Hirurzi u Surduluci snimali složen zahvat: Izveli uspešnu operaciju karcinoma debelog creva

Ova metoda se obično primenjuje kod tumora u donjem kraju rektuma

  • 1
Laparoskopska operacija karcinoma debelog creva Printskrin: Youtube/Vranje News

Tim lekara specijalista Zdravstvenog centra u Surdulici u utorak je još jedanput uspešno izveo veoma složenu hiruršku operaciju karcinoma debelog creva, vranjenews.rs

Reč je o laparoskopskoj "abdominalnoj perinealnoj amputaciji rektuma po Majlsu"sa izvedenom terminalnom kolostomom.

Ova metoda se obično primenjuje kod tumora u donjem kraju rektuma. Operacija rezultira trajnom kolostomijom jer su uklonjeni celokupan rektum i anus.

Ovakve operacije izvode se u Surdulici retko i zahtevaju vrhunsku obučenost lekarskog tima.

Operacija, koja je u utorak trajala oko pet i po sati, izvedena je u saradnji surduličkog tima lekara i ostalog medicinskog osoblja sa gostujućim hirurzima iz KBC Bežanijska kosa u Beogradu - Rastkom Baćevićem i Draškom Gačićem.

Lekari sa odeljenja Hirurgije i Anesteziologije ZC Surdulica bili su hirurzi Aleksandar Saša Stanojković, Dejan Antić i Marija Antić, te anesteziolog, Vranjanac Nikola Gogić koji radi u ZC Surdulica.

U operaciji su učestvovali i instrumentari Tijana Zarkov, Božana Arizanović i Žarko Jović, kao i anestetičari Nadica Petrović, Ivana Anđelković i Sunčica Petrović.

Ime Vilijama Enesta Majlsa postalo je sinonim za ovu kombinovanu hiruršku tehniku i donelo je radikalne promene u filozofiji resekcije tumora rektuma i en bloc limfadenektomije.

Početkom dvadesetog veka abdomino perinealna resekcija je široko prihvaćena kao zlatni standard u lečenju karcinoma rektuma. Rekonstruktivne operacije, upotreba mehaničkih šivača i bolje razumevanje potencijalnog širenja tumorskog procesa, smanjili su indikaciono područje Majlsove operacije.

Načinjen je veliki progres u hirurškoj terapiji karcinoma rektuma u poslednjih sto godina. Majls je svakako bio pionir na ovom polju. Bez njegove teorije limfogenog širenja stopa recidiva bi i danas iznosila 95 odsto. Živeo je i radio u vreme u kome se nije znalo za hirurgiju zasnovanu na dokazima.

Proučavao je operativni tretman bolesti sa skoro uvek fatalnim ishodom. Pažljivim praćenjem svojih rezultata i velikim poznavanjem anatomije i patologije, uz intuiciju i otvoren um, razvio je operativnu tehniku koja je postala temelj hirurškog lečenja karcinoma rektuma. I danas abdomino-perinealna resekcija, koja nosi njegovo ime, uz neke manje tehničke promene, ima svoje mesto u lečenju malignih tumora rektuma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA