≫ 

U Srbiju stigle padavine nalik gradu, ovo su prvi snimci: U utorak "veoma burna promena vremena"

- On će već u utorak ujutro i pre podne stići do severozapada, a do kraja dana i do ostalih predela Srbije i doneti kišu, drastičan pad temperature i jak severozapadni vetar - naveo je Đurić i istakao da je došlo do lokalne pojave krupe i pljuskova

  • 6

Niže temperature i padavine stigle su u Srbiju, baš kao što su prethodnih dana meteorolozi najavljivali za našu zemlju. Kako nam javljaju čitaoci, u nekoliko mesta u našoj zemlji pada sneg, a u nekim delovima Srbije padaju sitne, zrnaste snežne padavine, u nekim krajevima krupa.

Meteorolog Đorđe Đurić objavio je na Fejsbuku da nas posle prolećnog početka sedmice očekuje nas prolazno jače zahlađenje sa snegom.

- Iako retka, sneg je potpuno uobičajena pojava i tokom aprila, a kao vlažan i težak može da nanese velike štete vegetaciji. Kada nas očekuje povratak proleća? Srednji datum poslednjeg padanja snega u Beogradu je 22. mart, a srednji datum poslednjeg snežnog pokrivača je 5. mart. Poslednji snežni pokrivač u Beogradu formirao se 22. aprila. U Srbiji do kraja dana promenljivo oblačno, povremeno sa lokalnim pljuskovima, uz pojavu krupe, dok se na planinama očekuju pljuskovi snega - navodi Đurić.

- U Srbiji u ponedeljak jutro vedro i hladno, uz slab mraz, dok se na jugu i istoku očekuje nešto toplije, ali uz više oblačnosti sa slabom kišom. Tokom dana u svim predelima Srbije očekuje se sunčano i toplije. Vetar slab do umeren, južnih pravaca. Minimalna temperatura od -3 do 4°C, u Beogradu 1°C, maksimalna dnevna od 13 do 17°C, u Beogradu do 15°C - dodao je on.

Đurić je objasnio i da nas u utorak čeka "veoma burna promena vremena".

- Preko severa Evrope premeštaće se ciklon i on će svojim centrom biti daleko od nas. Ipak, u sklopu njega preko Evrope sa severozapada će se premeštati veoma izražen hladni front. On će već u utorak ujutro i pre podne stići do severozapada, a do kraja dana i do ostalih predela Srbije i doneti kišu, drastičan pad temperature i jak severozapadni vetar, a sa daljim padom temperature kiša će ponegde i u nižim predelima preći u susnežicu i sneg - objasnio je Đurić.

Video: Grad u aprilu: Zrnast led spustio se u Košutnjaku

- Potom će se iznad našeg područja formirati i sekundarni ciklon, koji će se vrlo vrzo premeštati preko Karpata dalje na istok i preko Krima i severnih predela Crnog mora. Ovaj ciklon u svom zadnjem delu će uz hladni front biti i odgovoran za prodor veoma hladne vazdušne mase sa severa Evrope. Već u sredu popodne on će biti dosta istočnije od nas i sa zapada će ojačati snažan anticiklon, uz porast vazdušnog pritiska, što će biti uvod u stabilizaciuju vremena od četvrtka, ali u postepeni porast temperatura - dodao je on.

Đuriće tvrdi da će u petak i subotu vazdušni pritisak biti pod uticajem anticiklona biti znatno iznad normale, pa se očekuje sunčano, ali i znatno toplije vreme, jer će sa jugozapada doći do priliva tople vazdušne mase po grebenu anticiklona.

- Na području Srbije od utorka do četvrtka očekuje se da padne od 10 do 30 mm padavina po kvadratnom metru i one će biti uglavnom mešovitog karaktera, a u noći između utorka i srede u obliku snega, sem na istoku Srbije. Na planinama će padavine biti uglavnom samo u obliku snega - naveo je on.

Upozorenje RHMZ

Republički hidrometeorološki zavod Srbije upozorio je da se u našoj zemlji u ponedeljak i utorak očekuju prizemni jutarnji mrazevi

- U ponedeljak ponovo toplije, a u utorak novo naoblačenje sa kišom i zahlađenje koje će pre podne zahvatiti severne i zapadne, a posle podne i uveče sve krajeve Srbije. U brdsko-planinskim predelima krajem dana i tokom noći sneg - stoji u saopštenju RHMZ-a.

Grad pre nekoliko nedelja

Podsećanja radi, pre nekoliko nedelje delovi Srbije bili na udaru nevremena, a u Beogradu se kiša ubrzo pretvorila u grad.

Nakon toplog perioda tada nam je stiglo zahlađenje, ali vreme se "potpuno zbunilo" pa je usred proleća umesto kiše poslalo grad.

Đurić je tada rekao za portal "Telegraf.rs" da grad može da se javi u bilo koje doba godine, ali je to u našem kraju zimi, ipak, retkost.

- Nije nikakav fenomen, grad je retka pojava, jer smo još uvek smo u hladnom delu godine, on se na našem području javlja uglavnom u toplom delu godine, od aprila, a najčešće negde u maju i junu, ali to nije pisano pravilo. Grad može da pada i u bilo kom drugom godišnjem dobu, čak i tokom zime - kazao nam je.

Video: Sneg obeleo u aprilu, novih nekoliko centimetara palo u Novoj Varoši

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    4. april 2021 | 16:34

    Periferija Novog Sada prema Veterniku od jutros rominja sitna kiša ali sasvim lepo se ispeče roštilj ispod nadstrešnice i sad se sa uživanjem konzumira u letnjoj kuhinji.

  • Srdjan

    4. april 2021 | 16:29

    Iako retka, sneg je potpuno uobičajena pojava i tokom aprila- kaze i ostade ziv. Retko uobicajen covek.

  • Minus 8

    4. april 2021 | 16:25

    Trenutno, necu da se hvalim.😀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA