≫ 

Majka dečaka kom je pozlilo kod prodavnice: "Znači, ako si Rom i ako si dijabetičar treba da umreš?"

- Otišla sam i rekla da sam majka deteta čiji je život sinoć koštao 17 dinara, da ih pitam - možete li me sada pogledati u oči i da li biste mogli da me pogledate u oči da je moje dete mrtvo? Oni su samo sagnuli glave i rekli su "ne" - rekla je Marija

  • 43
Bačka Palanka, majka dečaka Printskrin: TV Prva

Majka dečaka (14), kome je prošle sedmice pozlilo nasred ulice u Bačkoj Palanci Marija M, potvrdila je u gostovanju na televiziji "Prva" da je njen sin umalo kolabirao zato što radnik iz obližnje prodavnice nije hteo da mu da čokoladicu koja je je dečaku bila potrebna da stabilizuje nivo šećera u krvi.

- Moj dečak je dijabetečar već godinu dana. Posle večere je izašao u šetnju sa drugom. Imao je kod sebe dve čokoladice. Kada je osetio da mu šećer pada, vrednosti šećera su bile tri, pojeo je obe čokoladice. Međutim, postajalo mu je sve gore. Naišli su pored te prodavnice, ušao je unutra i zamolio za jednu čokoladicu jer mu je bilo loše. Izbačen je napolje jer nije imao 17 dinara da plati - kazala je Marija.

Dečakov drugar, koji je bio sa njim, vratio se u prodavnicu u pokušao da ukrade čokoladicu od 17 dinara kako bi pomogao drugu u nevolji. Međutim, prodavac ga je uhvatio, udario i isterao napolje.

- Moje dete je poslednjim atomima snage dalo telefon, da mu zove keku, odnosno moju sestru, jer ja sam u tim trenucima bila na poslu. Nisam znala šta se događa. Sva sreća, moja sestra živi jako blizu, pa je doletela u istom mogućem roku i ukazala mu pomoć - objasnila je Marija.

Kako je rekla, do nje je stigla i poruka da je dete koje je ušlo da ukrade bananicu i spasi život svome drugu, istu nije dobio zato što je navodno Rom.

- Znači, ako si Rom i ako si dijabetičar treba da umreš?

Jedna od žena koja je bila prisutna uletela je u prodavnicu da upita prodavca da li je moguće da život deteta košta 17 dinara i da nije mogao da mu spase život.

- I ja sam ujutru otišla odmah u tu prodavnicu. Celu noć oka nisam sklopila, jedva sam čekala da odem i da ih pogledam u lice. Otišla sam i rekla da sam majka deteta čiji je život sinoć koštao 17 dinara, da ih pitam - možete li me sada pogledati u oči i da li biste mogli da me pogledate u oči da je moje dete mrtvo? Oni su samo sagnuli glave i rekli su "ne" - rekla je Marija.

Majka dečaka dalje je istakla da ne želi da targetira firmu u kojoj je zaposlen prodavac kao "kolektivno zlo", već da želi da podigne svest da u Srbiji preko milion ljudi ima dijabetes.

- Moj dečak ima dijabetes tip jedan. Nekad mora da se ubode u prstić i po 20 puta dnevno - rekla je ona.

Oglasila se firma čiji radnik nije pomogao dečaku

Kompanija AD Podunavlje Bačka Palanka, čiji radnik nije hteo da pomogne dečaku u nevolji, oglasila povodom incidenta i saopštila da je oformila komisiju sa zadatkom da utvrdi činjenice.

- Od svog osnivanja 1953. godine (68 godina) kompanija Podunavlje AD je unapređivala standarde na tržištu i bila primer vrednosti, savesnosti, posvećenosti kupcu, humanog odnosa i društvene odgovornosti nekada Jugoslavije, a danas Srbije. Zbog toga smo informaciju o uskraćivanju pomoći dečaku ugroženog zdravlja, ispred našeg maloprodajnog objekta u Bačkoj Palanci, shvatili veoma ozbiljno i odmah reagovali - navodi se u saopštenju.

Kako kažu, kao kompanija oštro osuđuju i bore se protiv svake vrste diskriminacije i nasilja, uključujući i nasilje koje se vrši plasiranjem i širenjem lažnih vesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    12. april 2021 | 11:42

    Ova žena počinje da nervira svojim agresivno-prostačkim stavom. Ti radnici su kolateralna šteta, jer verovatno nisu ni ukapirali o čemu se radi. Sumnjam da bi iko normalan odbio da da čokoladicu ako zna da time nekome spašava život. Ko sve ne upada u prodavnicu da moli za pivo,cigare,hranu i sl, ako taj drug nije jasno i precizno objasnio o čemu se radi verovatno su ga isterali kao i sve koji prose da im se da džabe. Dobro je da je došla na TV da podigne svest o dijabetesu,ali ona je došla da po 100.put pomene kako je išla ujutru tamo da im održi predavanje. Drugo i najbitnije, taj mali nema 4, nego 14 godina,to je veliko dete. Ta majka je trebala jasno da mu objasni kako da potraži pomoć i ne gubi vreme,a ne prvo ide u prodavnicu,pa zove tetku,pa tetka dolazi,pa u bolnicu,umesto da je pozvao hitnu pomoć,objasnio situaciju,gde se nalazi ili zaustavio odraslu osobu i istu zamolio da zove hitnu pomoć. Treće, osoba od 14 godina koja sama ide u šetnju treba da ima bar malo novca sa sobom da ne zavisi od dobre volje i inteligencije trgovaca,da ne gubi vreme i sl. Četvrto, dijagnozu ima godinu dana,dakle dovoljno dugo da se bolje nauče o bolesti,znači,treba da ima odgovarajuću čokoladicu(ne diže svaka šećer jednako brzo) ili prosto ona mala pakovanja meda od po 15 grama koja odmah dižu šećer. Dok ona ispravlja krivu Drinu pametnije da se pozabavi svojim propustima.

  • Pančevac

    12. april 2021 | 11:24

    A da das detetu da nosi 20 ili čak čitavih 100 din sa sobom? Što neko u prodavnici mora da zna sta je dijabetes?

  • Ana

    12. april 2021 | 11:38

    Jel bi ti sebi mogla da oprostis sto mu nisi istavila dovoljno slatkisa i novca??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA