≫ 

Samo u Beogradu se dnevno prijavi nestanak nekoliko dece. Najviše beže tinejdžeri, ali i mlađi

Posle slučaja Ninoslava Jovanovića promenilo se alarmiranje javnosti

  • 4
Bežanje od kuće, devojka, nestanak

Foto-ilustracija: Shutterstock

Nadežda Stajić, policijski službenik kaže da dnevno u proseku bude nekoliko prijava samo za teritoriju Grada Beograda o nestanku dece.  

Dvoje tinejdžera nestalih prošle nedelje, pronađeni su u Beogradu. Stajić kaže za RTS da ne postoji profil dece koja beže, ali da često ni sami roditelji ne znaju gde im se deca kreću i sa kim se druže.

- Od tih informacija koja nama da podnosilac prijave možemo mnogo da zaključimo. Ako neko učestalo beži, znači da i kada bude pronađen, da će to ponoviti - rekla je Stajićeva u Beogradskoj hronici.

U poslednje vreme dosta se, navodi, govori o tinejdžerskom uzrastu, ali ima i mlađe dece.

- Dečak 2009. godište je ostalo samo kod kuće i izašao da prošeta. Pitala sam ga koji je razlog zašto je izašao, i samo je rekao: ‘Želeo sam da prošetam‘. Saznali smo za prijavu u ranim jutarnjim časovima, a pronašli ga u pola 2, vrlo brzo smo reagovali -  kaže Stajićeva.

Navodi da se odmah krene u potragu.

- Roditelj kaže šta je problem. Mi sam nestanak smatramo problemom, ali policija ne može da reši konflikte u porodici. Možemo da nađemo dete i naći ćemo ga, ali ako postoji neki drugi problem, bojim se da će to da se nastavlja. Imali smo dosta takvih slučajeva. Ne uspeju da reše problem koji imaju sa roditeljima - navodi Stajićeva.

Alarm je, kaže, sam dolazak i podnošenje prijave o nestanku.

- Odmah pomislimo nešto mu se desilo i celu akciju usmerimo ka tome, pa kako se posle ispostavi. Nama je bitno da to shvatamo jako ozbiljno -  dodaje Stajićeva.

Navodi da se posle slučaja Ninoslava Jovanovića promenilo alarmiranje javnosti.

Ne mora odmah, navodi, da znači da je neko povređen i da je žrtva krivičnog dela. Ne postoji, ističe, profil dece koja beže.

- Jako često se desi da roditelji ne znaju sa kim im se deca druže, gde se kreću. Ne primete nešto čudno u ponašanju, iako ja koja ga ne poznajem primetim nešto čudno ako obratim pažnju. Roditelji su verovatno opterećeni time da pruže tom detetu sve materijalno što mu je potrebno, pa neke stvari izgube iz vida koje mogu da im budu od značaja za prepoznavanje nekog potencijalnog problema - ukazuje Stajićeva.

Smatra da ne postoji više komunikacija između roditelja i dece.

- Deca su preokupirana telefonima, društvenim mrežama i izgubila se komunikacija. Ne upoznaju roditelje sa svojim problemima i tu je, smatram, najveći problem, dolazi do nepoznavanja -  ističe Stajićeva.

Napominje da kada budu pronađeni, neko na prvi kontakt odbija razgovor, a drugi počnu da plaču.

- Kroz razgovor sa njima, oni shvate da su pogrešili. Oni su shvatili, dok neko je buntovan i dalje -  zaključila je Stajićeva.

Video: Šta treba da znamo kada neko nestane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PETAR 1

    21. april 2021 | 09:30

    U engleskoj I ameriki beze tinejdzeri a kod nas bezi omladina.

  • NESTANAK

    21. april 2021 | 08:26

    Ako neko namerno pobegne od kuće i zar je to nestanak ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA