• 8

U novembru na respiratoru, sada u Hurgadi: "Ja sam mislila pozitivno, ali su me pacijenti sahranili"

, Telegraf

* Ostvarene želje tri zdravstvene radnice iz Paraćina * Sve tri su primile i drugu dozu vakcine - Marija i Slovena Sinofarmovu, a Radislavka Fajzerovu * Radislavka je mesec dana provela u bolnici, kroz smeh priča o jednom pozivu

  • 8
Zdravstvene radnice iz Paraćina u Hurgadi

Foto: Privatna arhiva

Tri zdravstvene radnice paraćinske službe opšte medicine - Marija, Slovena i Radislavka, deo su zdravstvene delegacije koja je 11. aprila pošla put Egipta. U ekipi koja se uputila u Hurgadu, zajedno sa njima, našlo se ukupno 100 zdravstvenih radnika.

- Halo! Možeš li da uzmeš slobodno pet, šest dana - pita me direktorka zbog kuće, zbog dece.

- Mogu - kažem ja. - Super, zvaću te večeras! - reče mi, ja posle i zaboravih na to. Kad ona zove. - Ideš u Hurgadu!

Tako je ukratko protekao telefonski razgovor medicinske sestre iz Paraćina Marije Pajić (48) sa direktorkom tamošnjeg Doma zdravlja, prepričava naša sagovornica o prilici koja ju je zatekla.

- Dve godine unazad ja čitam o Hurgadi i mislim kako nikad neću imati novca da sve to vidim - priča Marija za Telegraf.rs navodeći kako joj se ostvarila velika želja, te kako su je reči nadređenih ostavile u neverici.

Najpre, priča nam, nije mogla da prihvati tu iznenadnu radost. Te nije dobro dobro čula, te možda je šalju na Halkidiki...

- A veče pre toga čujem da Palma vodi medicinare u Hurgadu - dodaje čudeći se samoj sebi.

Potom je zaključila da snažno želeti znači prizivati ostvarenje. Veruje kako ju je univerzum čuo.

"Mislila sam pozitivno, ne da ću umreti"

- Treba misliti pozitivno. I kad sam bila na respiratoru, nisam mislila da ću umreti - dodaje Radislavka Pavlović (60), specijalista opšte medicine.

Doktorka iz Paraćina deo je tima koji leči obolele od korone. U novembru je postala i pacijent. Mesec dana je provela u bolnici.

- Bila sam svesna. To je neinvazivna ventilacija, aparat koji upumpava kiseonik. Nisam htela da idem u neki veći centar, verovala sam svojim kolegama - kaže nam navodeći da se oko 20. januara vratila na posao.

Mogla je da ostane na bolovanju do polovine februara, ipak osećala se dužnom da pomogne.

- Poštedele su me kolege neko vreme, radila sam administraciju - kaže navodeći da posle preležanog kovida i dalje oseća simptome.

- Zamaram se. Ne mogu da radim koliko sam mogla ni poslovno ni privatno.

Telo se opravlja, ali kosa ne. Proredila se da je sama ne prepoznaje.

- Kad će joj se kosa oporaviti? Pa, to niko ne zna - uključuje se Slovena Marković (54), medicinska sestra, treća koleginica.

Koronom zarazila muža i sina

I ona je preležala koronu, na kućnom lečenju. Veruje da se zarazila upravo od doktorke.

- Ona od 12. novembra, ja od 16. Ne mogu da uporedim njeno i svoje stanje, ali mi je bilo loše. I temperatura i kašalj... Zovu me da pitaju kako sam, ja ublažavam.

Onda je usledio i poziv od kog joj se uzlupalo srce.

- Znaš da je doktorka preminula? - pitao ju je glas sa druge strane slušalice.

Odmah je krenula da proverava. Informacija je srećom bila netačna.

- Ja sam mislila pozitivno, ali su me pacijenti sahranili - smeje se Radislavka.

Slovena se posle 15 dana vratila na posao, probala, shvatila da još uvek nema snage, pa napravila pauzu od dodatna tri dana. U međuvremenu zarazila je i muža i sina. Čulo mirisa i ukusa nije osećala duže od mesec dana. Danas su sve tri na zasluženom odmoru.

- Tako su nam rekli, za predan rad - kaže Marija dodajući da su njihovom odabiru komovale i posebne okolnosti.

Njene koleginice su preležale koronu, a ona je 2016. godine obolela od karcinoma dojke. Prošla je kroz hemoterapiju, biološku terapiju i zračenje. Počela je da radi u avgustu 2017, a od 9. januara, kada je u Paraćinu započeta imunizacija, radi na vakcinaciji.

Dva Sinofarma i jedan Fajzer

Sve tri su primile i drugu dozu vakcine - Marija i Slovena Sinofarmovu, a Radislavka Fajzerovu. Ona je imala i najlošije iskustvo.

- Rasturila me vakcina. Kao da sam kroz sve prošla ponovo - kaže prihvatajući kritike okupljenih koleginica iz KC Niš.

- Možda je trebalo da i ja primim kinesku. Vreme u Egiptu provode sa osmehom na to licu. Prihvatile su se i odlaska na izlete. Ustaju ranom zorom, putuju po četiri sata od mesta do mesta. Kažu da ih vodi želja.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    Toliko opasan virus? Ma ajde 🤣🤣

  • MIKI

    ZASLUŽENO UŽIVAJTE.

  • Brrr

    Odem na Kosmaj,pa podno Radan planine.... Milinković

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima