• 51

U GAK "Narodni front" sad pljušte pohvale na račun dr Krajinovića nakon optužbi, dobio čak i pesmicu

, Telegraf

Osim novinarke Mine Smiljanić, uprkos brojnim ženama koje na društvenim mrežama tvrde da su imale isto ili slično iskustvo, niko nije podneo prigovor na rad dr Krajinovića. Naprotiv, stižu pohvale na njegov račun

  • 51
Ginekološko-akušerska klinika Narodni front, GAK, Mina Smiljanić

Foto: ATA Images, Instagram/mina_fu

Na račun dr Tomislava Krajinovića, anesteziologa Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front", kojeg je novinarka Mina Smiljanić optužila da ju je maltretirao i vređao na porođaju pre tri meseca, nije stigao više nijedan zvaničan prigovor ovoj zdravstvenoj ustanovi na njegov rad.

Posle lavine komentara žena koje su proživele ili slično isto što i Mina, kako saznajemo u ovoj ustanovi, stiglo je im je čak 100 pohvala za dr Krajinovića, a jedna pacijentkinja mu je čak napisala i pesmicu.

Ova ustanova je, da podsetimo, u četvrtak pokrenula disciplinski postupak protiv dr Tomislava Krajinovića zbog prigovora koji im je na njegov rad uputila novinarka Mina Smiljanić.

O ishodu postupka, javnost bi trebalo da bude obaveštena ove nedelje. Ako se ustanovi da je povredio radnu obavezu, njemu može da se izrekne jedna od tri mere. 

Prema članu 179a, Zakona o radu, poslodavac može zaposlenom za povredu radne obaveze ili nepoštovanje radne discipline da izrekne supenziju, odnosno privremeno udaljenje sa rada bez naknade zarade, u trajanju do 15 radnih dana. Druga mera je novčana kazna u visini do 20 odsto osnovne zarade zaposlenog za mesec u kome je novčana kazna izrečena, u trajanju do tri meseca, a treća je opomena pred otkaz. U njoj se ističe da će poslodavac zaposlenom otkazati ugovor o radu bez ponovnog upozorenja iz člana 180. ovog zakona, ako u narednom roku od šest meseci učini istu povredu radne obaveze ili nepoštovanje radne discipline - navodi se u ovom zakonu.

Mina je da podsetimo, svoje iskustvo sa porođaja podelila prošlog utorka na Instagramu, a u sredu je podnela prigovor GAK "Narodni front" na rad dr Krajinovića.

- Nisam se uključivala niti oglašavala do sada na temu seksualnog nasilja, niti drugih odgovornih tema, jer ni sama nisam bila spremna. Nisam mogla da se borim za druge žene, kada nisam imala snage ni da se za sebe izborim. Zato što sam doživela trenutke slabosti, kakve nisam mogla da zamislim da ću doživeti - zato mogu da razumem sve žrtve nasilja, i da razumem da one prosto nisu bile spremne niti dovoljno zalečene da bi o svojim traumama govorile glasno. Na vreme.

Ne, ja nisam bila žrtva seksualnog nasilja, ali sam bila žrtva akušerskog nasilja - o čemu se takođe govorilo mnogo u periodu dok sam se ja lečila od trauma svog porođaja. Prošla su tri meseca, dete mi je značajno poraslo, meni su se fizički bolovi sanirali, ali i dalje osećam sramotu i nemoć kada se setim pojedinih scena sa svog sedmočasovnog porođaja.

- Neki će reći da sam razmažena, da bi trebalo da me bude sramota što se žalim a rodila sam zdravo dete, da sam neodgovorna jer unosim strah budućim majkama... i to su neki od razloga zbog kojih sam stisla zube i prećutala. Ali prava istina je da sam toliko puta želela da vrištim, da sam danima plakala pod tušem i da mi dođe da odem do Narodnog fronta i dr Krajinoviću, cenjenom anesteziologu kažem - svaka čast, i da ga pitam - da li se oseća moćno kada vređa i ponižava ranjive i bespomoćne trudnice u porođajnim boksovima?

Prva stvar koju mi je rekao, na moje dobar dan, jeste - “Ma vi novinarke se prodajete za 50 eura. Ova moja struka ne radi na vašu i još dve / Advokate jer su ološ..”, i ne mogu da se setim koga je još pomenuo... vidno sam bila u šoku. Na moje pokušaje da njegove izjave shvatim kao šalu, on je dodavao da sam debelguza, da sam nesposobna jer ne mogu sopstveno dupe da pomerim. U trenutku kada se jedna devojka pored mene porodila, a ja i dalje čekala da porođaj krene, on mi je dobacio - “Ti i dalje ništa!? Pa je l sam ti rekao da si nesposobna..?”

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Mina Smiljanić (@mina_fu)

Da još pomenem da me je poprilično snažno udario u leđa i desno rame, kako bi mi objasnio kako da se namestim da mi ubo iglu u sred kičme. To su fragmenti kojih se sećam, jer sam u potpunom strahu bila, prestrašena za život svog deteta, zbunjena i oduzeta, prvi put zatečena u takvoj situaciji - napisala je Mina.

GAK "Narodni front" se odmah oglasio a i juče su najsnažnije osudili svako urušavanje kulture profesionalne komunikacije, nepristojnost i netoleranciju prema pacijentima.

Krajinović ćuti

Dr Krajinović ni u jednom momentu nije želeo da odgovori na ove optužbe. Na pozive novinara Telegrafa.rs ni danas nije hteo da se odazove.

U međuvremenu, i druge žene su Mini uputili podršku, sa pričama da su i one doživele ista ili slična iskustva. Ima i onih koji ovog vrsnog stručnjaka, brane i kažu da su njihova iskustva sasvim suprotna Mininim.

Bez obzira na to što je Mina pokrenula lavinu pa se javilo sijaset žena sa istim iskustvom, u GAK "Narodni front", osim njenog, nije stigao nijedan više prigovor na rad dr Krajinovića.

Video: Napuštanje Hale Čair: Aplauzi za porodilju

(Telegraf.rs) 

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strasno

    Sve dok zena ide protiv zene, zenama uopsteno ne moze da bude dobro. To ako sam se ja dobro provela na porodjaju ne znaci da se nekoj drugoj nije desilo ovo sto ova gospodja kaze da je prezivela. A vi gospodje zene, ako vec ne podrzavate zenu, ne morate da budete protiv nje jer i vama sutra moze da se desi isto ili nesto slicno. Cuj podrzavate doktora, u cemu ga podrzavate, u tome da i dalje radi to sto je radio ovoj zeni? SRAM VAS BILO!

  • Mišo

    Ma platio čovek da mu dižu rejting

  • mira

    prag bola i izdržljivosti je različit, od osobe do osobe. Zato ne bih o bolovima, ali, porađala sam se tri puta. Sokobanja, Knjaževac i Beograd. U Narodnom frontu sam doživela najlepše trenutke prilikom, i posle porođaja. Dobro i ljubazno osoblje, sve do čistačica. Zbog zdravlja deteta ostala sam 11 dana, i pamtim svaki po dobrom. I da, udarila sam slučajno doktorku nogom, pa je pala na patos. ustala je i nežno mi rekla: Da ste mirovali ne bi ste se pocepali, sad moramo da šijemo. Bez prekora, mirno i nastavila žena da radi. Zaista, ja znam samo za prijatne ljude u Narodnom frontu. Hvala im za sve lepo što sam doživela tamo!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima