Zaboravite na prolećnu odeću: Zahlađenje koje stiže sutra, zadržaće se u Srbiji duže nego što želimo

- U toku sutrašjeg dana temperatura će biti znatno niža nego danas, a kretaće se od 11 stepeni na severozapadu, do 17 stepeni na jugoistoku Srbije - prognozira za "Telegraf" meteorolog Đorđe Đurić

  • 1
Oluja, sneg, kiša, nevreme, hladno vremenska prognoza, SAD, AMerika Foto: Tanjug/AP

Još nije došlo vreme da odložimo toplu odeću i čizme, upozoravaju meteorolozi u Srbiji.

Dok do kraja dana možemo uživati u pravom prolećnom vremenu, sa najvišom dnevnom temeperaturom od 20 do čak 24 stepena, sutra nam stižu zahlađenje i kiša, navedeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

- U toku sutrašjeg dana temperatura će biti znatno niža nego danas, a kretaće se od 11 stepeni na severozapadu, do 17 stepeni na jugoistoku Srbije - prognozira za "Telegraf.rs" meteorolog Đorđe Đurić.

On navodi da će u sredu biti oblačno i osetno hladnije, sa kišom, a u brdsko - planinskim predelima može se očekivati susnežica i sneg, sa temperaturom od pet do 10 stepeni Celzijusove skale.

- To je znatno ispod proseka za ovo doba godine. U Beogradu će biti izmereno svega šest do sedam stepeni i to su temperature za 10-15 stepeni niže od proseka. Inače je prosek za ovo doba godine 15 do 19 - objašnjava Đurić.

Tokom četvrtka ostaje promenljivo oblačno i relativno hladno, sa temperaturom za stepen ili dva višom nego u sredu, dok kraj radne sedmice nagoveštava dolazak toplijeg vazduha, sa živom u termometru od 10 do 14 stepeni.

Za vikend nam, kako kaže meteorolog, sa juga dolazi novo prolazno oblačenje sa kišom, koje će se do kraja dana proširiti na centralne delove Srbije, a u nedelju će u celoj zemlji biti oblačno i povremeno sa kišom.

Kakvo će vreme biti u ostatku aprila i tokom uskršnjih i prvomajskih praznika još je rano govoriti, ali sve su prilike da do kraja meseca neće biti puno sunčanih dana kakav je danas.

Dakle, promenljivo i manje - više prohladno, prognozira naš sagovornik.

- Oscilacije i temperaturne razlike su uobičajena pojava za naše područje, pogotovo za ove prolećne mesece, tako da ovo nije ništa što se nije događalo i ranije. April može da ispolji i prave letnje karaktersirike. Bilo je slučajeva i sa 30 stepeni u aprilu. Oscilacije ponkead i po 15 do 20 stepeni. Jedini problem je što to može nepovoljno da deluje po nas, posebno na ljude sa hronočnim bolestima - ističe Đurić.

Todorović: Zahlađenje do kraja aprila

Gostujući na TV K1 meteorolog Nedeljko Todorović takođe je upozorio da od sutra u Srbiju stiže zahlađenje koje će potrajati do poslednje nedelje aprila.

- Tokom noći biće naoblačenje. Već u utorak ujutru biće priliva hladnog vazduha i očekuje se pad temperature - rekao je Todorović.

Todorović ocenjuje da će april biti sa prosečnom temperaturom možda malo manjom od višedecenijskog proseka.

- Sve što beležimo sada, već je zabeleženo - pokazuju analize - rekao je on.

Sutra hladno i kišovito

Promenu vremena sutra nam donosi naoblačenje koje dolazi sa severa i zapada, a koje će mestimično usloviti kišu, ponegde i lokalne pljuskove sa grmljavinom i padom temperature. Takvo vreme će do kraja dana zahvatiti celu zemlju.

Stanovnici planinskih predela u Srbiji mogu krajem dana i u toku noći da očekuju sneg.

Duvaće umeren i jak vetar, severozapadni, ujutro i pre podne na jugu i istoku, slab, promenljivog pravca.

Najniža temperatura biće od 6 do 12 stepeni, najviša od 10 do 16 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

U prestonici će biti oblačno sa kišom i hladnije, sa umerenim i jakim sverozadnim vetrom. Živa u termometru variraće od 10 do 12 stepeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran F

    12. april 2021 | 18:24

    Bar će nam uskršnji praznici biti topli.Mir u duši i toplo oko srca. HRISTOS VASKRS

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA