Romi u Čačku pomažu najsiromašnijima: Mnogi od njih žive u nedostojnim uslovima

Romi u čačanskom kraju i dalje bave poslovima poput sakupljanja sekundarnih sirovima, prodavanjem čarapa na ulicama i pijačnim tezgama, dok je nekolicina zaposlena u komunalnim preuzećima čisteći ulice

  • 2
Mladi Romi iz Čačka Foto: Rina

Sakupljači sekundarnih sirovina, čistači ulica, prodavci čarapa na ulicama i pijačnim tezgama, poslovi su kojima se uglavnom bavi romska populacija, a da bi se mnoge stvari promenile iz korena, počev od obarzovanja, poboljšanja materijalnog stanja, do očuvanja romske kulture, jezika i tradicije moraju se aktivirati oni na kojima svet ostaje, mladi Romi sa terirorije grada Čačka.

Za godinu dana, pomerili su granice i danas mlado udruženje "Džipsi tim" ima na stotine članova koji se zajedničkim snagama bore za zajednički cilj, bolji položaj Roma u čačanskom kraju.

Pripadnici romske nacionalnosti sa teritorije grada Čačka već godinu dana nesebično pomažu sugrađanima slabijeg materijalnog stanja.

- Aktivirali smo se kada je počela pandemija korona virusa, kako bismo hranu, lekove, sredstva za higijenu dopremili do najugroženijih Roma sa teritorije grada Čačka.

Pandemija kovida i mnoge Rome je ostavila bez posla, tako da je broj onih kojima je pomoć neophodna svakim danom sve veći.

Od nekolicine nas udruženje se svakim danom širilo i danas nas ima na stotine. Mnogi Romi koji su u inostranstvu pronašli su nas putem društvenih mreža, a tu su i oni koji su trbuhom za kruhom otišli u svet, ali nisu zaboravili svoj narod koja živi u izuzetno teškim uslovima pogotovo u vreme pandemije - rekao je za RINU Gradimir Radosavljević predsednik udruženja Roma Džipsi tim.

Gradimir ističe da su tokom dodele pomoći nailazili na romske porodice koje zaista žive u izuzetno teškim uslovima.

- Zatekli smo oca sa petoro dece kako živi u šupi, nismo mogli da verujemo da zaista tako nešto postoji. Ponosan sam što smo za svega mesec dana uz pomoć humanih ljudi pomogli ovoj porodici, izgradili novi dom.

On je dodao da se Romi u čačanskom kraju i dalje bave poslovima poput sakupljanja sekundarnih sirovima, prodavanjem čarapa na ulicama i pijačnim tezgama, dok je nekolicina zaposlena u komunalnim preuzećima čisteći ulice.

- Da bi se stvari promenile iz korena mora se raditi na podizanju svesti o značaju obrazovanja romske populacije, među nama ima i fakultetski obrazovanih ljudi, ali to nije dovoljno. Imamo dva poslanika romske nacionalnosti na republičkom nivou i to potvrđuje koliki je značaj obrazovanja. Sa druge strane, ja pune dve decenije radim prodavajući garderobu na ulici kako bih prehranio porodicu, nemam dana radnog staža i nažalost većina Roma poput mene ne može očekivati da će jednoga dana steći penziju i imati sigurnu starost - dodaje Radosavljević.

Danas na Međunarodni dan Roma Radosavljević ističe značaj očuvanja tradicije, romske kulture i jezika.

- Ja sam otac troje dece i nažalost, jedno od njih ne govori romski jezik. Cilj udruženja je da u narednom periodu, čim pronađemo prostoriju koja će biti sedište udruženja, tokom vikdenda održavamo radionice koje će biti namenjene najmlađima u cilju očuvanja romskog jezika. Držaćemo časove boreći se da se naš jezik ne zagubi, jer samo na taj način možemo sačuvati naš identitet. Uporedo ćemo osnovati fudbalski klub koji će igrati u Moravičkom regionu i na taj način aktivirati mlade da se bave sportom i sačuvaju svoje zdravlje. Gradićemo bolju budućnost i jednake uslove za sve pripadnike romske nacionalnosti - rekao je Radosavljević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cro

    8. april 2021 | 19:19

    Svaka cast

  • goran

    9. april 2021 | 11:08

    Radio sam u Rodi.Šefica delikatesa bila Romkinja,dobro je radila.Teško je mnogim Romima.Lepo je da im se pomaže.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA