• 0

Kamen koji je kupljen 1957. čuvao dok nije podigao vodenicu: Milan ima ukusniji hleb nego pekara

Nakon odlaska u penziju bračni par Kneževića vratio se na selo pre 15 godina, jer tu tako kažu imaju sve što im je potrebno za sebe i svoju decu

  • 0
Milan Knežević, vodenica

Foto: Rina.rs

Nekada su vodenice širom Srbije hranile na stotine gladnih usta i bile svojevrsni "informacioni biro", mesto gde su se vredni meštani sela okupljali, razgovarali o problemima i prepričavali priče o vampirima.

Pre pola veka na svakoj reci načičkane jedna do druge stajalo je na desetina malih drvenih građevina u kojima je mleo vodenički kamen, a danas je to izuzetna retkost, piše RINA.

Jedna od njih je i Kneževića vodenica u novovarškom selu Bistrica, koja bi mogla da melje dan i noć, ali nema za koga. Kneževići su ostali dosledni ideje svoga oca da kamen koji već decenijama kotrlja ne prodaju već mu daju novi život i pravu namenu.

- Kamen je kupio moj otac još 1957. godine u nadi da će sagraditi vodenicu. Međutim, posle toga smo se mi njegova deca razišli svako na stvoju stranu, neko u školu, neko na posao u grad. Kamen je stajao tu godinama, dolazili su ljudi da ga otkupe, ali nisam mogao to da dozvolim. Želeći da sačuvam porodičnu tradiciju vodenicu smo pustili u rad 1994. godine. Nema mnogo posla, jer nema naroda za koga da melje, a sve slabije ima i žita. Ali rekao sam svom ocu da sam uspeo vodenicu da obnovim i moja misija je bila ravršena - kazao je za RINU, Milan Knežević.

Nekada je Bistrica bilo poznata po vodenicama i vodeničarima, a ova u vlasništvu porodice Knežević iako je najmlađa u selu, očigledno će nadživeti svog vlasnika i tako izbeći sudbinu mnogih.

- Samo u našem selu bilo je devet potočara od Draževića do Bistrice, našalost samo dve su ostale da rade, Krđanska koja je trenutno ostala bez vode i Stojića vodenica koja ima dva vitla na reci - objašnjava.

Mleti žito i pretvarati ga u brašno nije lak posao, vodeničar mora znati da ne treba žuriti jer tada brašno gori. Što sporije se melje, to je bolje, a ukus hleba od brašna iz ovakvih vodenica daleko je bolji od onih iz prodavnice.

- Pravim domaći hleb od pšeničnog i heljdinog brašna i nije samo što je ukusnije već i zdravije - kazala je supruga Slavica Knežević.

Nakon odlaska u penziju bračni par Kneževića vratio se na selo pre 15 godina, jer tu tako kažu imaju sve što im je potrebno za sebe i svoju decu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok