• 1

Osmaci danas polažu probni test iz matematike: Ružić im poručio da rade zadatke bez treme i tenzije

Učenici osmog razreda danas će polagati test iz matematike, a sutra test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dok će kombinovani test imati istog dana

  • 1
Mali maturanti, polaganje, test

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Probni završni ispit za učenike osmog razreda za školsku 2020/2021.godinu u osnovnim školama na teritoriji Republike Srbije realizovaće se danas i sutra, 9. i 10. aprila 2021. godine.

Učenici osmog razreda, danas, 9. aprila 2021. godine sa početkom u 13 časova, polagaće test iz matematike, a sutra 10. aprila 2021. godine test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika sa početkom u 9 časova, dok će kombinovani test imati istog dana sa početkom u 11.30 časova.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić kaže da je sve spremno za polaganje probnog završnog ispita.

- Probni završni ispit treba da omogući učenicima da se upoznaju sa procedurama ispita i načinom polaganja. Učenici treba da rade zadatke bez tenzije i bez treme. Probni završni ispit je provera trenutnog znanja, koji treba da pokaže koliko su spremni i šta je još potrebno da eventualno nauče kako bi upotpunili svoje znanje za završni ispit - rekao je Ružić.

Na probnom završnom ispitu učenici i zaposleni prolaze kroz utvrđene procedure ispita - vreme dolaska, potreban pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završenog ispita, organizaciju prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora i drugo.

Probni završni ispit održaće se u školi, u grupama ne većim od 15 učenika, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Ovaj test se ne ocenjuje. Rešavanje testova traje 120 minuta.

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremio je ispitna pitanja koja su dostavljena školama preko nadležnih školskih uprava.

Direktor Zavoda, Branislav Ranđelović rekao je da su zadaci u testovima pripremljeni u potpunosti i u skladu sa važećim predmetnim standardima u našem obrazovnom sistemu, kao i u skladu sa programima i sadržajima predmeta koji se testiraju.

Ministar Ružić sutra, 10. aprila 2021.godine, posetiće Osnovnu školu "Josif Pančić" na Banovom brdu i razgovarati sa učenicima koji polažu probni završni ispit.

Video: Mala matura u doba korone: Za male maturante počeo završni ispit

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima