≫ 

Bojan je 18 godina u kolicima, bio bi zdrav da je kobnog dana vezao pojas: 2 sata sam bio zarobljen

Vatrogasci su morali da seku krov i da ga izvlače iz auta

  • 11
Bojan Stamenović Foto: Facebook

Nišlija Bojan Stamenković (41) već osamnaest godina je vezan za invalidska kolica, nakon što je pretrpeo tešku povredu kičmu u saobraćajnoj nesreći. Veruje da bi danas bio zdrav čovek, da je tog kobnog dana bio vezan zaštitni pojasom. 

Bojan je bio saputnik u vozilu kojim je upravljao njegov prijatelj, a koje se prevrnulo.

- U to vreme sam živeo u Doljevcu, vraćao sam se sa bazena sa drugom i sestrom, oni su bili napred, a ja sam sedeo na zadnjem sedištu automobila. Stigli smo do Novog groblja, kada je vozilo proklizalo na vlažnom kolovozu i prevrnulo se dva puta. Njih dvoje su bili vezani, prošli su bez ogrebotine, izašli su kroz šoferšajbnu... Ja sam ostao u kolima, dva sata sam bio zarobljen dok vatrogasci nisu isekli krov i izvukli me napolje - priča Stamenković.

- Nisam slutio koliko sam teško povređen dok sam telom leteo od jednih do drugih vrata. Prebačen sam u niški Klinički centar, tu sam se lečio dve godine što na Klinici za neurohirurgiju, što na Klinici za rehabilitaciju... Niko nije hteo da mi kaže da ću ostati nepokretan, ali kako je vreme prolazilo to saznanje mi je bilo sve bliže, i polako sam se pomirio sa tim da više ništa neće biti isto. Nakon dve i po godine, operisan sam na Banjici kako bi mi se kičma stabilizovala, da bih mogao da sedim i da se krećem u najvećoj mogućoj meri - dodaje.

Svoj usud prihvatio je hrabro i odlučio da od života otme sve što može.

- Kad pogledam svoj život, mogu reći da je kvalitetniji od onog koji vode mnogi moji prijatelji. Odlučio sam da budem što aktivniji, jer je neispunjeno vreme najgori neprijatelj. Oženio sam se, već deset godina treniram stoni tenis, član sam državne reprezentacije, mnogo putujem, maksimalno sam samostalan.... Ljudska volja je moć, upoznao sam mnoge ljude sa invaliditetom koji mogu da urade nezamislive stvari - kazuje Bojan.

Vesti o saobraćajnim nesrećama u kojima se strada, ne daju mu mira, pa je odlučio da se aktivno uključi u kampanju za poštovanje saobraćajnih propisa.

- Pre dvadesetak godina, kada sam ja stradao, niko nije vezivao pojas ni napred, a kamoli onaj ko je sedeo pozadi. Sada je situacija znatno bolja, ali mnogi i dalje ne primenjuju ovu meru zaštite, posebno putnici na zadnjem sedištu vozila. Otuda moj apel da se pojas koristi, jer spašava život ali sprečava i da se nađete u ovakvoj situaciji kakva je moja. Najčešći uzrok paraplegije i kvadriplegije su baš saobraćajne nesreće. Imao sam mnogo drugara koji su stradali zbog brzine, alkohola i nepoštovanja saobraćajnih propisa. Zato apelujem na sve, cenite život i poštujte pravila jer svako od njih ima za cilj da vas spasi – zaključuje Stamenković.

Video: Želja da se baviš sportom jača od hendikepa: Novaku se divi ceo svet, a on samo ovim ljudima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    21. mart 2021 | 18:09

    Na sreću ili žalost, pre desetak godina mi je pojas spasao život, od auta ništa nije ostalo.

  • majalena

    21. mart 2021 | 17:01

    Isto tako znam momka,koji da je bio vezan,danas ne bi bio ziv.

  • Jeja

    21. mart 2021 | 19:52

    Neka ti Bog podari zdravlja Bojane

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA