jelka pobedila koronu u 91. godini: Čitav život provela je na selu i u prirodi

Pobeda bake Jelke nad koronom opet je među Vranjancima aktelizovala priču o životu gorštaka i zdravlju koje planina nudi

  • 5
Baka Jelka Foto: S. T.

Starica Jelka Stanković (91), iz sela Uševce u Poljanici kod Vranja, najstarija je Vranjanka koja je uspela da pobedi korona virus.

Ova žena koja je korisnica Prihvatilišta za stara i napuštena lica, hospitalizovana je krajem februara, da bi 13. marta napustila kovid bolnicu zdrava.

Ona se sada oseća dobro, prija joj pažnja i povratak u poznato okruženje.

Pobeda bake Jelke nad koronom opet je među Vranjancima aktelizovala priču o životu gorštaka i zdravlju koje planina nudi.

Novica Cvetković, zdravstveni radnik na području Poljanice, planinskog kraja u okolini Vranja, priča da baku Jelku zna dosta dugo.

- Jelka je čitavog života bila domaćica i radila poljoprivredu. Pamati i Drugi svetski rat, nemaštinu i muku, često je znala da priča o tome. Ima dosta unučića i dok je bila ovde u selu, govorila je o tome. Ovde je priroda netaknuta, čist vazduh, voda, hrana zdrava. Sigurno je sve to doprinelo baka Jelkinom zdravlju i dugovečnosti, te je i koronu pobedila - kaže Novica.

Baka Jelka je dementna, pa nije ni svesna sa čime se njen organizam izborio.

Zbog zdravstvenog stanja nije primila vakcinu, jer je takva bila procena lekara. Na sreću, uprkos godinama, imala je blažu kliničku sliku.

U ovom trenutku još tri korisnika prihvatilišta su pozitivna i nalaze se na bolničkom lečenju, kaže Ivana Tasić, direktorka Prihvatilišta za stara i napuštena lica.

- Redovna dezinfekcija, zaštitna oprema i ogroman oprez nisu nas sačuvali trenutka da u novembru prošle godine virus uđe i u našu ustanovu. Svi korisnici i svi zaposleni su se oporavili, jer je kontakt sa virusom bio minimalan - dodaje Tasićeva.

Korisnicima prihvatilišta su zabranjene posete, a i izlazak je bio sveden na minimum.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, nakon ove vesti, poslao je baka Jelki korpu voća i poželeo dobro zdravlje i dug život.

(Slađana Tasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    17. mart 2021 | 13:43

    Svaka čast da ti bog da zdravlje i laku starost

  • mima

    17. mart 2021 | 14:17

    Pa normalno,zivela zena na cistom vazduhu,imunitet dobar,zdtava hrana i naravno da se izborila.A nama nabili maske da se gusimo,pozatvarali , kvslitet hrane koja se prodaje niko ne kontrolise,udisemo ovaj otrov od vazduha i imunitet nula.Zato se i razboljevamone od korone nego otrova i losih uslova zivota.

  • 5544

    17. mart 2021 | 17:17

    Bravo bako,ziva i zdrava bila 100!!💪💪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA