Roditelji, đaci i prosvetari podeljeni oko povratka: "Proći će godina dok naviknu da sede i slušaju"

Kakvo je vaše mišljenje povodom povratka đaka u školske klupe?

  • 72
SRBIJA OBRAZOVANJE TEST Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

"Đacima će biti problem da se prilagode nastavi, proći će školska godina dok se naviknu da sede i slušaju. Biće otežano jer je za sve potrebna priprema pa i za sedenje u školi, slušanje predavanja i koncentraciju", ovim rečima je Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola objasnio kako će izgledati povratak đaka u klupe 19. aprila. Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja su za Telegraf.rs naveli da su se do sada i učenici i nastavnici navikli na kombinovani model nastave.

Neophodno je kao i do sada da poštuju sve epidemiološke mere i da kontinuirano izvršavaju svoje obaveze - objasnili su iz Ministarstva.

Učenici od petog do osmog razreda su u skladu sa preporukom Kriznog štaba od 15. marta 2021. godine prešli na nastavu na daljinu. Učenici srednjih škola su na nastavu na daljinu prešli 8. marta 2021, rečeno je iz Ministarstva.

Posle više od mesec dana ponovo se vraćaju i u školske klupe.

- Biće im teško, naporno da sednu u školske klupe. Ova školska godina će im proći sa poklonom ocena. Nemaju pokrića u znanju. Teško će im biti da izdrže da sede u klupi pola sata jer su se odvikli od toga. To će naročito tako biti u srednjim stručnim školama - kazao je za Telegraf.rs Antić.

Napomenuo je da će polazak u školu biti težak i nastavnicima i roditeljima.

- Nažalost, ova školska godina će da prođe u pripremi za nastavu. Sledeća godina, ako se bude išlo u školu kao pre korone, isto će biti problematična jer će đacima biti neophodno vreme da se naviknu da sede u klupama - istakao je naš sagovornik.

Đaci i roditelji 

Na odluku da se od ponedeljka vraćaju u školske klupe, đaci različito reaguju, kao i roditelji.

- Moji sinovi jedva čekaju da se vrate u školu. Nedostaju im drugari a i lakše sve nauče kad su u školi. Po meni je odluka da krenu u škole odlična. Iskreno, jedva sam to čekao. Ovako kad uče samo onlajn, moram dosta da im pomažem oko gradiva - kazao je za Telegraf.rs P.S. (42) otac blizanaca koji idu u sedmi razred osnovne škole u Beogradu.

Sagovornik nam je objasnio da mu pomaganje oko učenja zaista predstavlja problem zbog nekoliko razloga.

SRBIJA OBRAZOVANJE TEST Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Prvo ja radim oko 11, 12 sati dnevno. Dođem kući preumoran i onda moram njima da pomažem oko učenja. Napominjem da je pomaganje, kad slušaju nastavu onlajn, mnogo zahtevnije. Drugo, mnoge stvari sam ja odavno zaboravio i onda moram da se podsećam, odnosno kao da i ja ponovo učim.

Treće, nisam siguran da i ja nekad gradivo dobro razumem. Kad idu u školu, oni više nauče pa im je pomoć manje potrebna. Četvrto zbog svega navedenog budem nervozniji pa je onda i njima teže da uče sa mnom kad sam takav - ispričao je iskreno otac dvojice dečaka.

Učenik srednje škole iz Beograda kazao je za Telegraf.rs da se ne raduje povratku u školu jer misli da će profesori, prema njegovim rečima, da "iskoriste" njihov "boravak u klupama" samo da ih ispituju.

- Meni ništa ne znači da jedne nedelje idem u školu, pa druge da ne idem jer onda ne mogu da se naviknem ni na nastavu u školi, niti na nastavu onlajn. Više bih voleo da samo ostanemo onlajn jer se bojim i korone. Takođe se bojim da ćemo u školi samo odgovarati a ne i učiti - kazao je M.J. (16).

Napomenuo je da se ne boji korone u školi, već da može da je dobije na putu do nje jer mora da ide prevozom.

Majka tinejdžerke koja ide u gimnaziju u glavnom gradu, takođe, smatra da je bolje da joj ćerka do kraja školske godine nastavu pohađa samo onlajn.

- Moje dete se naviklo da uči od kuće i dobro joj ide. Mi se zaista bojimo da se ne zarazimo i zato bih volela da ne mora da ide u školu - kratko je kazala majka tinejdžerke koja ima 17 godina.

Kako će se odvijati nastava?

Od ponedeljka, 19. aprila nastava će se odvijati po modelu od 1. septembra uz poštovanje svih epidemioloških mera.

- Učenici od prvog do četvrtog razreda imaće svakodnevnu nastavu u školi, u manjim grupama. Kada je reč o đacima starijih razreda osnovnih škola i učenicima srednjih škola, oni će nastavu pohađati po kombinovanom modelu.

Stariji osnovci nastavu će pohađati naizmenično, neposredno i na daljinu, dok će srednjoškolci jednu nedelju ići u školu, a potom jednu nedelju pratiti nastavu na daljinu - objasnili su za Telegraf.rs iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ministar prosvete Branko Ružić kaže da nema nikakvih problema pred početak nastave po modelu od 1. septembra.

Krizni štab Branko Ružić Foto: ATA Images

On je za Tanjug rekao da je važno da dva meseca pred kraj školske godine učenici u kontinuitetu, uz poštovanje svih epidemioloških mera, privedu na kvalitetan način školsku godinu.

Ministar podseća da je u pitanju više od 1.700 osnovnih i srednjih škola.

Upozorio je da ukoliko epidemiološka situacija u nekoj lokalnoj samoupravi bude rizičnija, može se dogoditi da ta škola preko školske uprave uputi zahtev i molbu da im se odobri da nastavu održe na daljinu.

- Takvih slučajeva nema u nekom velikom broju - rekao je Ružić.

Krizni štab

Krizni štab doneo je odluku da se od ponedeljka, 19. aprila đaci vraćaju u školske klupe, i to stariji razredi osnovnih škola i srednjoškolci, izjavio je epidemiolog Predrag Kon nakon sednice. Oni će nastavu pohađati po modelu od 1. septembra - po smenama, sa manje učenika u odeljenjima, uz obavezu nošenja maski.

Na pitanje zašto je doneta odluka da se đaci vrate u klupe iako je i dalje na dnevnom nivou veliki broj novozaraženih, Kon kaže da, ako bi se po tome i tako odlučivalo, nikada ne bi bilo vreme za to.

- Rizik postoji, mislim da su se sve mere pokazale i korisnim i uspešnim, zatvaranje je bilo da britanski soj kada stigne, a stigao je, ne zahvati školski uzrast - kazao je dr Kon i dodao da sledi i raspust 30. aprila tako da virus ne može toliko da se podigne za to vreme.

Predrag Kon Predrag Kon Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Šta ako se pojave simptomi kovida 19

Ukoliko se simptomi pojave van škole, potrebno je javiti se u Kovid ambulantu nadležnog doma zdravlja, i ne odlaziti u školu, već samo obavestiti nadležnu osobu u školi.

Ako se simptomi jave u školi, a radi se o učeniku, njemu se odmah stavlja maska, smešta se u praznu učionicu za izolaciju, i obaveštavaju se roditelji i nadležni institut, to jest Zavod za javno zdravlje. O učeniku, u sobi za izolaciju do dolaska roditelja, potrebno je da brine jedna osoba koja mora da koristi masku i rukavice.

Ako se simptomi pojave kod osoblja, ona se odmah javlja u kovid ambulantu nadležnog doma zdravlja, a nadležna osoba iz škole o tome obaveštava nadležni institut odnosno zavod za javno zdravlje.

Kakvo je vaše mišljenje povodom povratka svih đaka u školske klupe? Pišite nam u komentarima.

Video: Ovo su nove mere: Završena sednica kriznog štaba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • P

    16. april 2021 | 20:15

    Radio sam 41 g. u prosveti.Neophodne su korenite promene.Planovi i programi nisu menjani otkad sam bio djak, istorija pogotovu.Gradiva preobimna.Samo se trci.Nastavnici pretrpani administacijom.Gomile izbornih predmeta. Preklapaju se iste oblasti u knjizevnosti, muzici, likovnom, istoriji, filozofiji u razlicitim razredima.Trebalo bi ponekad pitati struku za mnoge stvari, a ne samo ministarstvo.Prosvetni radnici nimalo motivisani.Znate. li da se u penziju odlazi sa 35000 dinara, sa ispunjen svim uslovma.

  • Jelena

    16. april 2021 | 19:39

    Imam dvoje dece uzrasta 13 i 15 godina oboje su zaraženi Kovidom. Moje mišljenje je da nastave online.

  • Severac

    16. april 2021 | 20:51

    Prebacivanjem na Online nastavu samo su napravili decu nepismenom. Paradoksalno je da je problem petnaest đaka u učionici, sa maskama, udaljeni jedni od drugih....a nije problem da ta ista deca u isto vreme pohađaju škole fudbala, košarke , gde jedni drugima dišu za vrat

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA