• 14

Zemljotresi se nižu u zemljama oko nas, imamo li razloga za strah? Koliko će još trajati "šokovi"

, Telegraf

Seizmička aktivnost je povećana poslednjih nekoliko meseci

  • 14
Hrvatska, Srbija, zemljotres, ilustracija

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy, Shutterstock

Poslednjih dana zabeleženo je nekoliko, uglavnom, blažih zemljotresa u zemljama u regionu, osim onog jačeg u Jadranu s kraja marta, ali strah unosi to što se kao na traci samo smenjuju zemlje oko nas čije regione pogađaju. Hrvatska, Albanija, Hrvatksa, Bugarska, Albanija, pa opet Hrvatska...

Ima li Srbija razloga za strah s obzirom na seizmičku aktivnost u regionu. Uz podsećanje da zemljotresi ne mogu da se progniziraju kao grad, kiša, sneg, u Seizmološkom zavodu Srbije kažu da su ovi potresi naknadni šokovi jakih udara koji su se dogodili relativno skoro, i da nema razloga za brigu, iako je povećana seizmička aktivnost poslednjih meseci.

Samo tokom prethodne noći zabeležena su dva slabija zemljotresa u Hrvatskoj, jedan kod Petrinje, drugi kod Rijeke. Tokom noći se od zemljotresa jačine 3,5 stepeni po Rihteru treslo i u Bugarskoj, a rano jutros dva su zabeležena i u Albaniji, u oblasti oko Drača i Tirane. Poslednjih nekoliko dana serija potresa pogodila je područje Jadrana, od kojih je najsnažniji bio onaj magnitude 5,5 stepeni po Rihteru, koji se dogodio 27. marta

Prema podacima Seizmološkog zavoda Srbije, poslednji zemljotres u Srbiji dogodio se jutros u 2.29 sati u Kuršumliji, bio je magnitude 2,4. On se, zapravo, kako nam je objašnjeno u Zavodu, dogodio u reonu Kopaonika. Jedan se oko 10 sati osetio i u Boru, a juče i u  Gornjem Milanovcu, ali ova dva posledični potresi od miniranja.

- To je uobičajena seizmička aktivnost, nije ništa vanredno. Jednostavno, povećana je seizmička aktivnost ovih dana i meseci. Petrinja je još aktivna, smirivanje tog tla može da traja 6 meseci do godinu dana. Takođe, prošlo je godinu dana, a mi još iz Albanije imamo naknadne šokove. To je normalan prosec koji se dešava, jer su relativno skoro bili jaki udari - kažu za Telegraf.rs u Seizmološkom zavodu Srbije.

Podsećaju da oni svake godine u Srbiji registruju oko 2.000 zemljotresa, ali da tek određeni procenat osete i građani. 

- Svi ostali su toliko mali da ih samo mi registrujemo. Tako i ovo što se dešava nije ništa alarmantno, niti najavljuje neku jaču seizmičku aktivnost, mada je to nemoguće najaviti, odnosno, prognozirati. Takav proces je slučajan, ali ponavljam, nema razloga za brigu - rečeno nam je u ovom Zavodu.

Inače, seizmički najaktivnije zone u Srbiji su kopaonička zona, mionička, zatim Svilajnac, moravički deo, granica prema Makedoniji, Gnjilane... Dnevno se u proseku u Srbiji registruje oko četiri, pet miniranja i jedan zemljotres instrumentalno.

U poslednjoj deceniji najjači zemljotres u Srbiji bio je u Kraljevu, u novembru 2010. godine, magnitude 5,4.

Istorijski gledano, sa najvećom magnitudom, osim Kraljeva, imali smo i 1998. godine u regionu Mionice sa magnitudom 5,7, a taj region je pogodio i u aprilu 1999. godine, za vreme bombardovanja, bio je 5,4 stepena. Jedan od jačih bio je i na Kopaoniku 1980. godine sa magnitudom 5,8. Onda imamo istorijske zemljotrese na Rudniku 1927. i u Lazarevcu 1922. sa magnitudama od 6 stepeni Reihterove skale.

Kako se ponašati pre, za vreme i posle zemljotresa

Pre zemljotresa

- Učvrstite police i regale za zid; smestite dugačke i teške predmete na niže pregrade u policama; lomljive predmete držite u zatvorenim ormanima sa bravama; teške predmete poput slika, ogledala postaviti na zidove udaljeno od mesta gde se spava ili sedi; dobro učvrstite lampe inad uzglavlja; popravite pokvarene strujne vodove jer oni mogu biti uzrok požara; popravite sve duboke pukotine u tavanici, zidovima i temelju; naučite decu kako da pozovu hitne telefone; uvek pri ruci imajte baterijsku lampu

Za vreme zemljotresa:

Ako ste unutra:- sklonite se pod komad teškog nameštaja kod nosećeg zida i držite se;  zaštitite glavu rukama; ne pokušavajte da napustite zgradu; smestite se dalje od staklenih površina

Ako ste napolju: ostanite na otvorenom dok trešnja ne prestane; pomerite se dalje od zgrada, uličnih svetiljki i raznih vodova

Ako ste u prevozu:  pomerite se na otvoreno dalje od zgrada, drveća, nadvožnjaka i vodova; zaustavite se i ostanite u vozilu; kada potres prestane izbegavajte mostove i rampe

Posle zemljotresa:

- Ne ulazite u oštećene objekte; vratite se u njih tek pošto od nadležnih dobijete dozvolu; telefon koristite samo za hitne pozive;  otklonite sve prosute zapaljive materije; napustite prostor u kome se oseća miris hemikalija ili gasa; zatvorena i zaglavljena vrata otvarajte pažljivo; proverite pažljivo i u celosti dimnjake;  budite oprezni sa živitinjama jer se mogu dramatično promeniti posle zemljotresa; proverite ispravnost električnog sistem, vodovodne i kanalizacione cevi.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    Nema Srbija strah.To polako dolaze Božji računi na naplatu svih krvnika koji su nam zabadali noževe u vratove i leđa jad god im se ukazala prilika.

  • Kursumlija

    Zemljotres u Kursumliji?ma to se neko zenio,pa prva bracna noc🙂

  • marko

    Nadam se da ces Bog smilovati na nas nikakve .. upozorenja su tu ali niko ne reaguje .. sve je u nauci , i ostalim stvarima a BOGA I TVORCA NEBA I ZEMLJE I SVEGA VIDLJIVOG I NEVIDLJIVOG i Gospoda nasega ISUSA HRISTA niko i ne pominje .. ne postujemo nista ni dan ni coveka ni prirodu ni brata ni majku ni oca ni prijatelja ni neprijatelja .. Odlicno nam je , sta radimo .. nisam ni ja nista bolji od vas ..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima