Kakvo nas vreme u Srbiji sledeće nedelje? Imamo i dobre i loše vesti, slede i obilnije padavine

Proleće počelo "pogrešno"

  • 3
Oluja, sneg, kiša, nevreme, hladno vremenska prognoza, SAD, AMerika Foto: Tanjug/AP
Oluja, sneg, kiša, nevreme, hladno vremenska prognoza, SAD, AMerika Foto: Tanjug/AP

Nakon zimskog početka proleća, krajem sledeće sedmice temperature i do 20°C, najnovija je vremenska prognoza. Snežni pokrivač biće na višim planinama do maja, naveo je meteorolog Đorđe Đurić u svojoj Fejsbuk objavi.

Prema njegovim daljim navodima, na severu Vojvodine danas preovladava sunčano. U ostalim predelima Srbije je oblačno sa slabom kišom, susnežicom i slabim snegom, dok na planinama pada umeren sneg.

Temperature su se sredinom dana kretale u rasponu od 0 do 6°C. Sjenica meri -1°C, Zlatibor -3°C, a Kopaonik -6°C. Najtoplije je u Subotici sa 7°C. Slab sneg pada i u Beogradu, a nakon jutarnjih 0°C, trenutna temperatura iznosi 1°C. U većem delu Srbije duva i umeren severni i severoistočni vetar.

- U nastavku dana u većem delu Srbije biće oblačno sa kišom, susnežicom i snegom, a obilnije padavine očekuju se na jugu i jugoistoku Srbije. Na planinama će padati jak sneg, uz dalje povećanje snežnog pokrivača, a formiranje manjeg snežnog pokrivača očekuje se ponegde i u nižim predelima. Maksimalnatemperatura biće danas od 1°C na jugu do 9°C na severu Srbije, u Beogradu do 5°C.

U Srbiji u ponedeljak oblačno i veoma hladno sa kišom, susnežicom i snegom. U brdsko-planinskim predelima očekuje se dalje povećanje snežnog pokrivača, uz snežne nanose, smetove i vejavicu, a formiranje manjeg snežnog pokrivača očekuje se i u mnogim nižim predelima Srbije. Najobilnije padavine očekuju se na jugu i istoku Srbije, dok će na severu Srbije biti najmanje padavina, a u Vojvodini veći deo dana i suvo, povremeno sa slabim padavinama. Duvaće umeren do jak severni vetar. Minimalna temperatura od -3 do 1°C, maksimalna dnevna od 1 do 3°C, na severu Srbije od 5 do 7°C - stoji u objavi.

U Beogradu sutra, takođe oblačno i veoma hladno, uz uslove za sneg i susnežicu, tokom dana i slabu kišu. Duvaće umeren do jak severni vetar. Minimalna temperatura 0°C, maksimalna dnevna 5°C.

- Nedelja i ponedeljak doneće većem delu Srbije od 10 do 30 mm padavina po kvadratnom metru, lokalno i više. One će biti mešovitog tipa, a u brdsko-planinskim predelima u obliku snega, pri čemu bi palo novih 20 do 30 cm snega, ponegde i do 40 cm, a sneg će biti praćen i jakim severnim vetrom, pa se očekuju snežni nanosi i smetovi. Biće uslova da se snežni pokrivač formira i u nižim predelima, pri čemu bi se formirao snežni pokrivač od 1 do 10 cm, lokalno do 20 cm. Najobilnije padavine očekuju se na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije i na planinama i biće ih najviše u noći između nedelje i ponedeljka i u ponedeljak ujutro. Najmanje padavina biće na severu Srbije, a u većem delu Vojvodine biće suvo ili tek uz 1 do 5 mm padavina - navodi Đurić.

Prema njegovim navodima, u utorak se očekuje sunčano i toplije.

- Na severu Srbije u utorak sunčano i toplije. U centralnim i južnim predelima biće oblačno sa susnežicom i snegom, uz prestanak padavina i razvedravanje do kraja dana. Maksimalna temperatura od 1°C na jugu do 11°C na severu Srbije, u Beogradu do 10°C.

U sredu promenljivo oblačno, na severu suvo, a u ostalim predelima sa slabom kišom, susnežicom i snegom. Makismalna temperatura od 2°C na jugu i jugoistoku do 9°C na severozapadu Srbije, u Beogradu do 8°C.

I u četvrtak promenljivo oblačno, još u toku jutra na jugu i jugoistoku sa slabim snegom. Maksimalna temperatura od 5°C na jugu do 12°C na severu Srbije, u Beogradu do 10°C. Do četvrtka će duvati i umeren do jak severozapadni vetar - piše Đurić.

Prva željena promena sledi od petka.

- U petak i za vikend sunčano i osetno toplije, uz temperature oko i preko 15°C, a u nedelju i do 20°C.

Sledeće sedmice u toku jutra slab do umeren, ponegde i jak mraz, što može dodatno da deluje nepovoljno, pa i da ošteti i uništi poljoprivredne i ratarske kulture, koje su već pretrpele velike oštećenja početkom marta, kada su se jutarnje temperature spuštale i do -10°C - dodao je.

- Inače, na višim planinama južne i jugoistočne Srbije ima najviše snega poslednjih godina. Samo u prethodnih 7 dana u ovim predelima palo je 70 do 100 cm snega, pa tako visina snežnog pokrivača na Kopaoniku iznosi preko 130 cm, a na Staroj planini preko 170 cm. U naredna dva dana u ovim predelima očekuje se dodatnih 20 do 30 cm snega, pa bi visina snega na Kopaoniku mogla da pređe i 150 cm, a na Staroj planini i 200 cm. Zbog jakog vetra smetovi su i višemetarski, pa je život i više nego otežan, naročito u naseljima i selima oko Vlasinskog jezera. Neprohodni su i brojni lokalni putni pravci.

Snežni pokrivač na višim planinama Srbije iznad 1.500 metara nadmorske visine (Kopaonik, Stara planina, Brezovica) zadržaće se sve do maja meseca i biće ga i više nego dovoljno za skijanje - stoji u objavi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @Kiki

    21. mart 2021 | 21:18

    Hajde nabeđeni skijaši. Juriš na planine. Pa neki od vas su juče sišli sa planina. Geni zovu ajde juriš.

  • Zanimljivo

    21. mart 2021 | 19:18

    Taman da nam opet prikazete kakva je situacija na ski centrima ima l ljudi, nista ne izbacujete da nisu slucajno nestali ti ljudi sa ski centara sta se desava sa njima

  • Vesna

    22. mart 2021 | 00:42

    Oblacno kisa sneg danima.Korona sve zatvoreno para nema na televuziji zadruga parovi DEPRESIJA TESKA AL NECETE DUGO NICIJA DO ZORE SAMO DA GRANE STAVICEMO MI VAS U KARANTIN SAMO POLAKO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA