≫ 

Ko se ne vakciniše ne dobija hleb! Ovako se borilo protiv tifusa u Srbiji davne 1914. godine

Na društvenim mrežama se širi fotografija vesti iz oktobra 1914. godine

  • 54
Vakcinacija 1914 Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Facebook

Na društvenim mrežama isplivala je fotografija sa tekstom u novinama iz kojeg se vidi kako se naše podneblje zalagalo za vakcinaciju za vreme tifusa, koji je harao Srbijom od 1914. do 1915. godine.

Ta vest potiče iz Ćuprije, od 11. oktobra je 1914. godine, a u tekstu se navodi da je vakcinacija protiv ove bolesti obavezna.

- Obavezno vakcinisanje građanstva oba pola od pet do 45 godina starosti - piše u vesti.

Nastavlja se dalje, da je opština  putem proglasa upozorila građanstvo na potrebu vakcinisanja pa je rešila da se nijednom domaćinstvu ne izda hleb ako kupovna knjižica ne bude overena od lekara da su imunizovani.

Podsetimo, epidemija Tifusa bila je jedna od najtežih na našim prostorima, a borba sa ovom bolešću uglavnom se završavala smrću.

Ova fotografija isplivala je u trenutku kada se Srbija bori sa koronom u trećem talasu i kada su sve oči uperene u to da se što više ljudi vakciniše.

Baš u ovom trenutku, poruku sa ovim tekstom je dobio i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19 prof. dr Branislav Tiodorović.

-  Znate, ja sam jutros dobio jednu poruku... Niko neće dobiti hleb ko se nije vakcinisao! - rekao je prof. Tiodorović u jutarnjem programu TV Prva a zatim odmah potom otkrio da je reč o nekakvoj staroj poruci iz Ćuprije:

- Reč je bila o vakcinaciji protiv trbušnog tifusa... Vakcinacija i tada bila tema i da je uvek kad vakcina postoji - hoćemo li se vakcinisati ili ne.

(Telegraf,.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danilo

    19. mart 2021 | 13:13

    Davne 1914.g si imao DRŽAVU.Imao si junake i patriote! Danas nemaš državu koja štiti zdravlje građana,imaš lopove i nečasne ljude u svim sferama, imaš lekare kojima niko ne veruje jer ih realnost svakodnevno demantuje,imaš korupciju i nepravdu, imaš zatrveno selo i zagađenje kakvo nemaju ni prljava Bugarska i Rumunija. Pa ti onda primi vakcinu!

  • Раб Христа Бога лазар

    19. mart 2021 | 12:59

    Доћи ће време када ће пред вас ставити Крст и хлеб, и рећи, бирајте.

  • Icka

    19. mart 2021 | 12:44

    Hahaa, pa kao da ne znam sama da ga napravim!!! Strasno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA