Istraživanje kragujevačkog doma zdravlja: Vakcinisani imaju i do 15 puta manju mogućnost da obole

Među obolelima, navodi se u istraživanju, najmanje je onih koji su dobili "Fajzerovu" vakcinu, zatim "Astra-Zenekinu" i rusku

  • 5
Sinovac  vakcina korona virus Foto: Tanjug/AP

Rezultati istraživanja Doma zdravlja Kragujevac pokazuju da je verovatnoća da vakcinisani protiv kovida-19 dobiju upalu pluća tri puta manja, a ako su primili obe doze i 15 puta manja.

Istraživanjem, kojim je rukovodio prof. dr Dejan Baskić, obuhvaćeno je 28.630 vakcinisanih i više od 100.000 nevakcinisanih građana od 1. januara do 31. marta, navodi RTS.

- Osoba koja je primila vakcinu, bilo koju vakcinu i to jednu dozu, ima četiri puta manje šanse da oboli od kovida, a osobe koje su primile dve doze odnosno revakcinisane su, osam puta je manja verovatnoća da se razbole - kaže Baskić.

U prvoj liniji odbrane organizma od virusa su vakcine, kažu lekari i velika je razlika u kliničkoj slici između vakcinisanih i nevakcinisanih - ako se razbole, vakcinisani imaju blaže simptome, pokazalo je istraživanje Doma zdravlja Kragujevac.

Među obolelima, navodi se u istraživanju, najmanje je onih koji su dobili "Fajzerovu" vakcinu, zatim "Astra-Zenekinu" i rusku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iggy

    20. april 2021 | 19:55

    A vi imate 95% manje mogucnosti da budete „ljudi“

  • Gorštak

    20. april 2021 | 19:32

    Nešto nisam siguran. Imam neki čudan osećaj u grlu, a vakcinisao sam se pre mesec dana.

  • hm

    20. april 2021 | 20:23

    samo 15 puta pa to je bas lose kaka je to onda vakcina svaki sesti potencijalno se zarazi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA