≫ 

"Imamo mesta za pacijente za još 24 h": Inicijativa za obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika

Jutros je održan sastanak direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom

Video: Stevanović: U bolnicama ima mesta za naredna 24h

U Palati Srbija jutros je održan sastanak ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica nakon kojeg se obratio direktor Klinike za infektivne i tropske bolestu Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Goran Stevanović i kazao da mesta ima samo za još 24 sata u bolnicama a da posle moraju da se otvaraju novi kapaciteti. 

- Situacija nije uopšte laka. Mesta su na granici popunjenosti za kovid bolesnike. Mesta ima za 24 sata. Posle toga moraju da se otvaraju novi kapaciteti. Priliv bolesnika se danima ne smanjuje. I dalje je veliki broj bolesnika koji zahtevaju hitan prijem hospitalizaciju, velike količine kiseonika i raste broj prijema u jedinici intenzivnog lečenja. Sve zajedno govori u prilog situacije koja je na granici koju može da izdrži zdravstveni sistem - rekao je Stevanović:

- Imamo sve više bolesnika koji su mlađi sa težim kliničkim slikama. Jedan broj dolazi nakon 8, 9, 10 dana kućnog lečenja.

On je ponovio da jedine mere koje daju rezultate jesu distanca, zaštitna maska i vakcinacija.

- Problem je što se te dokazane mere ne primenjuju u dovoljnoj količini. Upućujemo apel da se pokrene incijativa da vakcina protiv kovida 19 postane obavezna za zdravstvene radnike. Tako bismo zaštitili njih i povećali stepen zaštite pacijenta koji su kovid i koji nisu kovid, a dali jedan dopunski zamah daljoj vakcinaciji stanovništva - rekao je on.

Selters se, kako je rekao, priprema da uđe u sistem kovida do petka. Ostale bolnice imaju pripremljene kapacitete za otavranje, kada za tim bude bilo potrebe.

- Toliko o mogućnosti da se bilo šta menja u vezi sa merama - rekao je Stevanović odgovarajući na pitanje da li će biti popuštanja mera.

Video: Stevanović: Veliki broj bolesnika koji su sve mlađi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccv

    30. mart 2021 | 11:04

    Kad zdravstveni radnici nece da se vakcinisu, sve je jasno!

  • G

    30. mart 2021 | 11:15

    Danas zdravstveni radnici sutra naša deca. BUDI SE SRBIJO POBIĆE NAS.

  • xxx

    30. mart 2021 | 10:56

    Ti ces nekoga obavezivati na vakcinu,sramota,kao inkvizicija ste!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA