≫ 

Završena sednica Kriznog štaba: Ovo su nove mere

Epidemiološka situacija bolja nego pre 10 dana, rekao je Lončar

  • 52

Sednica Kriznog štaba, na kojoj je analizirana aktuelna epidemiološka situacija, je završena, a odluke koje su donete saopštio je epidemiolog Predrag Kon.

- Smatram da je epidemiološka situacija izlašla iz vanredne. Još uvek imamo veliki broj pacijenata u bolnicama, ali je povećan broj otpusta i polako dolazi do pražnjenja bolnica. Doneta je odluka da od 19. aprila počnu da rade škole, stariji razredi osnovne i srednjoškolci - rekao je Kon.

- S druge strane, kao podrška turizmu, izjednačena je cena PCR testiranja za naše građane i za strance. Stranci su do sada plaćali 18.000 dinara, a od sada će cena za sve biti 9.000 dinara, koliko je do sada bila za državljane Srbije. Takođe je doneta odluka vezano za Beogradski maraton da se može za takmičarski deo krenuti u pripreme, a što se tiče ostalog to ćemo videti. Zavisi od situacije. Drugih mera nema - .

- Mi imamo 30. aprila ponovo raspust oko Uskrsa, pa virus nema vremena da se podigne za tako kratko vreme. Moramo doći do toga da imamo imunizovanih ljudi oko 3,5 miliona da bismo bili kao Izrael, a mi smo daleko od toga - dodao je Kon.

Mere za Uskrs

 

- Nije bilo rasprava oko mera za praznike, niti ja očekujem da ćemo o tome pričati. Biće apel svima da se izbegavaju kontakti. Jasno je da to mora da bude bezbedno i uz vrlo strogo korišćenja mera zaštite. Ali nećemo o tome javno.

Što se tiče potpunog otvaranja kafića i restorana, dr Kon je rekao:

- Razgovaralo se, ali nije doneta nikakva odluka. Ako je pitanje kada, to zavisi od situacije i od uglova gledanja. Nisu nam jednaki stavovi po tom pitanju i verovatno će o tome još biti rasprave i razmene mišljenja.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je u sredu da je epidemiološka situacija bolja nego pre 10 dana, što ohrabruje, ali ne sme da nas opusti.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon kazao je u četvrtak da se broj novozaraženih korona virusom u poslednje vreme smanjuje, ali ne toliko brzo kao ranije.

On je naveo i da od nas zavisi kojom će brzinom padati broj novoobolelih, a da onda automatski dolazi do većeg popuštanja mera.

Istakao je da je cilj da što pre dođemo do tri ili 3,5 miliona onih koji su primili dve doze vakcine protiv korona virusa, a da je broj onih koji su do sada primili drugu dozu premašio 1,2 miliona.

Video: Vučić: Srbija je prešla 3 miliona vakcinisanih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    16. april 2021 | 09:04

    Znaci ostaju na snazi iste mere i za vikend, ako sam dobro razumeo. Samo sto ja vise nemam pojma koje su to mere tacno, jer se menjaju svaka 2-3 dana, a pritom ih svako razicito tumaci. I onda cekas saopstenje povodom narednih koraka, tj. "mera", cekas da ti neko konkretno kaze sta se u narednih par dana sme a sta ne sme, sta radi a sta ne radi, a dobijes saopstenje od 2 recenice iz koga "saznas" ono sto si vec znao, odnosno i dalje ne znas ono sto nisi znao ni ranije. Komentar mi je konfuzan bas kao i mere i saopstenja kriznog staba.

  • Slavisa

    16. april 2021 | 09:00

    I koje ste mere konkretno doneli, sve ste rekli a nista niste rekli

  • Tara

    16. april 2021 | 08:54

    Može maraton, tržni centri a restorani ne mogu?! Po kojoj logici, da ih uništite do kraja i otkupite za dinar ili ih uvalite u kredite. Jaaooj virus=ekonomska kriza.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA