≫ 

Sneg ponovo napravio kolaps u Novoj Varoši i Ivanjici: Zavejano 5 sela, kritično i na ovim tačkama

Trenutno su neprohodni putevi koji vode do sela u kojima živi i po nekoliko stotina meštana

  • 0

Na teritoriji opštine Nova Varoš snežne padavine ponovo su napravile kolaps. Tokom noći napadalo je pola metra novog snega, a potpuno zavejano je pet mesnih zajednica: Božetići, Akmačići, Jasenovo, Bela Reka i Negbine.

- Najkritičnija situacija je u planinskim selima iznad 1.000 metara nadmorske visine. Sneg intenzivno pada i vejavica je izuzetno jaka što stvara problem putarima. Mehanizacija može da krene sa čišćenjem tek kad padavine stanu, a trenutno su neprohodni putevi koji vode do sela u kojima živi i po nekoliko stotina meštana - rekao je za RINU, Radosav Vasiljević predsdik opštine Nova Varoš.

Sneg preko pola metra napadao je i na teritoriji opštine Ivanjica, a kritično je ponovo na planinskim prevojima na Goliji, Mučnju i Javoru.

- Za noć je ponovo palo oko 30 centimetara novog snega na planinama i oko 15 na gradskom području. Snega ima i na kolovozima do tri centimetra i zato se na sve vozače apeluje da je neophodno korišćenje zimske opreme. Svi putevi su prohodni osim državnog puta Golijska reka – Preko brdo – Odrvraćenica. Na terenu su mašine i raonici sa snegom, koji pokušavaju da očiste ovu deonicu - rekao je Vitomir Arsović iz JP „Putevi Ivanjica“.

Na snazi je zabrana saobraćaja za kamione sa prikolicom i šlepere na svim državnim putevima osim na deonici državnog puta Divljaka – Ivanjica.

Ograničena brzina na auto-putu Miloš Veliki

Zbog snežnih padavina i zimskih uslova vožnje, brzina je na auto-putu Miloš Veliki ograničena na 80, a u zonama tunela na 60 km na čas, saopoštio je jutros Auto-moto savez Srbije.

Nove intezivne snežne padavine u planinskim predelima Ivanjice, Sjenice, Valjeva, Prijepolja, Novog Pazara, Kuršumlije, Požege, Zlatibora, Leskovca, Vlasotinca i Crne Trave dodatno su otežale već zimske uslove vožnje.

Formiran je novi dodatni sloj snežnog pokrivača ispod kojeg se nalaze stare naslage snega i leda što otežava čišćenje puteva, a samim tim i odvijanje saobraćaja.

Zbog zastoja koji su česti u ovakvim uslovima, vozačima ne preporučuje korišćenje ovih puteva, a ukoliko je putovanje neodložno potrebno je koristite pravce koji spadaju u prvi prioritet čišćenja uz obaveznu upotrebu lanaca ukoliko na kolovozu ima snega i leda.

Prema informacijama Uprave granične policije - dobijenim u 05:15 časova, zadržavanja na teretnim terminalima naših GP:

- GP Batrovci, TMV izlaz - 60 minuta;

- GP Horgoš, TMV izlaz - 120 minuta;

- GP Kelebija, TMV izlaz - 60 minuta.

- Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja vozila

Danas oblačno i hladno, sa kišom i snegom

U Srbiji će danas biti oblačno i hladno, u nižim predelima sa mešovitim padavinama, kišom i snegom, u brdsko-planinskim sa snegom, uz dalje povećanje visine snežnog pokrivača od 10 do 15 cm, lokalno i više, saopšteno je iz RHMZS.

Posle podne u Vojvodini prestanak padavina i postepeno razvedravanje. Vetar slab i umeren, u Vojvodini i na planinama povremeno i jak, severni i severozapadni. Najniža temperatura od -2 do 1 C, najviša od 0 do 6 C.

U Beogradu oblačno i hladno, povremeno sa susnežicom i snegom. Krajem dana prestanak padavina i postepeno smanjenje oblacnosti. Vetar slab i umeren, severni i severozapadni. Najniža temperatura oko -1 C, najviša oko 3 C.

U utorak na severu suvo, u ostalim predelima prestanak padavina i postepeno razvedravanje. U sredu prolazno naoblačenje sa slabom kišom, u brdsko-planinskim predelima sa slabim snegom.

Zatim postepeno toplije, u četvrtak razvedravanje, od petka pretežno sunčano.

Video: Drama na Goliji: Satima trajala borba da se tri osobe izvuku iz nanosa visokih preko jednog metra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA