≫ 

Osmočlana porodica Vračar živi u 40 kvadrata, čekaju novi dom: Deca su izraz naše ljubavi, Božji dar

U malenom stanu u Pančevu rastu, u slozi i ljubavi, Veselin (18), Ljeposava (16), Silva (14), Petra (10), Jovan (5) i najmlađa - beba Anastasija, rođena novembra prošle godine

  • 48
Osmočlana porodica Vračar, Pančevo

Foto: Privatna arhiva

Strpljen - spašen, narodna je izreka kojom se u životu vodi Nikola Vračar (46), otac šestoro dece, koji sa svojom suprugom Ivanom i mališanima živi u Pančevu, u iznajmljenom stanu od svega 40 kvadrata.

Iako se Nikola skromno, kakav jeste, ne bi usaglasio sa onom "Kad deca nisu besna, ni kuća nije tesna", priča njegove porodice govori u prilog tome. U malom stanu rastu Veselin (18), Ljeposava (16), Silva (14), Petra (10), Jovan (5) i najmlađa - beba Anastasija, rođena novembra prošle godine.

Ivana i Nikola zavoleli se još tokom studentskih dana, oboje izbegli iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine. Upoznali su se u Beogradu, a kasnije zajednički život formirali u Pančevu, pre sada već 16 godina. Svoju ljubav krunisali su najpre sinom Veselinom, a svako naredno dete bilo je, kako kaže Nikola, još jedan dar od Boga.

- Supruga i ja ne potičemo iz velikih porodica... kamo te sreće! I ona i ja imamo po jednog brata, ali eto, na decu nikada nismo gledali kao na neki teret, već kao na dar Božiji. Ona su i nastala pre svega kao plod moje ljubavi koju osećam prema Ivani. Supruga i nije baš najboljeg zdravstvenog stanja, svaku trudnoću je, od 2. meseca, pa do samog porođaja, morala da preleži - priča naš sagovornik.

Ipak, to ovaj bračni par nije sprečilo da imaju šestoro dece. A svako je, kako kaže njihov otac, posebno na svoj način.

Zlatna deca, posebna na svoj način

 

- Najstariji Veselin je super učenik, pohađa srednju školu Uroš Predić, svake godine je vukovac, član je škole za talente "Mihajlo Pupin", kao i stipendista Fonda "Privrednik". Bio je najmlađi član biblioteke u Pančevu, mislim da je tad imao 5 godina, i pokojni Dobrica Erić mu je uručio nagradu kao najboljem čitaocu - kaže ponosni otac.

Ljeposava, najstarija ćerka, takođe je bila proglašena jedne godine za najboljeg čitaoca. Sada je druga godina Ekonomske škole, peva u crkvenom horu, a 6 godina je išla na balet. Silva, treće dete ove velike porodice, pohađa 7. razred i ide u Muzičku školu. Svira harfu.

- Ona je muzička duša. Ne znam na koga je, što bi rekli. Imala je 5 godina kada je slušala crkveni hor i rekla da i ona želi da ide gore, da peva. Upisali smo je u crkveni hor tada. Onda joj je voditelj hora rekla: "Hajde da upišeš neki instrument", Provela je kroz celu Muzičku školu, da sama odabere i kaže šta joj se najviše sviđa. Videla je jednu devojčicu na harfi i rekla: "Hoću i ja da sviram harfu". Na svakom republičkom takmičenju, od prvog razreda osvaja prva mesta, ali eto, harfa je veoma skupa, a mi to ne možemo da joj priuštimo - navodi Vračar.

Posle Silve, rodila se Petra, koja sada ide u 4. razred. I ona je dobar đak i peva u crkvenom horu. A posle 3 ćerke, roditelje Ivanu i Nikolu obradovao je sinčič Jovan, rođen pre 5 godina. Njegov otac kaže da je "razmažen", pokušavajući da opiše sa koliko je zapravo ljubavi obasipan otkako je došao na svet.

- Jovan se rodio takoreći za Veselinov 13. rođendan, dan kasnije, to mu je bio poklon. Još jedan sin posle tri ćerke... Od rođenja je bio posebno mažen - kaže naš sagovornik.

Pre svega nekoliko meseci, ova divna porodica dobila je još jednu prinovu - preslatku Anastasiju, koja je, čini se, centar njihovog univerzuma.

- Ona je tek mezimče. Obožavaju je. Samo ide sa ruke na ruku - uz osmeh priča Nikola.

Glava porodice Vračar živi od vezenja peškira za krštenja i venčanja. To im je ujedno i jedini prihod.

Na konkursu Komesarijata za izbeglice, Vračarevi su dobili montažnu kuću veliku oko 80 kvadrata. Duplo veću od stana u kojem sada žive.

Ipak, uz kompletno komunalno opremanje, treba nabaviti dečje krevete, radne stolove, još koji računar, kuhinju, belu tehniku, sanitarije, pa su im u pomoć opet pritekli dobri ljudi, pre svih sekcije Mladi advokati Pančeva. Porodicu poznaju kao deo parohije Kudeljarski nasip, čiji sveštenik Branko Božić ih je i uputio u situaciju, jer izgradnja kuće, sama po sebi nije dovoljna.

Kako za Telegraf.rs kaže advokat Đorđe Bokšan iz Pančeva, za sve to, ova porodica morala bi da uloži oko 10.000 evra. Novac koji Nikola ne bi mogao da sakupi sigurno u narednih nekoliko godina.

- Zbog toga smo mi, iz Sekcije mladih advokata odlučili da pokrenemo humanitarnu akciju i prikupimo pomoć za porodicu Vračar. Ta zlatna i divna deca zaslužuju da imaju veći dom, da svako ima svoju sobu - kaže Bokšan.

Svi koji žele da pomognu, novac mogu da uplate na tekući račun 340-32508999-31 (Erste Banka; primalac Nikola Vračar, dr Žarka Fogaraša 32d, Pančevo).

Video: Majka troje dece je preko noći izgubila sve: Kuća joj je izgorela u požaru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mitar

    30. mart 2021 | 20:29

    A koje su to pa oni izbeglice? Covek dosao 93e, sa 18 godina....a pre ravno 28 i nije uspeo nikako da se skuci, vec redjaj decu...mozda ce drzava da udeli nesto, ili pak crkvs. A decu je pravio iz ljubavi prema zeni koja je bolesna...sta reci osim, pa Bosanac i logika.

  • Realno

    30. mart 2021 | 20:05

    A mi koji imamo jedno, dvoje - mi se to kao ne volimo?

  • Milica

    30. mart 2021 | 21:33

    Možda sam sebična, a možda i previše odgovorna, pa se ne usuđujem na treće. Iako imamo svoj stan, suprug i ja mnogo radimo, plate prosečne, jedva se snalazimo sa čuvanjem dece. A da ne pominjem koliko energije treba ako se deca nečim bave, poput sporta, jezika, sviranja...Ne možemo se upoređivati sa našim babama na selu koje su rađale po 10-oro, jer su tada zahtevi bili neuporedivo manji, okruženje zdravije i bezbednije, a i sama svest ljudi je bila totalno drugačija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA