≫ 

Posle 11 dana probijen put kroz sneg do Rašinog doma: Danima slušao samo huk mećave i lavež pasa

Tokom 16 godina živi sam, nije ga strah

  • 2
Raša Veličković RTS Printscreen

Posle 11 dana probijen je put do crnotravskog sela Bistrice smeštenog na 1.400 metara nadmorske visine. Do jedina dva meštanina ovog sela posle putara, stigli su i volonteri Centra za socijalni rad.

Raša Veličković iz Bistrice ispričao je da je dobro i da je na sneg navikao, ali da ne pamti kada ga je bilo u toj količini. Seća se, kaže da ga je bilo 2012., ali ne toliko, i ne u martu, nego oko Božića.

Huk mećave i lavež pasa jedini su zvuci koje je čuo proteklih dvadeset dana. Navikao se četrdesetdevetogodišnji Raša Veličković na samoću i surovi planinski život, piše RTS.

- Šesnaest godina sam potpuno, sestra dođe kad može, imam te neke drugare, šumare, prijatelje - ispričao je Raša Veličković iz Bistrice.

Strpljivo i dostojanstveno nosi breme života od 8.600 dinara socijalne pomoći. Rat u Hrvatskoj zatekao ga je na odsluženju vojnog roka.

Sledila su ratišta u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i Metohiju. Ponosan je ovih dana heroj sa Paštrika.

- Nije mene bilo strah ni tamo ni sad ovde isto, nikad, sam budem, eto taj šarplaninac mi je tu eto čisto da imam razonodu - dodaje Radiša.

Raša Veličković Priseća se sličnih snežnih dana oko Božića 2012. godine / RTS Printscreen

Ćudi zime na 1.400 metara nadmorske visine dobro su mu znane. Hrane ima dovoljno pa mu mnogo više znači pažnja volontera Centra za socijalni rad.

- Ovo je nužno, evo vidite gde čovek živi, svaka čast, treba izdržati psihički, a čovek je potpuno stabilna osoba - kaže Uroš Kocanović, socijalni radnik-volonter.

Anica Stojanović, socijalni radnik-volonter priča da sad shvata da je ustvari izabrala pravo zanimanje i završila pravi fakultet.

Brašno, zejtin, suhomesnati prozvodi, slatkiši  stigle su i do penzionera Đorđa Nikolića. Uprkos dugogodišnjoj samoći nije rad ni društvu ni priči.

- Jednostavno ne volim i gotovo - kaže Nikolić.

Momčilo Ignjatović, direktor Centra za socijalni rad Vlasotinca i Crne Trave kaže kako čine maksimalne napore da dođu do svakog čoveka koji je ugrožen i na teritoriji opštine Crna Trava i na teritoriji opštine Vlasotince.

Čim sneg okopni proći će ovuda šumari i lovci. Sa radošću ih Raša čeka.

Video: Sneg u Ivanjici konačno prestao da pada: Neki putni pravci i pored teške mehanizacije zavejani

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Velja.

    26. mart 2021 | 07:07

    Pustite coveka na miru, sta Ima da probijate nekakav put, kao da on nezna gde zivi.

  • Maja

    26. mart 2021 | 01:32

    Hahaha ovaj deda sto ih otkacio je car. Jednostavno ne volim i gotovo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA