• 29

Direktorka "Batuta": Korona ne bira žrtve. Bebe, deca, trudnice, mladi, stari ili potpuno zdravi

- Parametri pokazuju da su brojevi u padu, kako među zaraženim tako i u bolnicama - rekla je Verica jovanović, direktorka Instituta "Batut"

  • 29
MERE KOVID19 JOVANOVIC

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Da bismo dostigli kolektivni imunitet neophodno je zaustaviti širenje virusa i imati kontinuitet u vakcinaciji, kaže direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović.

Manje je prvih pregleda u kovid ambulantama, i više otpusta nego prijema na bolničko lečenje, kao i novo-otkrivenih slučajeva. Ali, kovid 19 nažalost svakodnevno pokazuje da ne bira svoje žrtve - bebe, deca, trudnice, mladi, stari, hronični bolesnici ili potpuno zdravi ljudi.

- Parametri pokazuju da su brojevi u padu, kako među zaraženim tako i u bolnicama. Primenom zaštitnih mera, izbegavanjem masovnih okupljanja pojedinačno doprinosimo celokupnoj epidemiološkoj situaciji. Smanjenje ličnih kontakata je jedna od glavnih mera - rekla je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS direktorka Instituta "Batit" Verica Jovanović.

Kada su u pitanju nove mutacije one prate povećan broj zaraženih koje zatim pogoduju  mutaciji virusa, a to se zatim prikazuju kroz teže kliničke manifestacije.

Pred nama su uskršnji i prvomajski praznici i medicinski deo Kriznog štaba analizira sve parametre na osnovu kojih daje preporuke za dalje delovanje.

- Jedna od značajnih mera je i pojačana kontrola na graničnim prelazima. I dalje stoji obaveza za one koji ulaze u našu zemlju da, ukoliko nemaju PCR test, da se prijave i da budu u kućnoj izolaciji 10 dana. I sama kontrola te mere je veoma značajna - rekla je Jovanovićeva.

Imamo priliku da godinu i više dana pratimo kliničke manifestacije ove bolesti i svi pratimo promene kako u virusu tako i u kliničkoj slici. Primarno je da se zaustavi širenje virusa i da se smanji broj zaraženih. Zbog toga je bitna imunizacija.

- Veoma smo zadovoljni dosadašnjim procesom imunizacije ali je bitan kontinuirani rad. Apelujem na sve one koji nisu bili u prilici do sada da se vakcinišu odmah, jer pored sebe tako štite i druge koji možda ne mogu da se vakcinišu", rekla je direktorka Instituta "Batut".

Vakcinacija je ključna kako bi dostigli kolektivni imunitet.

- Težimo da imamo 50 pa i 70 odsto vakcinisanih. Mi smo jedna od retkih zemalja koja je uspela da obezbedi dovoljne količine vakcina i da građanima omogući izbor vakcine -  naglasila je Jovanovićeva.

(Telegraf.rs)

 

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    Ovi neće stati dok ih mi ne zaustavimo.

  • Suzana

    Poštovana koleginice, Hipokratu ste se zakleli, al' Bogu niste...Što konačno ne kažete istinu, u obaveti ste, kad istupate pred narod !?! Bog bi trebao da sudi, svima koji ne smeju, ne žele, ignorišu istinu i kao takvi, na položajima, ne suprostave se politizaciji, tj. laganju

  • Dragica

    Odjedanput ne bira!Spremajmo se narode ovi su naumili svasta nešto da mi zube pokažemo

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima