≫ 

Medved mu usmrtio konja, vlasnik tražio odštetu: Sada će morati da plati kaznu

Domaćinstvo Sićović konja nije umatičilo, pa moraju da plate dodatnih 5.000 dinara

  • 5
Konj, zaseok Presek, Ivanjica Printskrin: Youtube/Info LIGA Ivanjica

Krajem prošle godine, medved je usmrtio konja u domaćinstvu Mirka Sićovića na planini Mučanj kod Ivanjice. Kada je pokušao da naplati odštetu odbijen je, a sada mu je stigla i kazna od 5.000 dinara jer konj nije bilo umatičen.

U krševitom kraju mnogi konjskom zapregom obavljaju poljoprivredne radove. U zasadima krompira i maline u planini zemlju ne mogu da obrade traktorima i drugim mašinama, pa su im konji neophodni.

- Mnogo mi znači. Bez konja ne mogu. Vidite sad 200 kila krompira ja dam za 10 kila našte. Ja nemam to odakle, moram s konjom da radim i to mi je jedini izvor. Od toga živim - rekao je vlasnik konja Mirko Sićović iz sela Presek za RTS.

Bez konja su ostali krajem prošle godine kada ga je medved usmrtio. Sićovićima je bilo zastrašujuće i što je stradao na ispaši u livadi nedaleko od njihove porodične kuće u selu Preseka.

- Na bazi onog što smo videli na licu mesta i na lešu, ostatak od leša, 99 posto je medved. U suštini, tako je zapisnički i konstatovano, da je medved pričinio štetu - naveo je Aco Aleksić, stručno lice za gazdovanjem lovišta "Čemernica Ivanjica".

U ivanjičkom kraju medvedi su do sada uglavnom napadali pčelinjake, retko domaće životinje.

Naknada štete

Naknada štete koje naprave strogo zaštićene divlje vrste regulisane su Zakonom o zaštiti prirode.

- Medvedi su zaštićena vrsta životinja, a moj konj nije. I ja tražim odštetu tako kako god oni zaštićuju njinog medveda tako bi ja zaštitio svog konja - naglasio je Mirko Sićović.

Konja nisu umatičili, pa moraju da plate dodatnih 5.000 dinara, a odštetu nisu uspeli da dobiju.

- Po zakonu traži se da budu umatičena grla i to je sad već praksa u 99 posto slučajeva. Sve životinje koje imaju svoj matični broj, registrovane su - istakao je Vladan Bjedov, šef Odseka za biodiverzitet Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Bjedov dodaje da registrovanje grla olakšava odluku da se pozitivno odgovori na zahtev za odštetu.

Porast štete koju čine medvedi

- Svi viču da se ne matiče šareni konji, da se ne matiči crni bez biljega, žuti bez biljega, beli bez biljega. Ko će to negde u Tutinu gore - kazao je Mirko Sićović.

Svake godine beleži se porast šteta koje naprave medvedi, kao strogo zaštićene divlje vrste. Prošle godine bilo je 80 prijava, a isplaćeno je blizu 7.000.000 dinara, ali ne i za ovu porodicu sa Mučnja.

Pogledajte prilog snimljen prošle godine:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko ex JSO

    12. april 2021 | 07:41

    Šta čekaš domaćine?Hoces da ti neko drugi odradi posao za tebe?Kakva država pobi to sve sto se kreće oko tvog imanja,pa onda neka štite tatu njihovog!?

  • RADULE

    14. april 2021 | 16:42

    Vidi čovek nije zaštićen, njegove domaće životinje nisu zaštićene, a medvedi kao opasne divlje životinje su zaštićeni nemaju ostalih divljih životinja koje ih ugrožavaju pa su se enormno razmnožili i sve više će napadati ljude i njihove domaće životinje. Ljubitelji medveda neka im naprave rezervate i tu neka ih zaštite što bi bilo normalno, a ne da napadaju koga stignu i gde stignu bez posledica. Zbog velikog broja medveda i njihove sve veće agresivnosti normalni ljudi će izgubiti strpljenje čekajući da im neko pomogne.

  • PRC

    12. april 2021 | 09:46

    To znači ako ubiješ ne čipovanog psa ne možeš odgovarati. 😜

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA