≫ 

Ko je privedena Jovana Stojković? Lekar, političar i uporni borac protiv obavezne vakcinacije

Pored toga što je lekarka, Stojkovićeva je predsednica pokreta Živim za Srbiju, koji je zajedno sa Levijatanom izašao i na parlamentarne izbore

dr Jovana Stojković Printskrin:Youtube/ Press centar UNS

Policija je jutros došla u stan srpske političarke, psihoterapeutkinje i predsednice pokreta Živim za Srbiju Jovane Stojković sa nalogom za pretres, posle čega je privedena u SBPOK. Ona će biti saslušana u Tužilaštvu za visoko-tehnološki kriminal.

Sa njom će na saslušanju biti njena advokatica Melina Dorić. Nakon saslušanja biće poznato da li će tužilaštvo tražiti od suda da joj odredi neku meru zabrane ili pritvor.

Ispred Palate pravde njen suprug Vladimir Stojković preneo je medijima da su pripadnici SBPOK-a jutros došli kod njih u stan sa nalogom za pretres i saslušanje povodom krivičnog dela izazivanje panike i nereda objavama na društvenim mrežama.

On je nakon saslušanja u policiji pušten da se brani sa slobode, a protiv njega je, kako je naveo, podneta krivična prijava za ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti pošto je snimao pretres i raspravljao se sa policijom.

Sumnja se da su njih dvoje širili paniku objavama na društvenim prežama protiv vakcinacije.

Stojkovićeva je, prema pisanju medija, poznata po antivakcinaškim stavovima i stavovima koji su u suprotnosti sa svim zvaničnim preporukama i mišljenjima struke.

Ovo nije prvi put da je Stojkovićeva imala "problem" zbog svojih stavova. Ona je ranije optužena za to što je, kako su utvrdili epidemiolozi, buknula epidemija malih boginja, u oktobru 2017. godine, što je tokom te i sledeće godine odnelo 15 života, piše B92.

Protiv nje je 2018. godine pokrenut postupak pred Sudom časti Regionalne lekarske komore Beograda za oduzimanje licence za rad, zbog širenja antivakcinalističkih ideja i odvraćanja roditelja od vakcinacije njihove dece. Međutim, ubrzo je taj isti postupak prekinut. Kako je tada rečeno - "Njeni medijski nastupi nisu dovoljan razlog za vođenje postupka za oduzimanje licence."

Na njenoj zvaničnoj stranici na Fejsbuku navodi se da "stranica služi isključivo u edukativne i informativne svrhe", ali se i dodaje da se pratioci za zdravstveni savet, ili bilo koju dilemu, ipak obrate svom lekaru.

Pored toga što je lekarka, ona je predsednica pokreta "Živim za Srbiju", koji je zajedno sa Levijatanom izašao i na parlamentarne izbore.

Na stranici Vikipedije o Jovani Stojković piše da "u svojim društvenim angažmanima je od 2015. godine poznata kao naslednik Slađane Velkov na čelu antivakcinalnog pokreta u Srbiji i organizator uličnih i drugih vrsta protesta i tribina protiv obavezne vakcinacije".

Pored toga što se bori protiv obavezne vakcinacije, ona se protivi i nošenju zaštitnih maski. Pokret “Živim za Srbiju” je na Jutjubu objavio i snimak njihovog podnošenja zahteva ministru prosvete Šarčeviću protiv nošenja maski.

Prilikom pretresa Stojkovićeva se bunila i raspravljala sa pripadnicima MUP koji su došli do njenog stana, kako se čuje u snimku, zbog straha da će joj policajci "podmetnuti oružje ili drogu".

- Kao da smo kriminalci. Šta očekujete da pronađete ovde, oružje i drogu kod nekoga koga sumnjičite za izazivanje straha i panike? Šta očekujete da pronađete u stanu kod nekoga ko izaziva strah i paniku? - pitala je Stojkovićeva i muškarac koji je snimao ceo razgovor.

Na snimku se jasno čuje da policajci mirno i staloženo razgovaraju sa Stojkovićevom i muškarcem, objašnjavaju im naredbu za pretres, međutim Stojkovićeva paniči, zove advokata i vređa pripadnike MUP.

- Da li biste me streljali da imate naredbu? Sigurno da da - pričala je Stojkovićeva.

Stojkovićeva će u toku popodneva biti privedena u Palatu pravde na saslušanje u Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, potvrđeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

Nakon saslušanja biće poznato da li će tužilaštvo tražiti od suda da joj odredi neku meru zabrane ili pritvor.

Ispred Palate pravde okupio se veliki broj medija, kojima je nje suprug preneo da su pripadnici SBPOK-a jutros došli kod njih u stan sa nalogom za pretres i saslušanje povodom krivičnog dela izazivanje panike i nereda, objavama na društvenim mrežama.

On je nakon saslušanja u policiji pušten da se brani sa slobode, a protiv njega je, kako naveo, podneta krivična prijava i za ometanje službenog lica u vršenju dužnosti pošto je snimao pretres i raspravljao se sa policijom.

Sumnja se da su njih dvoje širili paniku objavama na društvenim prežama protiv vakcinacije.

Ministarstvo pravde: Svi izvršioci krivičnih dela moraju biti procesuirani

Povodom današnjeg privođenja antivaksera, ministarka pravde Maja Popović izjavila je da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo postupaju u skladu sa svojim nadležnostima koja su propisana zakonom.

Svi izvršioci krivičnih dela moraju biti procesuirani, posebno kada svojim radnjama izvršenja krivičnih dela ugrožavaju zdravlje ljudi, navodi ministarka.

Ministarstvo pravde snažno podržava akcije MUP-a u borbi protiv svih oblika kriminala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    1. april 2021 | 15:31

    Podrska za Jovanu!!!💪💪💪

  • Nebojsa

    1. april 2021 | 15:35

    Vi sirite paniku, a ne doktorka Jovana!

  • Ja

    1. april 2021 | 16:17

    Meni godinu dana pricaju kako cu umreti ako ovo ili ono... kome da se obratim za sireje panike i straha? Ozbiljno dam ugrozen???? Hvala Vam!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA