• 0

Neverovatna igra medveda na planini Jadovnik: Miloš na hranilište prvi put došao sa partnerkom

, Telegraf

- Kad je Miloš markiran u udruženju smo se šalili da smo ga usvojili i da ga moramo oženiti. Izgleda da je on to ipak sad sam uradio, pronašao svoju partnerku i sa njom došao na hranilište - kaže Vjekoslav Joksimović, predsednik UG "Jadovnik"

  • 0

Markirani medved na Jadovniku koji nosi ime Miloš, prvi put na hranilište Kašan došao je u pratnji druge jedinke, a sigurnosne kamere zabeležile su njihovu zanimljivu igru.

- Kad je Miloš markiran u udruženju smo se šalili da smo ga usvojili i da ga moramo oženiti. Izgleda da je on to ipak sad sam uradio, pronašao svoju partnerku i sa njom došao na hranilište. Gozbu je imao, na meniju kukuruz, a za ostalo će morati sam da se pobrine -  ispričao je kroz osmeh Vjekoslav Joksimović, predsednik UG "Jadovnik" za RINU.

Medved Miloš markiran je na Jadovniku 2017. godine, a nakon njega prošlog leta ogrlicu je dobio i medved Bora. Međutim, on je sa Jadovnika prešao na Taru i tamo bio u zimovniku.

Od kad su se probudili, stalno su na hranilištu

- Medvedi su se iz hibernacije probudili do početka marta, ali zima je potrajala što im otežava potragu za hranom u prirodi, jer su predeli pod snegom i zato su stalno na hranilištu Kašan. Tu im redovno iznosimo kukuruz, a zabeležen je dolazak četiri, pet jedinki. Najčešće ih razlikujmo po veličini, jer su u pitanju noćni snimci i razlike minimalne - kaže Joksimović.

Formiranje hranilišta na Jadovniku ne samo da je od velikog značaja za ove krupne životinje, već i za meštane obližnjih planiskih sela, pošto su medvedi do 2009. godine pravili popriličnu štetu u domaćinstvima čiji se vlasnici bave pčelarstvom.

Nahraniti i čeljad u kući i zverinje u šumi

- Nakon što smo na Kašan počeli da iznosimo hranu medvedi na ovoj teritoriji nisu pravili nikakvu štetu. Oni imaju neverovatno istančan njuh i tako kreću u potragu za hranom. Mogu da je osete čak i u limenoj konzervi. Dešavalo se da na nekih pedesetak metara od hranilišta osete kukuruz u džaku i pojedu ga. Kad ne mogu ništa da pronađu za jelo, oni se spuštaju u civilizaciju i zato je formiranje hranilišta jako važno - naglašava Vjekoslav Joksimović.

Imajući u vidu navike medveda u Zapadnoj Srbiji, očigledno da ona stara srpska izreka da „domaćin mora nahraniti čeljad u kući, stoku u štali i zverinje u šumi“ itekako ima smisla.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima