≫ 

Sećanje na najhumanijeg Jugoslovena: Velja je tokom bombardovanja Mosta slobode spasio 9 ljudi

Za svoja dela dobijao je razna priznanja, bio je proglašen za najhumanijeg Jugoslovena. Ipak, Novi Sad mu se nije na pravi način zahvalio, a da bi dobio posao u Gradskoj čistoći iza njega su morali da stanu Novosađani koji su to zahtevali od gradskih vlasti

  • 1
velja Ribar, najhumaniji Jugosloven, bombardovanje Foto: Printscreen Youtub/Tijana Savkov

Velja je život proveo na reci, a na Dunavu je bio i dok su avioni nadletali Novi Sad. U svom čamcu se nalazio i 3. aprila kada su projektili pogodili Most slobode.   

- Najpre sam na kameničkoj obali izvukao sedmoro. Nešto kasnije ponovo je puklo i tada sam video da na novosadskoj strani ima dvoje ljudi i uspeo sam i njih da izvučem - sećao se svog podviga Velja Ribar.

O samom događaju, ali i o tome kako se osećao nakon njega, Velja je ispričao za 021.rs na desetu godišnjicu od bombardovanja Novog Sada.

- Osećanja se ne menjaju puno. Kao što je i onda bilo teško, i sada kada se sećate neposredno tog događaja, sigurno vam nije lako. Posle samog tog događaja, i danas, posle 10 godina, ja lično kao čovek, u jednu ruku sam srećan što sam imao priliku da pomognem ljudima koji su se nalazili u nevolji - pričao je tada Velja.

Za svoja dela dobijao je razna priznanja, bio je proglašen za najhumanijeg Jugoslovena.

Preminuo je 2015. u 58. godini života.

Video: Dečak nasred jezera lebdeo na ledenici: Ribari ga našli i upecali

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Саша

    4. april 2021 | 15:12

    Слава и хвала овом добром човеку! Хвала и Телеграфу на овој објави! Свака част!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA