≫ 

Odlična vest: Proizvodnja Sputnjik V vakcine mogla bi da počne u maju na Torlaku

Sputnjik" je do sada registrovan u 56 zemalja sveta. Vakcina je,prema podacima objavljenim u časopisu Lanset efikasna 91,6 odsto

  • 21
Sputnik V vakicna koronavirus Foto: Tanjug/AP

Ruski Fond za direktne investicije i Institut za virusologiju Torlak saopštili su danas da su postigli dogovor o proizvodnji vakcine "Sputnjik V" protiv korona virusa koja bi mogla da počne do maja u postrojenjima u Srbiji. Kako saznaje Telegraf.rs, predviđeno je da proizvodnja počne 17. maja.

Srbija će tako postati prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja će proizvoditi vakcinu "sputnjik" koja bi mogla da se izvozi kasnije u druge zemlje regiona, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu "Sputnjik V".

Direktor RDIF Kiril Dimitrijev izrazio je zahvalnost vladi Srbije za konstantu podršku i poverenje u rusko cepivo.

- Srbija je među prvim zemljama u svetu koje su odobrile "Sputnjik" i koriste tu vakcinu radi zaštite stanovništva od koronavirusa. Proizvodnja ruske vakcine u Torlaku obezbediće lakšu logistiku i pomoći da se ubrza program vakcinacije u zemlji - rekao je Dimitrijev.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović zahvalio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i RDIF-a na podrši u očuvanju zdravlja i života građana Srbije.

Popović je rekao da će proizvodnja vakcine "Sputnjika V" u Institutu Torlak jačati kapacitete naše zemlje u borbi protiv pandemije koronavirusa i otvoriti nove perspektive za distribuciju ove vakcine u regionu Jugoistočne Evrope.

- Transfer tehnologija za proizvodnju vakcine "Sputnjik V" iz Rusije u Srbiju doprineće obnavljanju suvereniteta naše zemlje na polju proizvodnje vakcine koja će biti važan resurs svake zemlje u budućnosti - rekao je Popović.

Prvi kontigent vakcine "sputnjik" u Srbiju je stigao 30. decembra, a vakcinacija tim cepivom počela je 6. januara.

Sputnjik" je do sada registrovan u 56 zemalja sveta. Vakcina je,prema podacima objavljenim u časopisu Lanset efikasna 91,6 odsto.

Zasnovana je na humanom adenovirusu i daje se u dve doze.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lola

    25. mart 2021 | 11:45

    👍👏👏👏👏👏

  • Весна

    25. mart 2021 | 11:59

    Апсолутна подршка да се вакцине за потребе Србиjе праве у Србиjи или увезу из Русиjе. Мислим буквално на све вакцине а не само за корону. Данас све льуде коjи нече да приме вакцине зову анти вакцинаши али ниjе то тако. Када би Србиjа производила вакцине или увозила из Русиjе льуди би своjом вольом примили исту . Редакциjи апел да пишете о овако лепим темама а не о ружним. Хвала Вам.

  • Naj

    25. mart 2021 | 12:02

    To cu da primim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA