≫ 

Potonula barža prilikom utovara: Hospitalizovan lađar, plovni bager prijavljivan inspekciji

Na početku godine u roku od samo sedam dana došlo do potonuća čak dva broda istog vlasnika

  • 0

U blizini ušća Velike Morave u Dunav, danas je došlo do potonuća barže prilikom utovara. Prilikom havarije, povređen je lađar sa plovnog bagera koji je hospitalizovan, navode iz Udruženja lađara.

"Na plovni bager "BP-7 Beli"  je do sada podnošeno nekoliko predstavki nadležnoj inspekciji plovidbe, na žalost bez ikakvih promena po prijavama. Bager već više od godinu dana nije propisno obeležen, ime na oplati se ne podudara sa imenom na transponderu, broj i kvalifikacija posade je vrlo upitna i ne postoji istaknuta zastava Srbije",  navode iz Udruženja profesionalnih lađara Srbije.

Oni podsećaju da su navedeni objekti u istom vlasništvu kao i prethodno napušteni i potonuli ledolomci Čakor i Vučevo koji su prošle godine, nakon ogromnog pritiska javnosti, ukonjeni sa novosadskog keja.

"U elektronskom upisniku brodova se vidi da bager ima važeći pregled, a kako ga je dobio ostaje misterija pošto ni jedna oznaka na bageru nije u skladu sa važećim Pravilnikom.

Napominjemo da tehnički ispravan objekat ne može da se prelomi niti da potone, što bi pod lupu trebalo da stavi sam Sistem pregleda i nadzora brodova kao i rad 'Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu' (bivši Jugoregistar)", dodaju.

Osvrt na događaje sa početka godine

Kako kažu, ogroman broj potonuća brodova u našim vodama su ozbiljan pokazatelj da sistem bezbednosti nikako ne funkcioniše i da je situacija sve gora iz meseca u mesec.

Na početku godine u roku od samo sedam dana došlo do potonuća čak dva broda istog vlasnika. Brodovi su bili uredno registrovani a zbog težine havarije naložen je vanredni pregled svih objekata kompanije "Netgroup sistem d.o.o.". Kako su tada naveli iz nadležnog ministarstva svi brodovi su bili ispravni.

"Pozdravljamo inicijativu i želju nadležnih da se potvrdi bezbednost i dobar rad Uprave, ali postavlja se pitanje kako je moguće da nema primedbi na bezbednost kada svako sa malo više iskustva, samo analizom fotografija sa sajta Uprave uočava minimum tri ogromna bezbednosna propusta?! Da li je to javašluk, neznanje ili samo previd pokazuje činjenično stanje na terenu", kažu iz Udruženja.

Kako nezvanično saznajemo, u poslednje tri godine na unutrašnjim plovnim putevima potonulo je 16 brodova, samo u protekla tri meseca tri broda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA