≫ 

Potpisan sporazum, zemlje regiona će uskoro razmenjivati podatke o imovini

Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala jedan je od prioriteta u radu Vlade Republike Srbije - izjavila je ministarka Maja Popović

  • 0
Ministarstvo pravde Foto: Ministarstvo pravde

Ministarka pravde Republike Srbije Maja Popović, ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimir Leposavić i predsednica komisije za sprečavanje korupcije Republike Severne Makedonije Biljana Ivanovska potpisali su sporazum o razmeni podataka u svrhu provere izjava o imovini. Ovakav sporazum prvi put je potpisan u regionu.

- Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala jedan je od prioriteta u radu Vlade Republike Srbije. Naša zemlja je u potpunosti posvećena procesu evrointegracija, odnosno svesna neophodnosti suštinskih i temeljnih reformskih procesa u oblasti pravosuđa i osnovnih prava, kao i u oblasti borbe protiv korupcije - naglasila je ministarka Popović.

Predstavnica Severne Makedonije, predsednica komisije za sprečavanje korupcije Biljana Ivanovska rekla je da se potpisivanjem ovog međunarodnog sporazuma otvara nova mogućnost za proveru podataka o imovini i interesu službenih lica i izvan njihove matične države, kao i da je ovo prvi korak ka otkrivanju nezakonito stečene imovine koja se prenosi ili kupuje u inostranstvu.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimir Leposavić ovom prilikom je rekao da ovaj sporazum ima za cilj da doprinese sprečavanju korupcije putem direktne administrativne razmene podataka koji se odnose na prijavljenu imovinu između strana potpisnica.

Činjenica je da se neretko dešava da lica vrše prenos imovine u drugu državu s ciljem izigravanja zakona, zato je od posebnog značaja razvijanje mehanizama za unapređenje razmene podataka koji mogu upućivati na ovakve nezakonite aktivnosti, dodao je.

Ministarstvo pravde Foto: Ministarstvo pravde

Vladan Joksimović, direktor sekretarijata Regionalne Anti- korupcijske Inicijative koja je pripremala potpisani sporazum smatra da današnja ceremonija predstavlja početak novog i neposrednog oblika međudržavne saradnje država potpisnica na osiguravanju transparentnosti i jačanju integriteta nosilaca javnih funkcija.

- Činom potpisivanja ovog sporazuma delegacije Crne Gore, Republike Severne Makedonije i Republike Srbije još jednom su pokazale suštinsku opredeljenost svojih država u borbi protiv korupcije i jačanju saradnje u regionu - izjavio je posle potpisivanja.

Svečanom činu potpisivanja prisustvovao je i ataše za pravosuđe ambasade Austrije u Srbiji Džordž Stava.

Zaključenjem Međunarodnog sporazuma o razmeni podataka u svrhe provere izjava o imovini unaprediće se saradnja na razmeni podataka prilikom provere imovinskog stanja javnih funkcionera i povezanih lica. Time bi se dodatno učvrstio položaj Republike Srbije u ovoj oblasti ne samo u regionu Jugoistočne Evrope, već i u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA