• 94

Mija (43) se borio na Košarama, zbog košmara beži kod majke u krevet. Mole za pomoć, žive u bedi

Mija je teško oboleo, ima posttraumatski stresni sindrom. Vreme provodi u trošnoj kući, sa majkom, koja je bolesna od karcinoma, u uslovima nedostojnih čoveka u 21. veku

  • 94
Mija Đidić , heroj sa Košara, selo Milentija, opština Brus.

Foto: Telegraf/ Slađana Tasić

Mija Đidić (43), još jedan je zaboravljeni heroj sa Košara, koji je bolestan i živi u veoma teškim uslovima u selu Milentija kod Brusa.

Mija je teško oboleo, ima posttraumatski stresni sindrom. Vreme provodi u trošnoj kući, sa majkom, koja je bolesna od karcinoma, u uslovima nedostojnih čoveka u 21. veku.

Jedini prihod koje njih dvoje imaju je socijalna pomoć i minimalna poljoprivredna penzija, sve skupa oko 15.000 dinara.

Mija je 1998. godine, otišao na odsluženje vojnog roka, na Kosovo i Metohiju. Na Košarama je proveo tri meseca. Bio je pripadnik čuvene 125. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije. Na pomen svoje jedinice Mija se ozari kao dete. Kaže da i danas ima strahove.

- Dođu nemiri, od straha bežim kod majke u krevet kako bi se sakrio. Celu noć prespavam sa njom. Sanjam kako me jure sekire, kako me kolju, svašta sam gledao. Napadali su nas NATO i teroristi, ali nisu mogli da prođu, nismo im mi dozvolili. Oboleo sam, ne mogu da radim u nekom preduzeću, samo poljoprivredu, samo kupine - priča Mija.

Majka Vidosava je tri puta predavala dokumentaciju za tuđu negu i bivala odbijena.

Vidosava priča kako je najteže kada Miji počnu košmari.

- Još dok je dolazio na odsustvo počeli su košmari, ali je to s godinama bivalo sve teže. Teško je gledati svoje dete u takvom stanju. A bio je mlad, zdrav,kad je otišao u vojsku - seća se Vidosava.

Mijini saborci kao i žene iz humanitarne organizacije "Mi pomažemo, priključite se i vi", odneli su Miji humanitarnu pomoć.

Bilo je tu namirnica i sredstava za higijenu, ali se Mija najviše obradovao novim cipelama.

- Sreća vam pevala - bilo je jedino što je rekao.

Selo u kom Mija živi, udaljeno je nekoliko kilometara od Brusa. Do njegove kuće stiže se makadamom. Okućnica svedoči o tome kakovo je to domaćinstvo nekada bilo. Ali sada to nema ko da održava i da radi na imanju.

Ako ste u mogućnosti, pomozite. Finansijsku pomoć možete uplatiti na dinarski račun Vidosave Đidić, selo Milentija, opština Brus.

Poštanska štedionice na broj: 200-45883175-93

Postoji i devizni račun broj RS 35200000012406597618 uz sledeće instrukcije koje su u galeriji fotografija.

Video: Olga je Majka hrabrost: Ceo život na leđima nosi bolesnog sina (59), tako je s njim i brda prelazila

(Slađana Tasić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Margit

    Ne davati nacionalne penzije pevacima i zabavljacima, one koje su date preispitati i novac preusmeriti borcima iz 1999godina.Pa sram nas bilo sve kako mozemo da cutimo, i da se novac deli iz buzeta pevacima, a oni putovali, kockali se zabavljali, ma dosta bre.

  • Cica

    Pravo kod predsednika drzave. Da se da penzija, i to ona od koje se moze lepo ziveti. Ja mu ne bih izlazila iz kancelarije. Sve borce obezbediti.

  • Voša

    Jao zemljo Srbijo,već davno se videlo da su ljudi iskorišteni radi se predstava da se ne zaboravi kao a stvarnim borcima se briše patos

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima