≫ 

Psiholog otkrila šta je uzrok loših rezultata na probnim testovima za malu maturu: "Ne čudi me to"

- Ovi rezultati pokazuju nastavnicima gde treba dodatno da pomognu učenicima i da ih bolje spreme za završni test - kaže Branka Tišma

  • 0
Testovi, ispit, polaganje, kalkulator Foto: Telegraf, pxhere.com

Branka Tišma, školski psiholog, kaže da su slabi rezultati na probnom testu male mature uobičajeni a objasnila je zašto je to tako. 

- To su osmaci koji tokom prvog polugođa ne shvataju ozbiljno malu maturu. Tek u martu osete pritisak i počnu da se spremaju. Ovi loši rezultati me ne čude, uobičajeni su jer svake godine budu loši, nije to samo zbog onlajn nastave, ima udela, ali nije presudno - rekla je Tišma.

Ona naglašava da su se đaci tokom vremena navikli na onlajn nastavu, ali da se ne snalaze svi najbolje.

- To je bila velika promena za njih, za nastavnike i roditelje. Učenici su morali da budu samostalniji, odgovorniji, ono što ne razumeju sami istražuju ili pitaju nastavnika kako bi obezbedili pravilno učenje, ali sve to ide na teži način kod pojedinaca - kazala je Tišma.

Kako ona navodi iz generacije u generaciju, a sada i u većem broju učenici ne obraćaju dovoljno pažnje na pitanja, daju brze odgovore.

- Ovi rezultati pokazuju nastavnicima gde treba dodatno da pomognu učenicima i da ih bolje spreme za završni test. Školsko ispitivanje se dosta razlikuje od ovih pitanja na testu koja obuhvataju ključne stvari. Oni gledaju da što pre odgovore i da izađu - rekla je ona i dodala:

- Tekst iz srpskog koji je na celoj prvoj strani ne pročitaju kako treba i ne shvate suštinu. Zadaci iz matematike imaju prostora za pisanje postupka računice, a često se dešava da stoji samo krajnji rezultat. Način na koji uče i daju odgovore pokazuju da nisu mnogo motivisani. Za završni test dođu pripremljeniji i rezultati uvek budu bolji - zaključila je Tišma za Kurir.

Video: Kruži snimak kako da odgovarate na online nastavi a da vas nastavnici ne uhvate da varate

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA