• 4

Visoki Dečani na listi najugroženijih lokaliteta: Već 20 godina manastir pod snažnom vojnom zaštitom

Od 2006. godine, nalazi se i na Uneskovoj Listi ugrožene svetske baštine

  • 4
Kosovo Orthodox Monastery, KFOR manstiri Kosovo

Foto: Tanjug/AP/KFOR Press Office

Manastir Visoki Dečani uvršten je na listu jednog od najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021. godinu imajući u vidu istorijski značaj i kulturne vrednosti, kao i urgentnost njegove ugroženosti, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Ministarstvo podseća da je sigurnost tog spomenika srpske kulture iz 14. veka, koji je od neprocenjivog značaja za svetsko kulturno nasleđe, bila ugrožena prošle godine zbog nezakonitih radova na putu u neposrednoj blizini zaštićene zone manastira.

Visoki Dečani jedini je spomenik u Evropi koji se 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom budući da se radi o spomeniku izuzetno velike istorijske i kulturne važnosti za Evropu i svet, ističe Ministarstvo.

Manastir, koji je kao svoju zadužbinu i mauzolej osnovao kralj Stefan Dečanski, a nakon čije smrti je radove nastavio njegov sin Dušan, upisan je na Uneskovu Listu svetske baštine, dok se od 2006. godine, nalazi i na Uneskovoj Listi ugrožene svetske baštine.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    Mora da cuvaju. Siptari su poznati celom svetu. Laki za manipulaciju ko balkanski gonici.

  • Nikola

    Zapad pokusava da stvori drzavu u kojoj ne moze da se sacuva spomenik kulture koji je od neprocenjivog znacaja za svetsko kulturno naslede nego mora vojska pod punom ratnom opremom da ga cuva. Da li zapad stvarno misli da jedna takva teritorija treba da bude drzava??? Sta sad kaze nemacki ambasador??? Da ne treba zbog toga Srbiju opet bombardovati???

  • Dusan

    Cuvaju ga Italijani,svaka im cast,kao da je njihov...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima