• 1

Hirurzi u Surduluci snimali složen zahvat: Izveli uspešnu operaciju karcinoma debelog creva

, Telegraf

Ova metoda se obično primenjuje kod tumora u donjem kraju rektuma

  • 1
Laparoskopska operacija karcinoma debelog creva

Printskrin: Youtube/Vranje News

Tim lekara specijalista Zdravstvenog centra u Surdulici u utorak je još jedanput uspešno izveo veoma složenu hiruršku operaciju karcinoma debelog creva, vranjenews.rs

Reč je o laparoskopskoj "abdominalnoj perinealnoj amputaciji rektuma po Majlsu"sa izvedenom terminalnom kolostomom.

Ova metoda se obično primenjuje kod tumora u donjem kraju rektuma. Operacija rezultira trajnom kolostomijom jer su uklonjeni celokupan rektum i anus.

Ovakve operacije izvode se u Surdulici retko i zahtevaju vrhunsku obučenost lekarskog tima.

Operacija, koja je u utorak trajala oko pet i po sati, izvedena je u saradnji surduličkog tima lekara i ostalog medicinskog osoblja sa gostujućim hirurzima iz KBC Bežanijska kosa u Beogradu - Rastkom Baćevićem i Draškom Gačićem.

Lekari sa odeljenja Hirurgije i Anesteziologije ZC Surdulica bili su hirurzi Aleksandar Saša Stanojković, Dejan Antić i Marija Antić, te anesteziolog, Vranjanac Nikola Gogić koji radi u ZC Surdulica.

U operaciji su učestvovali i instrumentari Tijana Zarkov, Božana Arizanović i Žarko Jović, kao i anestetičari Nadica Petrović, Ivana Anđelković i Sunčica Petrović.

Ime Vilijama Enesta Majlsa postalo je sinonim za ovu kombinovanu hiruršku tehniku i donelo je radikalne promene u filozofiji resekcije tumora rektuma i en bloc limfadenektomije.

Početkom dvadesetog veka abdomino perinealna resekcija je široko prihvaćena kao zlatni standard u lečenju karcinoma rektuma. Rekonstruktivne operacije, upotreba mehaničkih šivača i bolje razumevanje potencijalnog širenja tumorskog procesa, smanjili su indikaciono područje Majlsove operacije.

Načinjen je veliki progres u hirurškoj terapiji karcinoma rektuma u poslednjih sto godina. Majls je svakako bio pionir na ovom polju. Bez njegove teorije limfogenog širenja stopa recidiva bi i danas iznosila 95 odsto. Živeo je i radio u vreme u kome se nije znalo za hirurgiju zasnovanu na dokazima.

Proučavao je operativni tretman bolesti sa skoro uvek fatalnim ishodom. Pažljivim praćenjem svojih rezultata i velikim poznavanjem anatomije i patologije, uz intuiciju i otvoren um, razvio je operativnu tehniku koja je postala temelj hirurškog lečenja karcinoma rektuma. I danas abdomino-perinealna resekcija, koja nosi njegovo ime, uz neke manje tehničke promene, ima svoje mesto u lečenju malignih tumora rektuma.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima