≫ 

16 dana mera donelo rezultate: Profesor Kočović otkriva prognoze za naredni period

Na primeru Izraela izvodi zaključke o tome na koji bi način vakcinacija mogla da utiče na normalizaciju života u zemlji

  • 14
Dr Petar Kočović Printskrin: TV Happy

Sa rastom broja zaraženih u zemlji je ograničavano i pomerano radno vreme. Dodatne mere uvedene tokom tzv. druge grbe trećeg talasa donete su 12. marta. Važile su za vikend 13. i 14.

Tada je doneta odluka da neće raditi ništa osim prodavnica prehrane, apoteka, zdravstvenih ustanova, benzinskih pumpi za točenje goriva, kioska i dostave hrane.

Dva dana kasnije, u utorak 16. marta održana je nova sednica Kriznog štaba kada su donete nove mere za period od srede 17. do ponedeljka 22.

Od sutra do ponedeljka režim rada će biti kao za vikend. Od večeras se sve zatvara, a od ponedeljka ćemo videti. Nećemo uvoditi policijski čas, neće biti zabrane kretanja. Radiće prodavnice, apoteke, pumpe, sve što je neophodno za normalan život - rekla je premijerka Ana Brnabić tog 16. marta, dan pre uvođenja mera uz napomenu da se traži balans između zaštite zdravstvenih rada, privrede i mentalnog zdravlja nacije.

U nedelju 21. marta održana je nova sednica Kriznog štaba na kojoj su donete odluke o ublažavanju mera. Odlučeno je da ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti – kafići, restorani, noćni klubovi i barovi, kao i tržni centri. Svi objekti prodaje hrane i ustanove kulture (bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke) mogu da rade do 21 čas, svi ostali objekti do 20 časova, po posebnim uslovima.

Svi objekti koji budu otvoreni moraju obezbediti poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu. Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gde mora biti obezbeđeno 16 kvadratnih metara po osobi.

Ovo znači da ukoliko prodavnica ili na primer frizerski salon imaju 90 kvadratnih metara, unutar tog objekta može boraviti istovremeno najviše deset osoba.

Isto pravilo se primenjuje na teretane – unutar fitnes centra od 160 kvadratnih metara ne sme boraviti više od 10 osoba. U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni (frizer, prodavac, fitnes instruktor).

Od uvođenja mera u kontinuitetu, dakle, ne računajući vikend 13. i 14. mart, teče 16. dan. Za to vreme, rekao nam je profesor informatike Petar Kočović, u Srbiji se beleži pad zaražavanja za oko tri odsto u proseku. Prema njegovim rečima, pad se beleži u proteklih pet dana, zaključno sa podacima od 1. aprila.

Šta pokazuje kriva?

Počeli su da se pokazuju rezultati. Blage mere, blagi pad. Da su mere bile oštrije, verovatno bi i pad bio oštriji. Međutim, ide na dobro - kaže prof. Kočović za Telegraf.rs.

Navodi da je ovogodišnji maksimum broja zaraženih u trećem talasu dosegnut 23. marta. Tada je bilo 5.475 zaraženih u danu, što je manje od pika trećeg talasa dosegnutog 1. decembra kada je bilo 7.999 zaraženih. Međutim, slična situacija sa tek četiri zaražena manje ponovila se u utorak, 30 marta. Tada je zabeležena 5.471 osoba zaražena korona virusom.

- Kad gledamo na dnevnom nivou jedan dan raste, drugi pada, pa onda imamo vikend kada broj padne, pa utorak kada poraste. Zato se ove brojke uprosečavaju - objašnjava navodeći da ćemo ovim tempom 19. maja doći na rezultate zabeležene 24. januara.

Tog 24. januara u Srbiji je bilo 1.317 zaraženih i od tada je broj inficiranih počeo da raste.

Očekujem da se na oko 1.300 vratimo 19. maja. Tada ćemo se vratiti na poziciju odakle smo ponovo počeli da rastemo. To očekujem sa ovakvim ili sličnim merama. Postoji možda nešto što može da se ublaži, a da se ne desi ništa bitno - rekao je u vezi sa time na koji bi način nove ublažene mere mogle da utiču na njegove prognoze.

Konstantan tempo vakcinacije u Srbiji

U vezi sa popuštanjem mera za dobar primer uzima Izrael koji mere popušta postupno. Prema Kočovićevim navodima, prvi krug popuštanja desio se četiri nedelje od vakcinacije drugom dozom 33 odsto stanovništva. U ponedeljak je ozvaničen drugi krug relaksiranja mera četiri nedelje od vakcinisanja 44 odsto stanovništva.

- Mi samo Izrael imamo ispred sebe da bismo mogli da se ugledamo na njih. Nama taj broj stanovnika od 33 odsto vakcinisanih drugom dozom, pa četiri nedelje posle, pada oko 15. jula. Ako ne ubrzamo vakcinaciju, a možemo i da je usporimo - rekao je Kočović.

Prema njegovim navodima, u Srbiji se vakciniše temprom koji je konstantan od 2,1 promila ili o,21 odsto stanovništva. Njegove prethodne procene o tome kada bi u našoj zemlji većina mogla da funkcioniše kao pre epidemije korona virusa pomerile su se za nekoliko dana - sa kraja avgusta na početak septembra.

- Malo se pomerilo, za 7. septembar. Može da se vrati i nazad, ako krenemo intenzivnije u vakcinaciju - kaže Kočović.

Prema njegovoj oceni sadašnji podaci o padu broja zaraženih u proteklih pet dana tri odsto u proseku, govore i da će se se u kovid ambulantama i bolnicama još neko vreme beležiti veći broj zaraženih, te da je pred zdravstvenim radnicima izazov da izdrže taj nalet.

Petar Kočović Dijagram, Petar Kočović

- Još pet dana će da raste broj zaraženih u odnosu na prezdravele, a u bolnicama će još osam dana biti više pridošlih nego nego otpuštenih - prognozira na osnovu matematičkog modela kretanja broja zaraženih.

Video: Bašte ugostiteljskih objekata otvorene ali ne i škole: Daca i dalje uče od kuće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cccc

    2. april 2021 | 21:04

    16 dana kojih mera? Kafici zatvoreni,prodaju kafu za ponet i ljudi sede u bastama. Kolo se igra na sve strane. Rodbinu u inostranstvu ne mozes da posetis al zato rulja iz raznih zemalja dolazi u srbiju da primi vakcinu? Pitam se dal sam ja normalna

  • Ja

    2. april 2021 | 21:06

    Jedan dan pune bolnice haos par dana palo za 300 zarazenih pa se sve otvara polako pa mislite narod glup ne kapira nista

  • Pobor

    2. april 2021 | 21:45

    Kocovic pogadja ko meteorolozi. 😅

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA