≫ 

Otkud grad u martu? Nevreme pogodilo prestonicu, padao zrnast led. Možda će biti i "pljusak snega"

Imamo pljuskovite padavine, samim tim lokalno imamo i grad

  • 9

Delove Beograda danas oko 13 sati pogodila je vremenska nepogoda - i to ona koja se očekuje samo u letnjim mesecima, grad.

Nakon toplog perioda stiglo nam je zahlađenje, ali vreme se potpuno zbunilo pa je usred proleća umesto kiše poslalo grad.

U različitim vremenima oblak je zahvatao različite delove grada, a kretao se od centralnh delova ka jugoistoku, odnosno Grockoj.

U toku popodneva moguće je još pojave grada, ali lokalno i kratkotrajno, na području Beograda, Šumadije, Pomoravlja i Vojvodine.

Meteorolog Đorđe Đurić napominje za Telegraf.rs da grad može da se javi u bilo koje doba godine, ali je to u našem kraju zimi, ipak, retkost.

- Nije nikakav fenomen, grad je retka pojava, jer smo još uvek smo u hladnom delu godine, on se na našem području javlja uglavnom u toplom delu godine, od aprila, a najčešće negde u maju i junu, ali to nije pisano pravilo. Grad može da pada i u bilo kom drugom godišnjem dobu, čak i tokom zime - kazao nam je.

On je objasnio da imamo ciklon koji se nalazi iznad Crnog mora, istočno od nas i pod njegovim uticajem atmosfera je nestabilnija.

- Imamo pljuskovite padavine, samim tim lokalno imamo i grad. To malo zbunjuje ljude, jer su danas temperature jesenje. Ali bitno je da se stvore faktori koji dovode do grada. Sinoć je bilo grada u Podunavlju, danas u delovima Beograda, ali on ne može da stvori štetu, to je kao krupna kiša, lokalnog je i kratkotrajnog karaktera.

Kako je dodao, moguće je da se i ne radi o gradu, već jednoj sličnoj meteorološkoj pojavi zvanoj sugradica, sitan led ili zrnasti led koji je retka pojava, koja i kada se javlja obično bude baš u martu, eventualno u aprilu i maju u slučaju hladnijeg vremena.

- U ovakvim uslovima na planinama može biti "pljusak snega". Da je sada nula u Beogradu, padao bi sneg. Postoji mogućnost i da ovo nije pravi grad, već  sneg koji nije stigao da se otopi. Više je reč o zrnastom ledu nego o gradu - kazao je Đurić.

Važno je da to neće da utiče na poljoprivredu, iako su voćke već procvetale.

Inače, vreme se sa nama poigrava od početka godine. Osim toplih zimskih perioda, imali smo i grmljavinu.

Na području Srema i Banata pucalo je 3. januara, a meteorolozi su rekli da takva pojava nije nemoguća kad dođe do prodora mediteranskog vazduha.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srba

    17. mart 2021 | 14:46

    Samo početak onoga što nas čeka i što smo debelo zaslužili. Zar možemo nečemu dobrom da se nadamo ?

  • Ex

    17. mart 2021 | 14:23

    U pravu je, klima se igra sa meteorolozima, pa mi njihove prognoze deluju kao vradžbine neke babe.

  • Salamander

    17. mart 2021 | 14:40

    To je normalno u martu, baba marta, cetiri godisnja doba u jednom danu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA