Ministarstvo za brigu o porodici: Pratimo slučaj dece iz Blaca, neuspeo pokušaj privremenog smeštaja

Ministrstvo navodi i da će biti utvrđeno ima li elemenata prekršajne i krivične odgovornosti i čije

  • 7
Socijalni radnici vuku dete Printskrin: Facebook/Dejan Marković Milošević

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju saopštilo je danas da će još jednom ispitati ceo slučaj porodice Dačević iz Blaca, posle neuspelog pokušaja Centra za socijalni rad da u petak realizuje privremenu meru i decu premesti u drugu srodničku porodicu u kojoj su i odrasla, a na osnovu stručne procene da je to adekvatno i za decu bolje rešenje od sadašnjeg.

Tim povodom ministar Ratko Dmitrović danas je imao seriju razgovora sa stručnim saradnicima iz samog Ministarstva i van njega, a dobijen je i vrlo detaljan izveštaj s mesta događaja, navodi se u saopštenju i dodaje da ministarstvo prati situaciju iz sata u sat.

- Utvrdiće se da li su i u kojoj meri radnici Centra za socijalni rad prekoračili svoja ovlašćenja, ima li tu elemnata disciplinske, prekršajne i krivične odgovornosti, kao i to ko su treća lica čije delovanje, od početka, u ogromnoj meri utiče na ovaj slučaj. Koji su njihovi motivi? Samo humanost, ili još nešto - navoodi se u saopštenju.

Sve što bude preduzeto, kako se ističe, imaće samo jedan cilj, da devojčica M. D. (10) i dečak M. D. (13) rastu i razvijaju se u za njih najboljem mogućem okruženju.

Iz Centra za socijalni rad u Blacu, 5. marta, došli su da uzmu decu, koji poslednjih godinu dana, od smrti njihove majke, žive sa svojom nepokretnom bakom Ljiljanom D. i o njoj sami brinu.

Ljiljana D. je pre 15 dana prijavila svog sina, oca dece, da je dolazio i maltretirao ih.

Kako je navela medijima, otac je znao i ranije da maltretira decu, a nakon nekoliko njenih prijava, policija je konačno izašla na teren i odredila mu zabranu prilaska.

Nakon toga su, kako je ranije ispričala Ljiljana medijima, došli službenici iz Centra za socijalni rad koji su rekli da će da vode decu. Dodala je da nikada neće da se odvoji od dece, a i da deca čitav dan plaču, piše Tanjug.

U međuvremenu Ljiljana je podnela zahtev za starateljstvo nad decom i po zakonu, dok sud ne dodeli isto, deca bi trebalo da ostanu gde jesu.

Juče se na Jutjubu pojavio se snimak na kojem se vidi da su službenice iz Centra za socijalni rad Blace ponovo došle u kuću Dačevića kako bi uzele decu i to pokušavajući fizički da izvuku jedno od dece iz kuće koje se tome opire.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja osudilo je sinoć postupanje radnica Centra za socijalni rad u Blacu prema deci iz porodice Dačević i najavilo da će u okviru svojih nadležnosti, ispitati postupanje radnica Centra za socijalni rad u Blacu i na osnovu toga preduzeti odgovarajuće mere.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Н. С.

    20. mart 2021 | 15:47

    ДЕЦА ВЕЋ ИМАЈУ ДОВОЉНО ГОДИНА ДА ЗНАЈУ ГДЕ ИМ ЈЕ ДОБРО. НЕМОЈТЕ ВИ ДА КАЖЕТЕ ГДЕ ЈЕ ЊИМА ДОБРО, ЈЕР ОНИ ТО НАЈБОЉЕ ОСЕЋАЈУ.

  • Ns

    20. mart 2021 | 15:39

    To su opasni mafijaši u centru,otimaju decu od porodica isto kao i porodilja samo po drugoj osnovi, ako već daju pare hraniteljske porodici zašto te pare nedaju istoj od kojih su uzeli

  • Marina

    20. mart 2021 | 15:49

    Sve ono je bilo mučno. A vidi se da deca nisu zanemarena, čista i uredna, kuća je ok. Kakvih kuća ima u Srbiji u puno lošije stanju. Baka jeste u kolicima, al unuka ima 13 god i može da joj pomogne. Greh je i nepravda odvesti decu i razdvojiti. A i komšiluk im pomaže. Znači u dobrom su okruženju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA