≫ 

Novinarka Mina podnela prigovor "Frontu" na rad dr Krajinovića, pokrenut hitan disciplinski postupak

Javnost će o svemu biti obaveštena kada se postupak završi, a to se očekuje sledeće nedelje

  • 17
Mina Smiljanić Narodni front Foto: Instagram/mina_fu, Tanjug/Strahina Aćimović

Novinarka Mina Smiljanić, koja je na društvenoj mreži Instagram iznela svoje iskustvo sa porođaja od pre tri meseca u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front", podnela je prigovor ovoj zdravstvenoj ustanovi na rad dr Tomislava Krajinovića, anesteziologa koji ju je navodno vređao, maltretirao i udarao.

U GAK "Narodni front potvrdili su za Telegraf.rs da je podnela prigovor, i kažu da hitno pokreću disciplinski postupak.

Javnost će, kako kažu, biti obaveštena o ishodu postupka kada se on završi, s obzirom na to da komisija mora da uzme izjave. To se očekuje sledeće nedelje.

- Kada se sve završi, ukoliko bude bilo osnova, u konsultaciji sa advokatima biće mu izrečena mera - kažu za Telegraf.rs u GAK "Narodni front".

Ističu ponovo da klinika apsolutno ne toleriše nijedno ponašanje koje narušava mir i psihološko stanje pacijenata, ugled kuće kao ni medicinske greške.

- Sva ta stanja su sankcionisana i ni ovo neće biti izuzetak - kažu u ovoj ustanovi.

Mina je u prigovoru napisala da je jako dugo promišljala da li bi išta trebalo da pokreće, pošto je u obavezi oko bebe.

- Kako tri meseca kasnije ne mogu da se oslobodim sećanja na svoj porođaj i uvreda koje mi je doktor bez povoda upućivao, odlučila sam da prvo putem svog profila na društvenim mrežama "rasteretim dušu". Objava se rasplamsala jer sudeći po komentarima, mnoge druge žene su proživele isto ili slično iskustvo sa pomenutim doktorom - napisala je između ostalog Mina u prigovoru podnetom GAK "Narodni front" i priložila i poruke drugih žena koje su joj slale svoja iskustva.

Mina je da podsetimo, svoje iskustvo podelila pre dva dana na Instagramu.

- Nisam se uključivala niti oglašavala do sada na temu seksualnog nasilja, niti drugih odgovornih tema, jer ni sama nisam bila spremna. Nisam mogla da se borim za druge žene, kada nisam imala snage ni da se za sebe izborim. Zato što sam doživela trenutke slabosti, kakve nisam mogla da zamislim da ću doživeti - zato mogu da razumem sve žrtve nasilja, i da razumem da one prosto nisu bile spremne niti dovoljno zalečene da bi o svojim traumama govorile glasno. Na vreme.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Mina Smiljanić (@mina_fu)

Ne, ja nisam bila žrtva seksualnog nasilja, ali sam bila žrtva akušerskog nasilja - o čemu se takođe govorilo mnogo u periodu dok sam se ja lečila od trauma svog porođaja. Prošla su tri meseca, dete mi je značajno poraslo, meni su se fizički bolovi sanirali, ali i dalje osećam sramotu i nemoć kada se setim pojedinih scena sa svog sedmočasovnog porođaja.

- Neki će reći da sam razmažena, da bi trebalo da me bude sramota što se žalim a rodila sam zdravo dete, da sam neodgovorna jer unosim strah budućim majkama... i to su neki od razloga zbog kojih sam stisla zube i prećutala. Ali prava istina je da sam toliko puta želela da vrištim, da sam danima plakala pod tušem i da mi dođe da odem do Narodnog fronta i dr Krajinoviću, cenjenom anesteziologu kažem - svaka čast, i da ga pitam - da li se oseća moćno kada vređa i ponižava ranjive i bespomoćne trudnice u porođajnim boksovima?

Prva stvar koju mi je rekao, na moje dobar dan, jeste - “Ma vi novinarke se prodajete za 50 eura. Ova moja struka ne radi na vašu i još dve / Advokate jer su ološ..”, i ne mogu da se setim koga je još pomenuo... vidno sam bila u šoku. Na moje pokušaje da njegove izjave shvatim kao šalu, on je dodavao da sam debelguza, da sam nesposobna jer ne mogu sopstveno dupe da pomerim. U trenutku kada se jedna devojka pored mene porodila, a ja i dalje čekala da porođaj krene, on mi je dobacio - “Ti i dalje ništa!? Pa je l sam ti rekao da si nesposobna..?”

Da još pomenem da me je poprilično snažno udario u leđa i desno rame, kako bi mi objasnio kako da se namestim da mi ubo iglu u sred kičme. To su fragmenti kojih se sećam, jer sam u potpunom strahu bila, prestrašena za život svog deteta, zbunjena i oduzeta, prvi put zatečena u takvoj situaciji - napisala je Mina.

Krajinović: Nije hteo da komentariše

Telegraf.rs je pokušao da pita dr Krajinovića da li su optužbe na njegov račun tačne, međutim, on nam nije dozvolio. Kada smo ga pozvali, čim je podigao slušalicu pitao je "s kim pričam?". Kada smo mu se predstavili pitao je "recite, šta vam treba", a čim smo zaustili da ga pitamo za status novinarke, rekao je:

"Ne koristim društvene mreže, doviđenja".

Mina Smiljanić Foto: Instagram/mina_fu

Uz molbu da prokomentariše optužbe na njegov račun ponovio je "doviđenja" i spustio slušalicu.

Nakon toga pustili smo mu poruku, na koju nije odgovorio do izalaska ovog teksta, a nije se više ni javljao na telefon.

Odmah juče, oglasio se i GAK "Narodni front" 

U GAK "Narodni front" juče su rekli za Telegraf.rs da dr Krajinović neće biti izuzetak i da će sigurno snositi sankcije ukoliko se dokaže da su navodi na društvenim mrežama istiniti.

- GAK Narodni front je ustanova koja izuzetno drži do svog profesionalnog ugleda, kako u pružanju vrhunskih zdravstvenih usluga pacijentkinja, tako i u odnosu zaposlenih prema pacijentima. 

Ukoliko bilo ko svojim ponašanjem povredi radnu disciplinu ili Poslovni kodeks Klinike, snosi sankcije u skladu sa važećim zakonskim odredbama. Ni dr Tomislav Krajinović neće biti izuzetak ukoliko se dokaže da su navodi na društvenim mrežama istiniti. Kako do sada nismo imali posredna zvanična saznanja o predmetnom događaju, isti ni ne možemo dalje komentarisati - rečeno je za Telegraf.rs u GAK "Narodni front".

Video: Kon o trenutnom stanju u porodilištu Narodni front

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    8. april 2021 | 10:11

    Mi smo imali zaista sjajno iskustvo sa optuženim doktorom(anesteziologom).Moguće da neko ima i drugačije iskustvo, ali ima mnogo i histeričnih žena.

  • djuka

    8. april 2021 | 10:17

    Čovek je najbolji anesteziolog u zemlji.

  • bucci

    8. april 2021 | 10:36

    Najbolji ansteziolog u Srbiji! Poznajem dr, najbolje iskustvo jako profesionalan! A danasnje zene su katastrofa, razmazene , nadobudne, bezobrazne! Vrvtno joj je 10puta rekao kako da se namesti da ne bi ostala invalid i posle bio kriv

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA