• 21

Novi natpis sa imenom voljenog dr Laze krasi niški Urgentni centar: "Pretvorili smo ga u večnost"

, Telegraf

Ratni hirurg dr Miodrag Lazić Laza preminuo je prošle godine, 14. aprila 2020. godine, a od sutra će Urgentni centar u Nišu nositi njegovo ime

  • 21
Urgentni centar Prim. dr Miodrag Lazić-Laza

Foto: Zoran Bajić, Facebook/Zoran Bajic

Urgentni centar Kliničkog centra u Nišu od sutra će zvanično nositi ime voljenog, velikog i nikad prežaljenog doktora Miodraga Lazića - Laze.

Već danas se na vratima ove zdravstvene ustanove nalazi natpis zahvaljujući kojem veliki lekar, ratni hirurg ogromnog srca, neće nikada biti zaboravljen. Urgentni centar "Prim. dr Miodrag Lazić - Laza".

Sutra se ujedno i navršava godinu dana od njegove smrti. Doktor Laza preminuo je 14. aprila 2020. godine posle bitke sa korona virusom.

Inicijativu da se KC Niš nazove po doktoru Laziću pokrenulo je, na čelu sa Zoranom Bajićem, Udruženje penzionisanih pripadnika Vojske Srbije i vojnih veterana (UPPVVS), sa željom da se oduže dr Lazi.

- Doktor Miodrag Lazić veoma je zadužio ovaj narod, a od sutra će Urgentni centar u Nišu nositi njegovo ime. Na ovaj način, dr Lazu smo pretvorili u večnost - kaže za Telegraf.rs Bajić.

On dodaje da je veoma važno istaći i to da će, pored toga što će biti zvanično obeležena godišnjica i biti otkriven natpis sa njegovim imenom, dr Lazi na poklonjenje sutra doći njegovih 120 boraca iz Republike Srpske.

- Uz podršku koju imamo od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u hali Čair, svi oni će biti vakcinisani, a kasnije pozvani i na revakcinaciju, kada na to dođe red - ističe naš sagovornik.

Ko je bio dr Miodrag Lazić?

Rođen je u Beogradu, odrastao u Nišu. Specijalizovao je hirurgiju na VMA-a u 30. godini. Posle toga, godinu dana radio je u Vojnoj bolnici u Nišu, a onda je prešao na hiruršku kliniku Kliničkog centra. Smrt ga je zatekla na mestu direktora Urgentnog centra u Nišu. Bio je dobrovoljac u ratu na teritoriji Republike Srpske. Kao jedini hirurg za trbuh i grudni koš radio je skoro dve godine na prostoru najšireg ratišta, u pet opština sa više od 100.000 stanovnika.

Sećanja iz rata zapisao je u knjizi "Dnevnik ratnog hirurga", koju je objavio nakon rata. Pored pisanja Dnevnika, uspeo je da napiše i 16 stručnih radova i učestvuje na tri velika međunarodna kongresa. O njemu je snimljen i dokumentarni film "Dnevnik ratnog hirurga".

Godine 1994. dobija zvanje primarijusa. Za njegov rad u Republici Srpskoj, patrijarh Pavle ga je odlikovao Ordenom Svetog Save.

Ratni hirurg je želeo da bude ispraćen zvucima Marša na Drinu.

Video: Ovako je hirurg heroj dr Laza otvorio UC Niš

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr Anja

    VOLJENI NIKAD NE UMIRU!!!!

  • Zeljko

    Bravo,SRBIJO,bez obzira koliko god kc ulica trgova Itd.krasilo njegovo ime uvek ce biti malo za takvu LJUDINU !

  • laza

    Jahahah na kakvoj prvoj linija jao boze gospodee jaooo

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima