≫ 

Ova izložba vraća u detinjstvo: Da li bi naša deca znala da se igraju starim igračkama mama i tata?

Đorđe Pović je više od 15 godina sakupljao igračke iz 60-tih, 70-tih i 80-tih godina prošlog veka, odlučio se za one koje je proizvodila "Biserka", fabrika igračaka iz Zagreba

  • 0
Igračke fabrike Foto: 021.rs

U Kulturnom centru Novog Sada otvorena je izložba "Igračke", iz kolekcije Đorđa Povića, radnika Muzeja savremene umetnosti i pasioniranog kolekcionara. To je prilika da i najmlađi vide čime su se zabavljale ne samo mame i tate, već i bake i deke, piše 021.rs.

Danas deca sedaju za kompjuter već u trećoj, četvrtoj godini života i ekran im postaje prozor u svet. Preko njega vide svakojaka čudesa i igraju se na način kakav još samo pre deceniju, dve malo ko je mogao i zamisliti.

Đorđe Pović je više od 15 godina sakupljao igračke klinaca i klinceza 60-tih, 70-tih i 80-tih godina prošlog veka. Odlučio se za one koje je proizvodila "Biserka", fabrika igračaka iz Zagreba, jedna od pet jugoslovenskih fabrika za dečju zabavu. Nekadašnja država je bila velesila u ovom segmentu i izvozila je u više od 80 zemalja, često i za najmlađe u Nemačkoj i Japanu, najvećim globalnim proizvođačima igračaka.

Kada je sakupio više od 2.000 pojedinačnih primeraka, Pović se odlučio da ih izloži. Time je pokazao da, i u vremenu kada streloviti ritam života ne dopušta pasiju sakupljanja, postoje pojedinci sa afinitetom i strpljenjem za prikupljanje starina.

Pović je uspeo da sakupi gotovo kompletnu produkciju "Biserkinih" igračaka, što je pravi mali kolekcionarski podvig. Postavivši ih u izlagačku dvoranu KCNS omogućio je mnogima da se vrate u detinjstvo, davnašnjim maštarijama, snoviđenjima i junacima.

"Biserka" je, inače, započela rad kao zanatska radionica 1946. godine, neposredno nakon Drugog svetskog rata. Prema tadašnjem običaju, pravila je lutke od jute ispunjene slamom. Kada je početkom šezdesetih nastupilo vreme danas prokužene plastike, preorijentisala se na lutke od vinila. Radilo se ručno, livenjem u kalupe i naknadnim bojenjem, navodi 021.rs.

Godine 1963. događa se preokret, počinje hit proizvodnja pošto fabrika stiče pravo izrade lutaka na osnovu likova iz sveta Volta Diznija i izvozi ih na istok Evrope. Naravno, fabrika je izrađivala i drugačije igračke, "Gargamela", "Pinokija", "Snežanu i sedam patuljaka", kao i društvene igre "Čoveče ne ljuti se" i "Mlin". U ručnoj proizvodnji događale su se i greške, ali toliko retko da je fabrika igračke sa "felerom" prodavala na posebnim aukcijama unutar preduzeća.

Kvalitet "Biserkinih" igračaka je svake godine proveravala američka kontrola, kao preduslov da se produži saradnja i nastavi izrada "Paje Patka", "Šilje", "Mikija Mausa"...

Ipak, godine 1992. prestaje saradnja, autorska prava se ne obnavljaju, dvadesetak godina fabrika tavori u gubicima, da bi se ugasila 2011. godine.

Međutim, duh "Biserkinih" igračaka nastavlja da se čuva kroz muzeološke kolekcije, među njima i ovu koju je Đorđe Pović, nakon bezmalo dve decenije samopregalačkog kolekcionarskog rada, predstavio Novosađanima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA